Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσικό «χαστούκι» στην Αθήνα η ματαίωση της επίσκεψης Λαμπρινίδη


Η είδηση ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στον Έλληνα ομόλογό του, Σταύρο Λαμπρινίδη, ότι η Μόσχα επιθυμεί τη ματαίωση της επίσκεψής του στη Μόσχα επιβεβαίωσε το άσχημο κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους είκοσι μήνες στις διμερείς σχέσεις. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα και για τον ίδιο τον κ. Λαμπρινίδη.

Το θέμα, όμως, δεν είναι προσωπικό αλλά καθαρά πολιτικό. Σχετίζεται απόλυτα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών σε Αθήνα και Μόσχα, με τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου η οποία «πέταξε» κυριολεκτικά στα σκουπίδια την ισχυρή «κληρονομιά» που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή. Στο διάστημα των τελευταίων είκοσι μηνών αποδείχτηκε περίτρανα πως η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στην προεκλογική του ομιλία, στην Αλεξανδρούπολη, τον Σεπτέμβριο 2010, κατά της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου, Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ούτε φραστικό λάθος ήταν ούτε οικολογικές «ανησυχίες» εξέφραζε. Το αντίθετο, μάλιστα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2010, βρέθηκε στην Αθήνα ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τον υποδέχτηκε θερμά, ενώ συμφώνησαν την προώθηση όλου του πλέγματος των διμερών σχέσεων που θα επισφραγιζόταν με επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενδεικτική της αδιαφορίας την οποία είχε επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση είναι και η στάση της αρμόδιας, μέχρι πρόσφατα, για την ενέργεια υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη που αγνόησε τα μηνύματα του τότε ομολόγου της Σ. Σματκό, ο οποίος της ζητούσε να συναντηθούν, προκειμένου να προχωρήσουν τη διμερή συνεργασία πάνω στα ενεργειακά σχέδια.

Αυτά και άλλα «συννεφάκια» στις διμερείς σχέσεις κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση εξηγούσαν πως θα διαλυθούν πάραυτα με την επίσκεψη Παπανδρέου στη Μόσχα.
«Ο Γιώργος θα δουλέψει με τους Ρώσους, αλλά με άλλον τρόπο και σε άλλη βάση, όχι όπως ο Καραμανλής», έλεγε στέλεχος του Μαξίμου λίγο πριν από την επίσκεψη στη Μόσχα.
Την «άλλη βάση» τη διαπίστωσαν όλοι όσοι παρακολούθησαν από κοντά εκείνη την επίσκεψη. Οι Ελληνες διπλωμάτες ήταν στα πρόθυρα εμφράγματος, καθώς την Παρασκευή δεν γνώριζαν το πρόγραμμα της επίσκεψης που ξεκινούσε την επόμενη… Δευτέρα!

«Δεν κατάλαβα τι ήρθε να κάνει στη Μόσχα ο Παπανδρέου», φέρεται να είπε σε στενό κύκλο δικών του ανθρώπων ο Πούτιν μετά τις συνομιλίες που είχαν.
Είναι αξίωμα πως οι διμερείς σχέσεις δεν εξαντλούνται στα χρονικά όρια μια κυβερνητικής θητείας. Αυτό είναι το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο στη σχέση μας με τη Μόσχα. Και το Κρεμλίνο, με τη ματαίωση της επίσκεψης Λαμπρινίδη δίνει σαφές μήνυμα. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε… Αν μη τι άλλο, οι Ρώσοι σέβονται την κοινή μας ιστορική διαδρομή. Αυτό ας το λάβουν υπ’ όψιν όσοι επιχειρούν να καταστρέψουν όσα επιχείρησε να στήσει ο Καραμανλής την προηγούμενη πενταετία με τον Πούτιν. Η ελληνική στάση φαίνεται πως έχει κλείσει την πόρτα της Μόσχας για τον Παπανδρέου. Στον ορίζοντα της ρωσικής διπλωματίας έχει αρχίσει να σκιαγραφείται το «πορτρέτο» του Αν. Σαμαρά.

Αλέξανδρος Δημητρίου στον Τύπο της Κυριακής

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]