Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μύθος το «Μνημόνιο που αποσόβησε τον κίνδυνο χρεοκοπίας»


Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους προεξοφλούν τα spreads και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Πέρυσι τέτοιες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προέβλεπε ότι «οι κερδοσκόποι θα χάσουν το πουκάμισό τους».

Ενα χρόνο μετά, η πραγματικότητα τον διαψεύδει και το μόνο που φαίνεται να έχει χαθεί είναι η αξιοπιστία της χώρας, η οποία αδυνατεί να πείσει ότι θα περάσει τον «κάβο του χρέους» αλώβητη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, το περιθώριο (spread) αλλά και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έχουν εκτραπεί σε πολύ χειρότερα επίπεδα από αυτά που επικρατούσαν πριν από την υπογραφή του Μνημονίου.

Οι εξελίξεις στην αγορά καταρρίπτουν στην πράξη τον μύθο «του Μνημονίου που αποσόβησε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας», καθώς τα επιτόκια των περίφημων CDS δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι σήμερα μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν πέρυσι τον Απρίλιο.

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος τα στοιχήματα υπέρ της χρεοκοπίας (η οποία συνδέεται με το μονομερές κούρεμα των ομολόγων) φέτος πολλαπλασιάστηκαν.

Ετσι, πέρυσι ο κίνδυνος χρεοκοπίας, όπως αυτός αποτυπώνεται στην απόδοση του CDS, ήταν περίπου 7%, ενώ φέτος αισίως έφτασε το 13,7%.

Αντίστοιχα κινείται και το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αποκλίνει συστηματικά από το αντίστοιχο των ισχυρών κρατών της Ε.Ε.

Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 8,23% και η απόσταση που το χώριζε από αυτή του γερμανικού τίτλου (περιθώριο) ήταν μόλις 5,21%.

Χθες στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του ίδιου ομολόγου έσπασε κάθε αρνητικό ρεκόρ, αγγίζοντας το 15,3% και το περιθώριο άγγιξε το… 15,03% !!!!
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]