Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν έχουν σχέση τα μέτρα με το χρέος


Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο και οι δηλώσεις εκπροσώπων των μονοπωλίων για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και την αντανάκλασή της στο χρέος, είτε με αναδιάρθρωση, είτε με επιμήκυνση, είτε με ένα νέο δανειακό πακέτο.

Η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ, το οποίο καταγγέλλει πως «κάποιος από το Βερολίνο χωρίς αίσθημα ευθύνης αφήνει να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες με αποτέλεσμα η Ελλάδα και το ευρώ να γίνονται βορά στους κερδοσκόπους (...) στη Γερμανία υπάρχουν πρόσωπα που συνειδητά σπέρνουν φήμες και μισές αλήθειες». Ο ίδιος αξιωματούχος χρεώνει στο Βερολίνο τη διαρροή για τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο.

Πάντως, και ενώ στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης φουντώνει η αντιπαράθεση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την τρόικα, πριν σχολιάσει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ή νέα δανειοδότηση της Ελλάδας. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι εκείνο που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει πλήρως τα αντιλαϊκά μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι «προϋπόθεση για την αλληλεγγύη της Γερμανίας ήταν η ετοιμότητα της χώρας να επανέλθει στο σωστό δρόμο».

Στο ίδιο πνεύμα, ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, σημείωσε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα ολοκληρώσουν την αναθεώρηση του προγράμματος την επόμενη βδομάδα. Εκτίμησε ακόμα ότι είναι πρώιμη η συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2012, υπογραμμίζοντας ότι η επόμενη πρόκληση είναι η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε άλλο δημοσίευμα, η «Sueddeutsche Zeitung» καλεί τις αστικές δυνάμεις σε πιο επιθετική συναίνεση και αναφέρει: «Ακόμη και αν η αναδιάρθρωση γινόταν χωρίς να προκαλέσει πανικό στις αγορές, θα ήταν λίγα τα οφέλη, εφ' όσον δεν αλλάζουν ριζικά οι ξεπερασμένες δομές της ελληνικής εθνικής οικονομίας. Εδώ πρέπει να συνεργαστούν οι πολιτικοί με τους επιχειρηματίες, να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους της οικονομίας πέραν του τουρισμού και της φέτας και να επενδύσουν σε νέους κλάδους, όπως η ναυπηγική ή η ηλιακή ενέργεια. Ταυτόχρονα πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί η άκαμπτη αγορά παροχής υπηρεσιών (...) Πρέπει η ΕΕ να πολλαπλασιάσει την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας με ισχυρές επιχορηγήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις. Οσο παράδοξο και αν ακούγεται η Ελλάδα χρειάζεται ένα είδος "Σχεδίου Μάρσαλ"».

Από την πλευρά του ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση «πολιτική αυτοκτονία» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα και μπορεί να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων». Μέσα σ' αυτό το κλίμα, δημοσίευμα του πρακτορείου «Dow Jones Newswire», που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι προετοιμάζεται νέο δανειακό πακέτο ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ως το 2013. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επέκταση των υφιστάμενων δανείων ή της σύναψης νέων θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις 16 Μάη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής «L' Echo», «ορισμένα γερμανικά στελέχη δεν αποκλείουν ότι η αναδιάρθρωση χρησιμοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης, για να αναθεωρηθούν οι όροι του δανείου της ευρωζώνης» και με αφορμή τα σενάρια περί εξόδου από την ευρωζώνη.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]