Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός...


…της Πορτογαλίας, λόγω της απόρριψης του σχεδίου λιτότητας που υπέβαλε η κυβέρνησή του

Ο σοσιαλιστής πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπέβαλε αργά σήμερα (Τετάρτη 24/3/2011) την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας , Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας του σχεδίου λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του, ανακοινώθηκε από την πορτογαλική προεδρία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Lusa.
Η παραίτηση Σόκρατες έρχεται μία ημέρα πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τη συνολική απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Ο Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος ηγείτο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν το σχέδιο καταψηφιστεί, ισχυριζόμενος ότι η απόρριψή του θα εξαναγκάσει τη χώρα να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στα χνάρια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται εναντίον των μέτρων λιτότητας, διότι θα επιφέρουν μείωση των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών, καθώς και φορολογικές αυξήσεις.
Ο Κέβιν Ντάνινγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι «αυτή μπορεί να είναι η εβδομάδα που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το ταμείο διάσωσης» για την Πορτογαλία.
Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκαν στο 7,77% νωρίτερα σήμερα από 7,65% χθες εν μέσω ανησυχιών στις αγορές.
Το μέγα ζητούμε είναι εάν η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη μπροστά σε ένα φαινόμενο ντόμινο κατάρρευσης οικονομιών...

Την ίδια στιγμή, παρά τα αντιλαϊκά και παράλογα (σύμφωνα με οικονομικές προσεγγίσεις οικονομολόγων εντός και εκτός Ελλάδας) μέτρα που επιβάλει παραβιάζοντας το Ελληνικό Σύνταγμα, ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να παραμένει στη θέση του, συστήνοντας στα μέλη της τραγικής κυβέρνησής του να μην φοβούνται να παραστούν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821. Ο πρωθυπουργός της χώρας εμμένει να παραμένει στη θέση του, παρά την λαϊκή κατακραυγή, επικαλούμενος (ειρωνικότατα) το Σύνταγμα της χώρας (που ο ίδιος και η κυβέρνησή του κατά συρροή έχει παραβιάσει) που του δίνει 4 χρόνια για να εφαρμόσει την πολιτική του…! Ξεχνά όμως πως η προεκλογική πολιτική που είχε εξαγγείλει ήταν «λεφτά υπάρχουν», «αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», «νέες θέσεις εργασίας» και άλλα πολλά, που ξέχασε πολύ εύκολα, ατιμάζοντας τόσο το όνομά του όσο και το πολιτικό κόμμα του οποίου την ηγεσία έχει από εκλογές που έκανε, χωρίς αντίπαλο!

Η πολιτική ευαισθησία, προφανώς δεν αποτελεί κάποιο «χάρισμα» του Γιώργου Παπανδρέου, όπως και η ηθική συνέπεια λόγων και έργων, που δυστυχώς για τον ίδιο είναι λέξεις που διαβάζει στο χαρτί αλλά δεν γνωρίζει το νόημά τους. Σύμφωνα όμως με τα όσα έχουν συμβεί στην χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, φαίνεται πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ο μόνος που απέχει μακράν από την πραγματικότητα και από αυτό που χαρακτηρίζει τους σωστούς πολιτικούς, δηλαδή την επαφή με τον λαό. Οι συμπαραστάτες του πρωθυπουργού είναι αρκετοί και χωρίς τύψεις έχουν επιδοθεί στην κατακρεούργηση της χώρας και στην ισοπέδωση κάθε είδους ατομικού, πολιτικού και ανθρώπινου δικαιώματος που προφυλάσσεται από το Σύνταγμα της χώρας (αλήθεια, ακόμη υφίσταται;) αλλά και από Διεθνείς Νόμους και Συνθήκες. Στην Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, στην σύγχρονη Μπανανία της Ευρώπης, στην αποικία του ΔΝΤ και των «αγορών», δεν έχουν θέση οι πολιτικές ευαισθησίες, ούτε φυσικά έχουν θέση οι πολιτικοί που διαφωνούν με τα συστήματα της διεθνούς μαφίας των τραπεζών, των τοκογλύφων και των κερδοσκόπων.

Όπως είπε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ελλάδα οφείλει να κάνει την κρίση ευκαιρία…! Θα ήταν όμως, τουλάχιστον, τίμιο, να μας έλεγε ο αμερικανοτραφής μας πρωθυπουργός σε ποιους θα απευθύνεται η ευκαιρία. Γιατί, μέχρι στιγμής, κάτι για υποθήκευση της χώρας ακούμε, κάτι για πωλήσεις fast track ακούμε, κάτι για «αν δεν στηρίξω τις τράπεζες θα καταρρεύσουν» ακούμε, χωρίς να έχουμε ακούσει τίποτε για τα δίκαια που καταπατούνται, για τις περιουσίες και τις ζωές που καθημερινά καταστρέφονται, για παιδιά που θα μεγαλώσουν χωρίς παιδεία, για ασθενείς που πεθαίνουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους ή δεν βρίσκουν θέση σε κάποιο νοσοκομείο…

Η Ελλάδα καταστρέφεται, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να παραιτηθούν όλοι εκείνοι που υπέγραψαν την καταδίκη της, στο όνομα της διάσωσής της… Τραγικό, αλλά μου θυμίζει την κήρυξη του πολέμου κατά της Λιβύης με το γνωστό σύνθημα «σας βομβαρδίζουμε για να σας φέρουμε την ειρήνη»… Πόσοι θα επιζήσουν, ποσώς ενδιαφέρει στους βομβαρδιστές της Λιβύης, αλλά και στους πολιτικούς εξολοθρευτές της Ελλάδας… Η Οδύσσεια της Λιβύης σε παράλληλο δρόμο με την Ελληνική Οδύσσεια για την επιστροφή στην Ιθάκη… Ειρωνεία, αλλά στην Ιθάκη δεν έφτασε κανείς από το πλήρωμα, παρά μόνο ο… Οδυσσέας

Κωνσταντίνος
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ειναι θεμα χρονου να ξεκουμπιστει και ο ΓΑΠ, και θα ξεκουμπιστει συντομα!!
    Ο Πορτογαλλος ειχε φιλοτιμο!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]