Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ανικανότητα και η διαπλοκή είναι οι κανόνες της κομματοκρατίας

  • Οι κομματικές ηγεσίες δεν μπορούν να ασκήσουν την ολιγαρχική τους εξουσία έχοντας ως στελέχη ικανούς, άξιους, και έντιμους. Χρειάζονται ύποπτους, διαπλεκόμενους και ανίκανους
Ακούμε κατά καιρούς για την ανάγκη της ανανέωσης των στελεχών στην πολιτική σκηνή. Σε όλες τις κομματικές παρατάξεις. Ακούμε να μιλούν για την ανάγκη να αναδειχθούν ικανοί και έντιμοι πολιτικοί, άξιοι να χειριστούν με συνείδηση, κρίση και γνώση τα περίπλοκα κοινά μας προβλήματα της δημόσιας ζωής. Είναι μια συζήτηση που βαστάει χρόνια. Και καταλήγει σε διάφορες θλιβερές διαπιστώσεις, τις ίδιες πάντα. Και σε ευχολόγια.

Τον τελευταίο χρόνο, με την αλλαγή ηγεσίας στην ΝΔ, η συζήτηση αυτή έχει ανάψει για τα καλά και πάλι. Μια τέτοια πρόσφατη αναζωπύρωση αυτής της συζήτησης θα βρείτε εδώ όπου ο συντάκτης λέει επί λέξει “Χωρὶς νέα στελέχη καὶ σταδιακὴ ἀποστράτευση τῆς πλειονότητας τῶν κομματανθρώπων ἡ δουλειὰ δὲν γίνεται”.

Ερχεται και ξανα-έρχεται λοιπόν στην επιφάνεια το ίδιο αίτημα από τους οπαδούς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά φαίνεται σαν η ηγεσία της ΝΔ να μην το ακούει και να μην το λαμβάνει υπόψη, όπως αποδείχτηκε και από τις επιλογές της στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι τέτοιος ο βαθμός της αγνόησης αυτού του αιτήματος της βάσης, που ορισμένοι οπαδοί, μάλλον οι πιο προσωπολάτρες, και εκείνοι που αντιμετωπίζουν την πολιτική με μεταφυσικό τρόπο, τείνουν να πιστεύουν πως η ηγεσία τους το έχει υπόψη της και θα το ρυθμίσει αιφνιδιαστικά και ανακουφιστικά εν ευθέτω χρόνω, και όταν φυσικά εκείνη κρίνει σκόπιμο.

Οπως όλοι γνωρίζουμε και όπως το περιέγραψα και πρόσφατα όλα τα πολιτικά, και όχι μόνο, πρόσωπα της σήψης και της διαφθοράς είναι στην θέση τους, ακλόνητοι, και διατηρούν την ισχύ που είχαν. Μερικοί συνεχίζουν ακόμη και αυτή τη στιγμή το έργο της καταστροφής μας όπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια. Και φυσικά όλοι τους παραμένουν αστιγμάτιστοι και ατιμώρητοι. Και το χειρότερο, αφανείς και κρυφοί. Αγνωστοι. Και είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Μα πάρα πάρα πολλοί.

Η ΝΔ δεν αποτελεί εξαίρεση στο παραπάνω. Εχει μάλιστα “ονομάσει” τα πιο γνωστά από αυτά τα πρόσωπα ως “βαρίδια”. Και πράγματι αποτελούν βαρίδια για ένα κόμμα που θέλει να αποσπάσει την λαϊκή συναίνεση για να κυβερνήσει. Και η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε αυτή την πολιτική της επιλογή φαίνεται ακόμη και στις μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις. Ευτυχώς δηλαδή. Ο λαός αντιδράει απέναντι σε αυτή την κατάσταση με έναν υγιή τρόπο. Κι αυτό είναι φυσικά αισιόδοξο.

Η ΝΔ, όπως και όλα τα κομματα, λειτουργούν εσωκομματικά με αντιπροσώπευση μακράς θητείας και με τον “αρχηγό” (λέξη όνειδος σε δημοκρατία), περίπου ως απόλυτο διοικητή του κόμματος. Δηλαδή με ολιγαρχία. Και αυτό που ίσως αγνοούν όσοι δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν αυτή την στάση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στα βαρίδιά της, είναι ο μηχανισμός λειτουργίας της ολιγαρχίας.

Αν η πολιτική ολιγαρχία που κυβερνάει τον τόπο ήθελε ως στελέχη ικανούς, άξιους, και έντιμους τόσα χρόνια, χρόνια πολλά, θα τους είχε βρει και θα τους είχε αναδείξει. Δεν τους βρίσκει και δεν τους αναδεικνύει γιατί δεν το θέλει. Επιλέγει μετριότητες, επιτρέπει την ύπαρξη “βαριδίων” (όπως λένε κομψά τους ύποπτους) γιατί αυτό είναι κεντρική πολιτική επιλογή αυτής της ολιγαρχίας των κομματικών ηγεσιών που κυβερνάει (λέμε τώρα) τον τόπο. Διότι ο ανίκανος και ο ανέντιμος σου επιτρέπει “να τον χειριστείς” πιο εύκολα, για να το πω ευγενικά.

Οι κομματικές ηγεσίες δεν μπορούν να ασκήσουν την ολιγαρχική τους εξουσία έχοντας ως στελέχη ικανούς, άξιους, και έντιμους. Χρειάζονται ύποπτους, διαπλεκόμενους και ανίκανους. Ο άξιος, ο ικανός και ο έντιμος θα είναι εμπόδιο στην πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η ολιγαρχική ηγεσία. Αν κάποιος έχει μυαλό και του κόβει αποτελεί αμέσως αμέσως έναν εσωκομματικό εχθρό. Αν κάποιος είναι ικανός και ταυτόχρονα και έντιμος αποτελεί έναν εχθρό θανάσιμο για την ηγεσία ενός κόμματος.

Τα κόμματα δεν είναι ναοί εντιμότητας. Θεωρείστε τα προεκλογικά τους ψεύδη, το ελαφρύτερό τους αμάρτημα. Δείτε τις συναλλαγές τους με τους παράγοντες της οικονομικής ολιγαρχίας. Δείτε μόνο τα δάνειά τους. Ενας ικανός, άξιος και έντιμος άνθρωπος δεν θα γίνει ποτέ σύμμαχος μιας τέτοιας κατάστασης και μιας τέτοιας λογικής. Ενας ικανός, άξιος και έντιμος άνθρωπος θα είναι ο πιο θανάσιμος εχθρός αυτού του παθογόνου περιβάλλοντος.

Ενας ικανός, άξιος και έντιμος άνθρωπος δεν έχει καμμία θέση σε κανένα κόμμα. Γι’ αυτό και σπάνια θα βρείτε κάποιον σε κάποιο κόμμα που να έχει και τις τρεις αυτές ιδιότητες μαζί. Ακόμα και όταν γίνεται ανανέωση στελεχών, ηλικιακή ή άλλη, όπως αυτήν που αναμένουν τώρα οι οπαδοί της ΝΔ, εκείνοι που τελικά επιλέγονται δεν είναι αναγκαστικά και οι καλύτεροι από τους διαθέσιμους. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο όπως εξήγησα.

Ετσι όσοι περιμένουν μια σαρωτική και αξιοκρατική ανανέωση στην ΝΔ, θα αργήσουν πολύ να την δουν. Μα πάρα πολύ. Αν την δουν ποτέ. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στις ολιγαρχίες.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]