Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμφώνησε ο ΓΑΠ στην “μίνι” σύνοδο κορυφής;


Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτοί συγκρότησαν χθες το απόγευμα μια μίνι σύνοδο κορυφής με αντικείμενο, τι άλλο, το ελληνικό πρόβλημα.

Οι πληροφορίες ωστόσο που έρχονται από τις Βρυξέλλες για το τι συζητήθηκε είναι λίγες κι αυτό είναι ενδεικτικό ότι το κλίμα για την Ελλάδα ήταν κακό. Επομένως, δε συνέφερε το Μαξίμου να διαρρεύσει τι ειπώθηκε. Άλλωστε, κοντός ψαλμός… Το κείμενο των συμπερασμάτων θα μας βγάλει από την αγωνία και το σκοτάδι.

Αν όμως αληθεύει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν πολύ σκληρό τελεσίγραφο στον Παπανδρέου και την Ελλάδα, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Λέγεται, λοιπόν, ότι αν και συμφώνησαν για την 5η δόση και το νέο δάνειο, από 70 έως 100 δις ευρώ, φαίνεται να ζήτησαν δύο πράγματα:

1. Να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και να περιλαμβάνει τα πολύ σκληρά μέτρα του Βενιζέλου, ίσως κι άλλα που ακόμη δεν έχουμε δει. Και φυσικά να έχει όλα όσα συμφωνήθηκαν για το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

2. Να μπει ένας πολύ βασικός όρος. Να πάρει η Ελλάδα το δάνειο αλλά σε περίπτωση που έστω και για λίγο παρεκκλίνει του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και εκμετάλλευσης περιουσίας, να σταματήσει αυτόματα η χρηματοδοτική ροή και η χώρα να πέσει σε οικονομικό σοκ. Δηλαδή, δε θα γίνεται καμιά διαπραγμάτευση για δόσεις και άλλα τέτοια. Με την πρώτη… στραβή οι Ευρωπαίοι θα σταματήσουν να πληρώνουν. Πρόκειται για το τελικό στάδιο του εκβιασμού προκειμένου να πουληθούν τα πάντα σε τιμή ευκαιρίας.

Αυτό είναι το κλίμα από τις Βρυξέλλες και η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της Ελλάδας. Ίσως σήμερα να μην υπάρξουν τελικές αποφάσεις κι όλα να μετατεθούν για τις 3 Ιουλίου, ωστόσο, το κείμενο των συμπερασμάτων θα αναφέρει και πάλι τις απαιτήσεις. Δηλαδή ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, πολύ σκληρά μέτρα και συναίνεση. Για τα δύο πρώτα είμαστε σίγουροι, για το τρίτο αμφιβάλλουμε πολύ.

Όπως αμφιβάλλουμε και για το πόσο σίγουροι είναι στην κυβέρνηση ότι θα ψηφιστεί από όλους το πρόγραμμα. Ηδη κάποιοι ετοιμάζονται να βγουν στα κεραμίδια.

Πηγή

Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς θυμίζουμε το ρηθέν του κυρίου Βενιζέλου (υπουργού Οικονομίας και αντιπροέδρου της κατοχικής κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου): "Κάποιοι θα μπουν φυλακή"... Μόνο που θα το "επικαιροποιήσουμε" (είδατε τι μας μαθαίνει το Μνημόνιο;) λίγο: 'Όλοι τους θα μπούνε στην φυλακή"... και θα παρακαλάνε γι αυτό, για να μην γνωρίσουν άλλα...

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. για τι ειμαι σιγουρος οτι ο giorgos,
    δεν θα προλαβει να μας μιλησει?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]