Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρόταση για νέα έκτακτη εισφορά


Πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, τώρα σε ελεύθερους επαγγελματίες. Σχεδιάζονται περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων.
Νέα μέτρα ύψους 1,72 δισ. ευρώ έρχονται τον Απρίλιο για να... σώσουν τον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος στο πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει «μαύρη τρύπα» 1,14 δισ. ευρώ.
  • Ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε πακέτο μέτρων τον Απρίλιο ύψους 1,72 δισ. ευρώ
Η λήψη των πρόσθετων μέτρων, την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμπίπτει χρονικά με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα. Οπως είπε ο υπουργός, οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, αυτήν τη φορά σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον διατηρηθούν τα «ρίσκα» του προϋπολογισμού, θεωρείται δεδομένο νέο ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών όλων των υπουργείων που ήδη υποχρηματοδοτούνται για τη δημιουργία αποθεματικού.

Στο μέτωπο των εσόδων προωθούνται αλλαγές στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, έτσι ώστε να χαμηλώσουν οι δόσεις αποπληρωμής και να γίνει πιο ελκυστική η αποπληρωμή τους για τους υπόχρεους.

Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων η τρόικα έχει προτείνει να έρθουν νωρίτερα και να εφαρμοστούν από το 2011 ορισμένα από τα μέτρα του 2012 που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα των οποίων η εφαρμογή πιθανότατα θα επισπευσθεί είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στους χυμούς, αλλά και η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Αν τα δύο αυτά μέτρα τεθούν σε ισχύ στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, στο οικονομικό επιτελείο έχει κατατεθεί και πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενδεχόμενο πάντως που έχει απορρίψει επί του παρόντος ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για λήψη μέτρων δημοσιονομικής απόδοσης ίσης με τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ (δηλαδή 1,72 δισ. ευρώ) σε περίπτωση που αυξηθούν τα «ρίσκα» στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν τα μέτρα σε έσοδα και δαπάνες. Διευκρίνισε δε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Επίσης, έκανε αναφορά στο αποθεματικό που δημιουργείται μήνα με τον μήνα στις δαπάνες. Το οικονομικό επιτελείο κάθε μήνα εκταμιεύει το 1/14 των κονδυλίων για κάθε υπουργείο, αντί του 1/12 υπό κανονικές συνθήκες. Στον «κανόνα» αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις.

Αν τώρα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαπιστωθεί πως ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει, τότε τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κάθε υπουργείο ως αποθεματικό δεν θα δοθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ελλείμματος.

Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει μείνει ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου ως προς τη συλλογή των φορολογικών εσόδων και έχει εκφράσει την ανησυχία της για πιθανό... εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Στο υπ. Οικονομικών σημειώνουν, πάντως, πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιαστεί φέτος ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ.

ΔΥΟ ΣΧΕΔΙΑ
Στις αρχές Απριλίου καταφτάνει η τρόικα στην Αθήνα. Οπως είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα εξετάσει με την κυβέρνηση τα δύο μεγάλα σχέδια που ετοιμάζονται αυτές τις ημέρες. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον θα έχει λόγο και για τα πρόσθετα μέτρα του τρέχοντος έτους, προκειμένου να προληφθεί μία δημοσιονομική εκτροπή. Οι παρεμβάσεις και στα τρία μέτωπα θα γνωστοποιηθούν μέχρι τις 15 Απριλίου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Tα παχέα τα λόγια,τα μεγάλα που μόνον εκνευρισμό δύνανται να προξενήσουν.

    Η γελοιότητα και η βδελυρότητα της χλεύης έναντι του Ελληνισμού από τους ''νεοπατριώτες'' κοτσαμπάσηδες 'στο ζενίθ της παταγώδους πτώσης.......

    Καλά,τι είδους οικονομική πολιτική είναι αυτή που αρνείται πεισματωδώς να προσφέρη κίνητρα για επενδύσεις και που αρκείται 'σε μία φορολογική πολιτική εκτός πραγματικότητας;Αλλά θα μου 'πής,τόσες δεκαετίες η ίδια κλοπή και η ίδια αρπαγή 'γινόταν επί της πατρίδας.Τώρα θα τεθή φρένο 'στις παλαιοκομματικές πρακτικές;Tώρα που όλα έχουν προεξοφληθή και που εισερχόμεθα και σε πόλεμο με τη Λιβύη;Tώρα που έχουν εκτιναχθή οι τιμές και που τα πάσης κομματικής απόχρωσης ανδρείκελα απολαμβάνουν από των ανακλίντρων των την ομηρία και τις δεινοπάθειες του ελληνικού λαού;Ή ακόμη και αυτή τη στιγμή τρέφετε την ιδέα πως ενδιαφέρονται ή θ α ενδιαφερθούν για την ανάπτυξη και την ευημερία των Ελλήνων πολιτών;Αυτοί θα παρέλθουν αλλά τα τρισεκατομμύρια που ηρπάγησαν δ ε θα επιστρέψουν.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ,ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΓΙΝΗ ΑΝΕΚΤΗ ΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ,ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ,ΤΗ ΣΥΝΕΣΗ,ΤΗ ΦΙΛΟΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΟΝΙΑ.ΡΥΘΜΙΣΑΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΑΤΕ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ.Δ Ε Ν ΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ''ΣΠΙΘΕΣ'' Δ Ι Ο Τ Ι ΚΑΙ Π Ο Τ Ε ΚΑΙ Ο Υ Δ Ε Ι Σ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΨΗ.ΤΟ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΙΣ 'ΔΟΥΝΕ ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ.ΟΙ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΥΡΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΠΥΓΜΙΑΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ,ΣΥΝΕΠΩΣ,ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.Η ΤΑΠΕΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ληφθουν περαιτερω μετρα,τοτε θα πρεπει Λοβερδος και Παπακωνταντινου να παραιτηθουν,οπως ειχαν δηλωσει και παλαιοτερα!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]