Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ελληνικό έλλειμμα, η ΕΚΤ και η ΕΕ

  • Στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων η Συρία και η Λιβύη, αλλά η αναθεώρηση του ελληνικού χρέους κατά μία ποσοστιαία μονάδα προς τα πάνω απασχολεί τις οικονομικές σελίδες σε όλες τις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες
«Το ελληνικό έλλειμμα υψηλότερο από όσο υπολογιζόταν», «Χειρότερα τα πράγματα στην Ελλάδα», με αυτούς τους τίτλους σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός τύπος την αναθεώρηση του ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα προς τα πάνω.

«Ανευθυνότητα», είναι ο τίτλος σχολίου στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung (του Γκέραλντ Μπραουνμπέργκερ) για τον τρόπο που χρησιμοποίησαν μέλη της ΕΚΤ παρουσιάζοντας την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «σαν σενάριο τρόμου».

Ο σχολιαστής επισημαίνει:
«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ΕΚΤ να αντιτάσσεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πόσο μάλλον που ως κάτοχος μεγάλων αποθεμάτων ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί πια να έχει τη φήμη του ανεξάρτητου παρατηρητή της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων. Αλλά το να προσπαθεί να προκαλέσει πανικό για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται αυτή ακριβώς τη στιγμή ανεύθυνο.

Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, αλλά πρόβλημα φερεγγυότητας και σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται ασφαλώς το ερώτημα της αναδιάρθρωσης.

Ουδείς υποστηρίζει βέβαια ότι μια τέτοια διαδικασία δεν έχει ρίσκα. Οι αναδιαρθρώσεις δεν είναι εξάλλου κάποια ‘μυστική επιστήμη’.

Όμως καθήκον ενός θεσμού, όπως η ΕΚΤ, είναι να συμβάλλει με την πολιτική της και την επικοινωνιακή της πολιτική στην σταθερότητα των αγορών.
Η κινδυνολογία δεν της ταιριάζει.»

Απειλείται με απώλεια αποδοχής η ΕΕ;
Ως «Έλλειψη ειλικρίνειας» της ΕΕ έναντι των Ευρωπαίων πολιτών εκτιμά ο σχολιαστής της Die Welt την στάση της κοινότητας στο ελληνικό αδιέξοδο και υποστηρίζει: «Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ξέρουν πολύ καλά πόσο λίγες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και την ΕΕ.

Η χώρα θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει το χρέος της και να το μειώσει δραστικά, όχι ασφαλώς χωρίς ρίσκα. Πάλι θα κινδύνευαν τράπεζες, πάλι θα έπρεπε οι φορολογούμενοι να συμβάλλουν στην σταθεροποίησή τους. Η Ελλάδα θα είχε όμως τότε τη δυνατότητα με μια συνετή πολιτική να κάνει μια καινούργια αρχή.

Η εναλλακτική λύση στην αναδιάρθρωση δεν είναι επίσης χωρίς ρίσκα. Η Ελλάδα θα ήταν μόνιμα στον ‘ορό’ της ΕΕ. Αυτό υποθέτουμε όμως ότι δεν θα το ανεχθούν οι φορολογούμενοι των ισχυρά οικονομικών χωρών.

Αυτή τη στιγμή η ΕΕ απειλείται με απώλεια αποδοχής τέτοιας εμβέλειας που μπροστά της ωχριούν οι όποιες συνέπειες μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η νίκη των ευρωσκεπτικιστών στη Φινλανδία πρέπει να λειτουργήσει για τους Ευρωπαίους πολιτικούς σαν κώδωνας κινδύνου.»

Η τρόικα πρέπει να αλλάξει πορεία
«Οι ‘ευρωσωτήρες’ πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης», υποστηρίζει σε σχόλιό του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο.

Ο Ελ Εριάν θιασώτης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμά ότι οι προσπάθειες βοήθειας της Ελλάδας ήταν εξ αρχής καταδικασμένες σε αποτυχία, και καταλήγει:

«Οι τωρινές προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να επικεντρωθούν στην φερεγγυότητά της και μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Γι’ αυτό πρέπει να αντικατασταθούν οι περικοπές που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος εξυγίανσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μόνον έτσι μπορεί να επανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.»
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]