Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίσιμος Μαϊος


Ο πιο κρίσιμος Μάης στην ιστορία του, ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ καθώς ως κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί προβλήματα που φαντάζουν αυτή τη στιγμή ανυπέρβλητα. Δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση και το πλήρες αδιέξοδο, είναι και η εικόνα διάλυσης που εμφανίζει και που παραλύει το όποιο κυβερνητικό έργο. Το γεγονός και μόνο ότι οι ίδιοι οι υπουργοί (όπως ο Α. Λοβέρδος) παραδέχονται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, δείχνει ότι πράγματι στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Οι δοκιμασίες που έρχονται είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά όλες μαζί δείχνουν ότι υπάρχει κυβερνητικό αδιέξοδο.

Μέσα στην εβδομάδα φτάνει η τρόικα για τον έλεγχο που θα κρίνει την πέμπτη δόση του δανείου. Αν και οι πληροφορίες λένε ότι θα δοθεί η δόση, η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε μια πολύ σκληρή κριτική. Αν τα λόγια του Ντερούζ στην προηγούμενη επίσκεψη μας κακοφάνηκαν, περιμένετε να δείτε τι έχει να γίνει στην τωρινή συνέντευξη. Το απόλυτο χάος διαπιστώνουν οι δανειστές μας. Στις μεταρρυθμίσεις, τα οικονομικά στοιχεία, τις προθέσεις και τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Σκεφτείτε ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο μας έβαλαν τρεις μήνες διορία να κάνουμε κάποια πράγματα κι έχουν περάσει έξι αλλά είμαστε σε χειρότερη θέση.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση παρουσιάζει ακόμη ένα μακρόπνοο σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής με στόχο την είσπραξη 3,5 δις σε τρία χρόνια. Μοιάζει με τις υποσχέσεις που δίνει με το κιλό τους τελευταίους μήνες, αλλά ας την αφήσουμε να κριθεί εκ τους αποτελέσματος.

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι τις 15 Μαίου θα πάει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο με μέτρα 26 δις. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση γενικολογεί, αλλά μόλις ανακοινωθούν οι περικοπές και οι νέοι φόροι, θα κλάψουν μανούλες.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Μάιος θα φέρει στην κυβέρνηση νέες αναταραχές, συγκρούσεις εσωτερικές και ίσως εμφύλιο λόγω των μέτρων που θα ανακοινώσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου, οπότε δεν αποκλείονται και οι ραγδαίες εξελίξεις.

Θα κριθεί κατά πολύ, όμως, αν ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να κάνει restart με ανασχηματισμό και απομάκρυνση των βαριδιών που έχει.

Τέλος, θα κριθεί αν θα πάει σε εκλογές μέσα στον Ιούνιο, Διότι αν η οικονομία πάει χειρότερα, αν οι αγορές πιέσουν περισσότερο για αναδιάρθρωση κι αν δεν υπάρχει φως στο τούνελ, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αναζητήσει στήριξη στο λαό.

Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό είναι τι θα ξημερώσει για την οικονομία μέσα στο Μάιο. Δεν αποκλείεται δηλαδή να μπουν τις επόμενες εβδομάδες οι βάσεις για ένα πολύ σκοτεινό μέλλον. Πτώχευση, αναδιάρθρωση ή όπως αλλιώς θα λέγεται είναι το ένα σενάριο. Λύση χωρίς οδυνηρές συνέπειες για τους Ελληνες είναι το άλλο. Για να δούμε που θα κάτσει η μπίλια.

Πάντως, είναι σίγουρο ότι ο Μάιος θα αποδειχθεί για πολλούς «χειμωνιάτικος» μήνας.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]