Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπόσχονται να μη μας βομβαρδίσουν!


Τις συντεταγμένες των κτιρίων «ξένου ενδιαφέροντος» στην Τρίπολη της Λιβύης (πρεσβείες, προξενεία, επιχειρήσεις) συλλέγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικα­νοί, προκειμένου να αποφύγουν τις πα­ράπλευρες απώλειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί ζήτη­σαν (και έλαβαν) και από την Αθήνα την επιβεβαίωση των συντεταγμένων της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγό­ντων της ελληνικής κυβέρνησης, το αμερικανικό αίτημα για τις συντεταγ­μένες των δυτικών κτιρίων στην Τρίπο­λη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Αμε­ρικανοί προετοιμάζονται για την επό­μενη φάση των επιχειρήσεων, οι οποί­ες ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας και έντασης στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η κατάσταση στο πεδίο των στρα­τιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, θα πρέπει να σημειωθεί, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για την κλιμάκωση των βομβαρδισμών στην Τρίπολη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον την Τρίτη στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, την οποία συγκάλεσε η Βρε­τανία, «οι επιθέσεις της στρατιωτικής συμμαχίας στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουάμαρ Καντάφι να συμμορ­φωθεί με τα αιτήματα του ΟΗΕ, να στα­ματήσει τη βία κατά των αμάχων και να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις κα­τεχόμενες πόλεις».

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη η Κλί­ντον δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να εργαστεί για να αυ­ξήσει την πίεση και να απομονώσει την κυβέρνηση του Καντάφι για να «κατα­στήσει σαφές ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει». Κατά τα φαινόμενα, στην «κλι­μάκωση της πίεσης», για την οποία κά­νει λόγο η Χίλαρι, περιλαμβάνονται και οι βομβαρδισμοί μεγάλης έντασης στην Τρίπολη.

Διαπραγματεύονται...

Η τακτική την οποία ακολουθούν οι δυνάμεις που βομβαρδίζουν τη Λιβύη περιλαμβάνει, εκτός των αεροπορικών επιδρομών, και την προσπάθεια οικο­δόμησης ενός συστήματος εξουσίας των αντικαθεστωτικών.

Στο πλαίσιο αυτό η Γαλλία έστειλε ει­δικό απεσταλμένο στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, για επαφές με το με­ταβατικό Εθνικό Συμβούλιο που έχουν συγκροτήσει οι αντικαθεστωτικοί. Και οι ΗΠΑ όμως διόρισαν απεσταλμένο τους στο Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύ­ης και αναμένουν ότι θα μεταβεί εκεί ‘‘σύντομα, όπως δήλωσαν Αμερικα­νοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για τον βετεράνο διπλωμάτη Κρις Στίβενς’’.

Ιταλική διπλωμα­τική πηγή δήλωσε ότι η καλύτερη λύ­ση για την κρίση στη Λιβύη είναι να εξοριστεί ο Μουάμαρ Καντάφι, αλλά σημείωσε ότι μόνον η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσε να τον πείσει να το κάνει. «Υπάρχει μια σι­ωπηρή συμφωνία μεταξύ όλων ότι το καλύτερο θα ήταν να εξοριστεί ο Κα­ντάφι, επειδή ο λόγος για τη συνέχιση του πολέμου είναι η παρουσία του», δήλωσε η πηγή αυτή στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερι­κών στο Λονδίνο με θέμα τη Λιβύη.

Με απλά λόγια, οι δυτικοί «σύμμα­χοι» δείχνουν ότι είναι κατ' αρχήν δι­ατεθειμένοι να διαπραγματευθούν με τον σημερινό ηγέτη της Λιβύης προ­κειμένου να επιτύχουν την ανάληψη του ελέγχου της χώρας χωρίς μείζονα στρατιωτική εμπλοκή.

Ο Καντάφι... αντιστέκεται

Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι στο στρατιωτικό επίπεδο, παρά τους βομβαρδισμούς, το καθεστώς του Κα­ντάφι είτε διατηρεί τις δυνάμεις του εί­τε οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, παρά την αεροπορική υποστήριξη, παραμέ­νουν αδύναμες και ανεπαρκείς για να επικρατήσουν στο έδαφος. Οι κυβερ­νητικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους μα­χητές των εξεγερμένων με καταιγισμό πυρών πολυβόλων και ρουκετών την Τρίτη προκαλώντας την πανικόβλητη και χαοτική οπισθοχώρησή τους προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Όταν άρχισε η επίθεση, οι εξεγερ­μένοι καλύπτονταν πίσω από αμμό­λοφους για να απαντήσουν στα πυρά, αλλά παραιτήθηκαν έπειτα από λί­γα λεπτά, ανέβηκαν στα ημιφορτηγά τους και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα προς την Μπιν Τζαουάντ, περίπου 150 χλμ. ανατολικά της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι.

Μαχητές των εξεγερμένων δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περιμένουν «τα πυρά των αεροπλάνων του Σαρκοζί» για να ανακτήσουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα και να προχωρήσουν προς τη Σύρτη.

Το καθεστώς οχυρώνει τη Σύρτη και επιτίθεται στους εξεγερμένους με κα­ταιγισμό πυρών αναγκάζοντάς τους να οπισθοχωρήσουν, ενώ κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούν ταυτόχρονα ανοί­γοντας πυρ εντός της Μιζουράτα -μά­λιστα εκφράζονται φόβοι για σφαγή. Η στρατιωτική επιχείρηση των συμμαχι­κών δυνάμεων περνά στη διοίκηση του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, έπειτα από αναβολή 24 ωρών.

Πιθανότατα το «αίτημα» των αντικαθεστωτικών για βομβαρδισμούς θα ικα­νοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες με την κλιμάκωση των βομβαρδισμών «ακρι­βείας» και στην Τρίπολη, την πρωτεύ­ουσα της Λιβύης. Για να δούμε...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]