Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όταν παρατραβάς το σκοινί μπορεί να σπάσει...

Πριν από μία εβδομάδα, το ευρωπαϊκό ιερατείο είχε πανικοβληθεί από το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων εξελίξεων στην Ελλάδα. Διαβεβαίωνε ότι η 5η δόση θα καταβληθεί και ότι δρομολογείται νέο δάνειο – μαμούθ. Οταν ο κίνδυνος κατάρρευσης απομακρύνθηκε, το ιερατείο επανήλθε σε εκβιασμούς, που σε μεγάλο βαθμό είναι μπλόφα. Ακόμα και όσοι τους ασκούν ομολογούν πια ότι η ελληνική κρίση αποτελεί μεγάλο συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, είναι υποχρεωμένοι για το δικό τους συμφέρον να αποτρέψουν μία στάση πληρωμών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για να αποφύγει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Σημαίνει, όμως, ότι από διαπραγματευτικής απόψεως δεν είναι παντελώς γυμνή, όπως προσπαθεί να μας πείσει το «κόμμα του Μνημονίου».

Η κυβέρνηση ούτε διαπραγματεύθηκε ούτε τήρησε επαρκώς τις δεσμεύσεις της. Το αποτέλεσμα ήταν να σπαταλήσει και το απόθεμα της λαϊκής ανοχής στο εσωτερικό και τα υπολείμματα αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Η ευκολία με την οποία Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου αποδέχονταν τις εντολές της άρεσε στην τρόικα. Την εξόργιζε, όμως, η ανικανότητα – ασυνέπειά τους. Στην πραγματικότητα, οι δύο αυτές επιφανειακά αντιφατικές συμπεριφορές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το Μεσοπρόθεσμο δεν οδηγεί στην παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, που πρέπει να είναι ο στόχος. Θα βυθίσει περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση. Ενα βιώσιμο πρόγραμμα ανάταξης πρέπει να συνδυάζει το από μηδενική βάση δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, την αξιοποίηση των πολλών λιμναζουσών αναπτυξιακών δυνατοτήτων και μία αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι εξόφθαλμο πως το χρέος δεν μπορεί να καταστεί εξυπηρετήσιμο, χωρίς «κούρεμα». Εάν για τους δικούς της λόγους η Ευρωζώνη θέλει να το αποφύγει ας βρει εναλλακτική λύση. Λύσεις υπάρχουν, πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή τους δεν υπάρχει. Εγκλωβισμένο στις αντιθέσεις του, το ιερατείο επιδίδεται σε στείρους εκβιασμούς, παρότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφισθεί.

Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» σε ένα άσπρο κοπάδι. Είναι ο πιο αδύνατος κρίκος μιας όχι και τόσο στέρεης αλυσίδας. Εάν επέστρεφε στη δραχμή, η κρίση θα μεταφερόταν σε άλλους αδύνατους κρίκους. Η Ελλάδα είναι η πρώτη γραμμή του μετώπου και όχι το μέτωπο. Γι’ αυτό και είναι κοινό ζωτικό συμφέρον η ελληνική κρίση να λυθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι εκβιασμοί, οι ταπεινώσεις και οι τελετουργίες τιμωρίας των Ελλήνων δυσχεραίνουν τη λύση. Αλλωστε, όταν παρατραβάς το σκοινί μπορεί να σπάσει.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν πουλάνε δάνεια στην ΕΕ; Να ένας λόγος να τους πάμε όλους μαζί στο Γουδί.

    Ενώ στην πραγματικότητα είναι απόλυτα συναινετικό σε ότι αφορά την επιβίωσή του, το νυν πολιτικό σύστημα της Ελλάδος δεν αντέχει τη συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο. Όχι μόνον η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα έπρεπε να είναι στόχος το ενδιαφέρει, αλλά η επιβίωσή του απαιτεί να βυθίσει την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση.

    Δυστυχώς, τα κόμματα είναι το ταβάνι της πολιτικής που ‘βλέπει’ ο κάθε αδαής ιθαγενής υπήκοος, που ζει με την ψευδαίσθηση ότι είναι ‘πολίτης’, μόνον και μόνον επειδή έτσι τον αποκαλούν ο Yiorgo και ο Σαμαράς, μεταξύ άλλων κομματικών αρχηγών. Η κάθε ελληνική αστυνομική ταυτότητα όμως δεν μιλάει γιά πολιτειότητα (citizenship), αλλά γιά ιθαγένεια ή υπηκοότητα.

    Εκείνο που δεν βλέπει ο κάθε πολιτικά αδαής ιθαγενής υπήκοος είναι η υποχρέωση στον εαυτό του, στην οικογένειά του και στην ελληνική κοινωνία να επιλέγει το πολιτικό σύστημα μέσα στο οποίο ζει. Όμως από το 1821, πότε είχε την ευκαιρία η ελληνική κοινωννία να επιλέξει το πολιτικό σύστημα μέσα στο οποίο ζει;

    Η επιλογή του πολιτικού συστήματος μέσα στο οποίο ζει η ελληνική κοινωνία είναι πάνω από το ταβάνι της δυναστικής κομματοκρατίας που ‘βλέπει’ ο κάθε αδαής πολιτικά ιθαγενής υπήκοος. Και το μόνο βέβαιο είναι πως το νυν πολιτικό σύστημα της δυναστικής κομματοκρατίας στην Ελλάδα, ούτε δημοκρατικό είναι ούτε καν αντιπροσωπευτικό.

    Ένα απτό παράδειγμα: λαλεί ο Yiorgo γιά δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στην βουλή και οι πολιτικά αδαείς ιθαγενείς υπήκοοι βολευτές τον χειροκροτούν. Όμως οι διαδικασίες γιά τις οποίες λαλεί ο Yiorgo δεν είναι δημοκρατικές, αλλά αγγλοσαξωνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, άσχετες με την αυθεντικά ελληνική ή γνήσια ή πραγματική δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχοινι δυκολα θα σπασει διοτι η χωρα ειναι χωρα γεροντων. Τι ποσοστο εχει νεους και μαλιστα απελπισμενους. Ολο και ενα σπιτι και ενα κομματιο ψωμι και ενα χαρτζηλικι το εχουν αρκετοι. Οι υπολοιποι δεν συσνιστούν κρισιμη μαζα.. ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΑ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΝΕΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΩΝ. Στρωνουν το χαλι εδω και χρονια. Δεν ειναι ερασιτεχνες.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]