Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μάχες μέσα στην Τρίπολη

  • Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη για τον έλεγχο πόλεων στρατηγικής σημασίας. Δεκάδες είναι οι νεκροί άμαχοι

Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, μεταξύ αυτών και ένας Γάλλος δημοσιογράφος, κατά τις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι στο Μπεν Ζαουάντ, σε απόσταση 100 χλμ ανατολικά της Σύρτης, γενέτειρας του Λίβυου ηγέτη, μετέδωσαν δημοσιογραφικές πηγές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο νοσοκομείο της πόλης μεταφέρθηκαν δεκατέσσερις τραυματίες.

«Οι παραστρατιωτικοί κρύβονταν μέσα στις κατοικίες τους και τους έστησαν ενέδρα», τόνισε ο γιατρός Γιουσούφ Αμπντούλ Σαλάμ. «Ήσαν από τη φυλή των Αλ Ιχσούν. Μας πρόδωσαν. Ήταν μεγάλη προδοσία, το έκαναν για τα χρήματα», τόνισε ο Σάλεχ, άλλος γιατρός.

Ο γάλλος δημοσιογράφος διευκρίνισε πως δέχθηκε μία σφαίρα στο πόδι, χωρίς όμως να τραυματισθεί σοβαρά. Όπως δήλωσε μετέβαινε με τους αντικαθεστωτικούς στο Μπεν Ζαουάντ, σε ένα ημιφορτηγάκι, όταν δέχθηκαν την επίθεση. «Δύο σφαίρες έπληξαν την κάμερά μου, η οποία ανατινάχθηκε», τόνισε.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί εισήλθαν σήμερα το απόγευμα στο Μπεν Ζαουάντ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις ανακατέλαβαν από τους αντικαθεστωτικούς τις παράκτιες πόλεις της Ζαουΐγια και της Μιζουράτα στα δυτικά μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Οι δυνάμεις πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι προσέβαλαν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και στην ανατολική πόλη Μπιν Ζαουάντ.

Παράλληλα, πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν αναφορά για νέα αεροπορική επιδρομή στην στρατηγικής σημασίας Ρας Λάνουφ, που είχε πληγεί και νωρίτερα, ενώ προηγουμένως η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις-είδηση που διαψεύσθηκε από τους εξεγερμένους και δημοσιογραφικές πηγές.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τόνισαν πως και η πόλη Μιζουράτα (200 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας) εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, διαψεύδοντας την κρατική τηλεόραση Αλ Λίμπια που μετέδωσε ότι η πόλη ανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι.

«Η πόλη είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των επαναστατών. Βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους για δύο εβδομάδες. Τώρα επικρατεί ηρεμία.Δόξα τω Θεώ δεν γίνονται μάχες», τόνισε κάτοικος που δεν θέλησε να κατονομασθεί. «Ωστόσο ακούσαμε πυροβολισμούς σήμερα το πρωΐ κοντά στο αεροδρόμιο και την αεροπορική βάση. Εκεί βρίσκονται κυβερνητικές ταξιαρχίες, αλλά είναι περικυκλωμένες από επαναστάτες. Οι ταξιαρχίες προσφεύγουν σε σποραδικά πυρά για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ένας ντόπιος γιατρός είπε πως οι μισθοφόροι του Καντάφι διέπραξαν "μία σφαγή".

"Καταστροφική κατάσταση...μία σφαγή. Σκοτώθηκε πολύς κόσμος. Η κόρη μου είναι νεκρή, δεν μπορώ να συνεχίσω", δήλωσε ο γιατρός αυτός, που ξέσπασε σε λυγμούς.

"Δεκάδες τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ γιά πολλή ώρα κατά κατοικιών στην πόλη", μετέδωσαν πολλές, ακόμα, πηγές αναφερόμενες στην κατάσταση στη Ζαουΐγια.

"Προσευχηθείτε γιά εμάς" πρόλαβε να πεί στο τηλέφωνο, μιλώντας με ξένο δημοσιογράφο, ένας κάτοικος της ίδιας πόλης.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς στην Ζαουίγια σύμφωνα με ανακοίνωση γιατρού. "Οι ήταν περισσότεροι άμαχοι", δήλωσε ο γιατρός επικεφαλής νοσοκομείου εκστρατείας που έχει στηθεί στο κέντρο της πόλης.

"Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί τριάντα πτώματα, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρός είναι μεγαλύτερος", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, καθεστωτικοί πολεμιστές εκτελούν τραυματίες, ενώ επιτίθενται κατά ασθενοφόρων και γιατρών. Η πόλη 40χμ. δυτικά της Τρίπολης βομβαρδίζεται και πάλι. “Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια σφαγή” δήλωσε κάτοικος στο Aljazeera. “Η πόλη βομβαρδίζεται από τανκ ενώ οι εξεγερμένοι αντιστέκονται με πρωτόγονα μέσα. Οι εισβολείς δεν έχουν έλεος για τους αμάχους. Υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών στους δρόμους" αναφέρει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, ο στρατός του Καντάφι ετοιμάζεται να ανακαταλλάβει την στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λάνουφ, όπου τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν από τις μάχες.

Το Σάββατο, οι εξεγερμένοι άνοιξαν πυρ κατά ελικοπτέρου που υπερίπτατο των γραμμών τους, μεταδίδει ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς, μία ημέρα μετά την κατάληψη της πόλης από τους αντικαθεστωτικούς. Σήμερα δεν υπήρχαν ίχνη της παρουσίας στρατευμάτων πιστών στον Καντάφι σε όλη την πόλη, μολονότι η κυβέρνηση διαψεύδει τις χθεσινές ανακοινώσεις των εξεγερθέντων ότι ελέγχουν πλήρως τη Ρας Λάνουφ, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει καταληφθεί πλήρως από τους αντικαθεστωτικούς

Οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης κατά της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα και επίκεντρο της εξέγερσης στα ανατολικά. Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε, εξάλλου, νωρίτερα ότι η πόλη Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης, η οποία είχε καταληφθεί από τους εξεγερμένους, έχει απελευθερωθεί πλέον «από τις συμμορίες των τρομοκρατών».

Η πόλη Ρας Λάνουφ στα ανατολικά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα των αντικαθεστωτικών και τις δημοσιογραφικές μαρτυρίες από την περιοχή, που αντικρούουν τις πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο υποστήριζε πως οι πιστές στον Λίβυο ηγέτη δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει την πόλη.

Ο Μουάμαρ Καντάφι, στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε γαλλική εφημερίδα, δηλώνει θετικός στην αποστολή ερευνητικής επιτροπής «από τα Ηνωμένα Έθνη, ή την Αφρικανική Ένωση» για να εκτιμήσει την κατάσταση στη χώρα. Ο Λίβυος ηγέτης τονίζει πως αν η Γαλλία επιθυμεί να συντονίσει και να ηγηθεί της ερευνητικής επιτροπής, ο ίδιος είναι θετικός.

Ας αναλάβει γρήγορα η Γαλλία ηγετικό ρόλο, ας σταματήσει την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και ας κάνει να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις στην περιοχή της Βεγγάζης, προσθέτει.

Ο Λίβυος ηγέτης υποστηρίζει ότι έχει εμπλακεί σε μία μάχη κατά της τρομοκρατίας και εκφράζει την ανησυχία του από την έλλειψη συμπαράστασης από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Καντάφι πρoειδοποίησε ότι ο ιερός πόλεμος των φανατικών Ισλαμιστών, θα επεκταθεί στη Μεσόγειο, αν η επανάσταση στη Λιβύη, ενθαρρυμένη από την επιτυχία των δημοκρατικών εξεγέρσεων, στην Αίγυπτο και την Τυνησία, στεφθεί με επιτυχία.
Προειδοποίησε, εξάλλου, την Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή εισροή λαθρομεταναστών στις ακτές της, αν τελικά οι εχθροί του τον νικήσουν.

Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη αιχμαλώτησαν και κρατούν μία ομάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS στα ανατολικά της χώρας έπειτα από την αποτυχία ενός μυστικού διπλωματικού σχεδίου να έλθουν οι επίλεκτοι σε επαφή και να συνδράμουν τους αντικαθεστωτικούς, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Σάντεϊ Τάιμς.

Η ομάδα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αποτελείται από οκτώ οπλίτες, συνελήφθη ενώ συνόδευε έναν κατώτερο διπλωμάτη που μετακινείτο στα εδάφη που ελέγχονται από την λιβυκή αντιπολίτευση, τονίζει η εφημερίδα.

Πηγή




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]