Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κορώνα - γράμματα παίζονται οι εκλογές

Σαν το χαλάζι πέφτουν τα σε­νάρια περί ανασχηματισμού και εκλογών, τα οποία αναζω­πυρώθηκαν ακόμη και με την ευκαιρία της συνάντησης της Τρίτης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή της αναφοράς του Γ. Παπανδρέου περί νέου εκλογικού νόμου. Παράλληλα ένα επικοινωνιακό μπρα ντε φερ εξελίσσεται μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

1. Από τη μια έχουμε τη συνεχή φημο­λογία, εκπορευόμενη από το κυβερνη­τικό στρατόπεδο, περί αιφνιδιαστικών πρόωρων εκλογών και απειλές περί ενδεχόμενης κυβερνητικής απαίτησης να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο εισπρα­κτικό πρόγραμμα 2012-2015 από 180 βουλευτές.

Σύμφωνα με τις πιο ψύχραιμες εκτι­μήσεις, αυτό θα συμβεί αν η κυβέρνη­ση έχει αποφασίσει να πάει σε πρόωρες κάλπες και θέλει να χρεώσει την αξιω­ματική αντιπολίτευση με την ευθύνη.

2. Από την άλλη η Ν.Δ. απαντά ότι οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες -η καρ­δούλα τους το ξέρει, αλλά τέλος πά­ντων- και ότι αποκλείεται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ακόμη κι αν αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνη­ση θα προσφύγει στη λαϊκή εντολή. Πα­ράλληλα το κόμμα του Σαμαρά έχει να αντιμετωπίσει τη συνεχώς διατυπούμενη απειλή ότι ακόμη και η ευρωδεξιά θα πιέσει ώστε να συναινέσει στις μεί­ζονες επιλογές της τρόικας.

3. Η μυστική συνάντηση στο Λουξεμ­βούργο με αντικείμενο την Ελλάδα έφε­ρε δραματικά στο προσκήνιο την προο­πτική μιας προσωρινής «ρύθμισης» του χρέους με κάποια μορφή αναδιάρθρω­σης λόγω αδυναμίας της Ελλάδας να το εξυπηρετήσει, αλλά και να επιτύχει τους ονομαστικούς στόχους του δημο­σιονομικού προγράμματος που έχει υπογράψει στο πλαίσιο του δανεισμού από την τρόικα.

4. Παράλληλα έσκασε το σενάριο - μέ­σω του Spiegel - ότι η Ελλάδα έχει εξε­τάσει το σενάριο εξόδου από το ευρώ. Στην πραγματικότητα με το δημοσίευ­μα αυτό απλώς διέρρευσε το περιεχό­μενο «απειλών» τις οποίες κυβερνητι­κοί εκτοξεύουν προς τους ευρωκράτες προκειμένου να αποσπάσουν το είδος της αναδιάρθρωσης που οι ίδιοι επιθυ­μούν.

5. Αμέσως μετά τη σχετική φασαρία, προέκυψε ο εκλογικός εκβιασμός που ήδη παίζει δυνατά και θα παίξει πολύ το επόμενο διάστημα: «Ευρώ με αποδοχή των μέτρων ή χρεοκοπία με δραχμή;», όπως ακριβώς διατυπώθηκε μέσα από την αρθρογραφία του «Βήματος» και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

Με άλλα λόγια αυτές τις μέρες φαί­νεται ότι η κυβέρνηση διέψευσε και κα­τήγγειλε ένα σενάριο, το οποίο όχι μό­νο χρησιμοποίησε εκτός Ελλάδας, αλλά τελικά σκοπεύει να εκμεταλλευθεί και στο εσωτερικό. Το παιχνίδι της «κολο­κυθιάς» γύρω από τις εκλογές λοιπόν καλά κρατεί, αλλά το παραμύθι δεν εί­ναι βέβαιο ότι έχει δράκο – τουλάχιστον μέχρι... να τον δούμε.

Περί ανασχηματισμού

Θεωρητικά ούτε ο ανασχηματισμός ούτε οι εκλογές θα έπρεπε να συζη­τούνται την περίοδο που όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε ταχύτατα σε ένα είδος ελεγχόμενης (από τους πιστωτές φυ­σικά) προσωρινής «διευθέτησης» του ελληνικού χρέους. Ακόμη περισσότερο όταν οι απαιτήσεις των πιστωτών για πε­ραιτέρω εγγυήσεις αποπληρωμής λαμ­βάνουν μορφή ανοιχτού εκβιασμού και πλέον ζητείται ως ενέχυρο – για τα επό­μενα δάνεια από το 2012 – ολόκληρη η εθνική περιουσία και τα μελλοντικά έσοδα του κράτους.

Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Και άνετα τα σενάρια περί ανασχηματι­σμού, εκλογών, αλλά ακόμη και εξόδου από το ευρώ μπορεί να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Ως προς τον ανασχηματισμό θα έπρε­πε να θεωρείται βέβαιο πως, παρά τις συνεχείς πιέσεις από μιντιακά συγκρο­τήματα και τους επιτηρητές για μια «μνημονιακή» κυβέρνηση (αποτελού­μενη ακόμη και από «προσωπικότη­τες», «τεχνοκράτες» κ.λπ.) χωρίς εκλο­γές, δεν πρόκειται να προχωρήσει. Όχι όσο ο Παπανδρέου θέλει να διατηρεί ψήγματα εξουσίας.

Ωστόσο η κυβερνητική εικόνα διά­λυσης με αλληλοκαταγγελίες μεταξύ υπουργών, το απαραίτητο σεγκόντο από τα ΜΜΕ και η απώλεια ελέγχου της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό εί­ναι στοιχεία τα οποία ίσως επιφέρουν την πρωθυπουργική απόφαση. Κορώνα - γράμματα λοιπόν και ό,τι κάτσει.

Αδιέξοδο

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλο­γών, με δεδομένες τις πολύ χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις των δυο μεγά­λων κομμάτων, τα πράγματα είναι επί­σης περίπλοκα. Θεωρητικά η αβεβαι­ότητα για το αποτέλεσμα της κάλπης θα έπρεπε να αφορά κυρίως τη Ν.Δ., η οποία, εκτός του ότι κουβαλάει τις βαρι­ές αμαρτίες της πρόσφατης διακυβέρνησής της, είναι και... ανάδελφο κόμμα, χωρίς ορατές δυνατότητες μετεκλογι­κών συμμαχιών, ενώ είναι προφανής η «στρατηγική για μετά την καταστρο­φή», την οποία έχει από καιρό επιλέξει.

Όμως και για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η οικονομική κατα­στροφή εξελίσσεται ραγδαία (ρεπορτάζ στις σελίδες 4-5 και 18-20) και διαρρη­γνύει τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας οδηγώντας και το πολιτικό σύστημα στα όριά του. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο καθώς ο διεθνής έλεγχος απαιτεί, μαζί με τη διαχείριση της οικονομίας, και τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής ζωής της χώρας.

Οι πιστωτές (επίσημοι και ανεπίσημοι τοκογλύφοι και σπεκουλαδόροι), προκει­μένου να συνεχίσουν να κερδίζουν από το ελληνικό χρέος, απαιτούν, εκτός από τις υποθήκες επί της δημόσιας περιουσί­ας, και μια κυβέρνηση (ευρύτερης πολιτι­κής αποδοχής – εκ προσωπικοτήτων), η οποία θα μπορέσει να συνεχίσει τη δου­λειά (παρα)κάμπτοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Καθώς λοιπόν οι ονομαστικοί οικονο­μικοί στόχοι είναι αδύνατον να επιτευ­χθούν, το ΠΑΣΟΚ μπορεί πλέον να επεν­δύσει εκλογικά μόνο σε δύο ενδεχόμε­να:

Το πρώτο είναι να επισημοποιηθεί η άτυπη απόφαση για επιμήκυνση του χρέ­ους και ονομαστική μείωση του επιτοκί­ου στα δάνεια της τρόικας, ίσως μαζί με μια δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων. Αυτό είναι ένα σενάριο που θα μπορού­σε όχι να βελτιώσει την κατάσταση της χώρας, αλλά να παρατείνει τον βίο τής κλυδωνιζόμενης κυβέρνησης, έστω και με ανασχηματισμό. Επομένως η σύνοδος κορυφής του Ιουνίου ίσως είναι σταθ­μός.

Το δεύτερο είναι η καλλιεργούμενη αβεβαιότητα μιας εξόδου από το ευρώ υπό συνθήκες ελεγχόμενης χρεοκοπίας και βέβαιης περαιτέρω υπαγωγής μας στο ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα εργαλείο εκφοβισμού στην υπηρεσία της εκλογι­κής επιβίωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άρχισε ήδη ο εκβιασμός. Χα­ρακτηριστική είναι η φράση από το κύ­ριο άρθρο της κυριακάτικης «Καθημε­ρινής»:

«Η λύση είναι μία: ο μεν κ. Παπανδρέ­ου να πάρει τις αποφάσεις του αγνοώ­ντας το παλαιό ΠΑΣΟΚ και το όποιο κό­στος, η δε Ν.Δ. να στηρίξει αυτή την προ­σπάθεια, όπως συμβαίνει στην Πορτογα­λία. Άλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός από τον κατήφορο προς τη χρεοκοπία, το κοι­νωνικό χάος και εν τέλει την έξοδο από το ευρώ».

Όμως η κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης και, επομένως, το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα ίσως δρομολογή­σει απρόβλεπτες εξελίξεις. Συνεπώς το εκλογικό στοίχημα είναι επίσης «κορώ­να - γράμματα», και μάλιστα με παραμέ­τρους που ίσως δεν φανταζόμαστε.

Άρα; Προς το παρόν αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σύντομα θα μάθουμε τις παραμέ­τρους της προσωρινής ρύθμισης για το χρέος. Απ’ αυτές ίσως προκύψουν και οι πολιτικές εξελίξεις...

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]