Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπακογιάννη: «Σε δικό της κόσμο, έξω από την διεθνή έννομη τάξη, ζει η Τουρκία»


Η επίσκεψη Νταβούτογλου το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να υπάρξουν δηλώσεις (όχι από την κυβέρνηση) από τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λόγω της προκλητικότητας του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αλλά δυστυχώς αποτελούν μία τρύπα στο νερό, αφού η ίδια η κυβέρνηση (μέσω Παπανδρέου ή έστω Δρούτσα) δεν έδωσε καμία αποστομωτική απάντηση στον νεο-οθωμανιστή Νταβούτογλου.
Στο πνεύμα των "καταγγελτικών" δηλώσεων και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, προσπάθησε να καυτηριάσει τις προκλητικές παρεμβάσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Έτσι, η πρόεδρος του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τώρα που η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώνεται, θα ήθελα να κάνω ορισμένες αναγκαίες επισημάνσεις.

Πρώτον: Είναι θετικό το ότι οι δυο κυβερνήσεις βρίσκονται σε συχνή επαφή, ακόμα και αν στις επαφές αυτές διαπιστώνονται διαφωνίες κάθε μορφής. Θετικές είναι επίσης οι διακηρύξεις για την ανάγκη ανάπτυξης στενών και αμοιβαίως επωφελών σχέσεων για το προσπέρασμα των προκαταλήψεων, όπως αυτές εκφράζονται μεταξύ άλλων και σε σχετική συνέντευξη του κ. Νταβούτογλου σε αθηναϊκή εφημερίδα.

Δεύτερον: Τα κατοικημένα νησιά διεθνώς -μαζί και τα δικά μας- έχουν και υφαλοκρηπίδα και όλα τα άλλα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, όπου κι αν βρίσκονται. Δεν αντιλαμβάνομαι επομένως τι εξυπηρετεί η οποιαδήποτε ειδική γεωγραφική αναφορά στο Καστελλόριζο. Άλλωστε, στις διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα, πάντα περιλαμβανόταν και το Καστελλόριζο ως τμήμα της Δωδεκανήσου.

Τρίτον: Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, δεν γίνονται πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, πράγμα που σημαίνει ότι στο τουρκικό ΥΠΕΞ και συνακολούθως στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, επικρατεί σύγχυση ή για το που βρίσκεται το Αιγαίο ή για το που βρίσκονται τα ελληνικά νησιά ή και για τα δύο. Μια πιο ήπια εκδοχή είναι ότι δεν ξέρουν που πετούν τα αεροπλάνα τους.

Τέταρτον: Η άρση του casus belli με αντάλλαγμα την απεμπόληση του δικαιώματος της Ελλάδος για επέκταση των χωρικών της υδάτων, ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές γνωρίζουν ότι στερείται κάθε νομικής, αλλά και ηθικής, βάσης. Διότι το μεν casus belli είναι παράνομη απειλή, η δε τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων νόμιμο δικαίωμα, το εύρος χρήσης του οποίου η Ελλάδα θα προσδιορίσει με βάση το καλώς νοούμενο συμφέρον της.

Πέμπτον: Ασφαλώς και η μουσουλμανική μειονότητα οφείλει να αποτελέσει -και ήδη αποτελεί- αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα όμως δεν αποτελούν αντικείμενο των διμερών σχέσεων για να υπάγονται στην αρχή της αμοιβαιότητας. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, άλλωστε, αν κοιτάξει κανείς τα συγκριτικά πληθυσμιακά μεγέθη της ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και της μουσουλμανικής της Θράκης. Φαντασθείτε τι θα είχε συμβεί εάν η Ελλάδα εφήρμοζε την αρχή της αμοιβαιότητας!

Καταλήγοντας, εκφράζω την ευχή για ταχεία -και πάνω σε δίκαιες βάσεις- βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θέλω να υπογραμμίσω όμως ότι αυτό δεν θα γίνει όσο η Τουρκία, όπως τόσο γλαφυρά το αποδεικνύει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Έκθεσή του, επιμένει -για πολλά και καίρια θέματα- να ζει σε έναν εντελώς δικό της κόσμο, έξω από τη διεθνή έννομη τάξη».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Ωραία. Πολύ ωραία. Τώρα γιατί εγώ δεν την πιστεύω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί όταν ήταν η ίδια υπουργός εξωτερικών δεν είχε το ίδιο πνεύμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο το 2004 εως το 2009 τι συζητουσαν χωρις πρακτικα Ελληνες και Τουρκοι αξιωματουχοι??
    Οι μουσουλμανοι βουλευτες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που βαπτιζονται "Τουρκοι" με ποιο δικαιωμα αναφερονται σε "ανθρωπινα δικαιωματα" οταν προπαγανδιζουν εναντιον της χωρας μας και δεν σεβονται στοιχειωδως την Συνθηκη της Λωζαννης??
    Τι μετρα λαβατε για να αντιμετωπισετε την τουρκικη προπαγανδα του τουρκικου προξενειου,κ.Μπακογιαννη??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε τι σε ποιους τα λεει;
    Νομιζει οτι εχουμε ξεχαση τις προδοσιες της;
    Αντε στο...καλο κυρα μου,δεν χορτασες με τα τοσα κακα που μας κανατε ολοι σας εκει στο σκατοσο-ι σας;
    Αντε και παρε και τον αχρηστο και τεμπελη κανακαρι σου,πριν ειναι αργα για ΟΛΟΥΣ σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελα μου ντε, τωρα το θυμηθηκε, οσο ηταν υπουργος δεν θυμαμαι να τα εχει πει αυτα, και επιπλεον εμεις οι ιθαγενεις γιατι τρεμαμε για το τι εκανε και ελεγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]