Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκληρές οι συγκρούσεις Καντάφι και αντικαθεστωτικών στην Λιβύη

Δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα την πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες κτηρίων, δήλωσε ο Σάαντουν αλ Μισράτι.

Άλλος εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 24 τραυματίστηκαν στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών στην πόλη.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη κατέλαβαν την πόλη Ναουαφαλίγια προελαύνοντας ακόμα πιο δυτικά προς τη Σύρτη, μετέδωσε σήμερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Η Ναουαφιλίγια βρίσκεται περίπου 120 χλμ. από τη Σύρτη. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται τώρα περίπου 30χλμ έξω από τη Σύρτη.


Σκληρή μάχη γύρω από την γενέτειρα του Καντάφι

Την γενέτειρα του Καντάφι, Σύρτη, φαίνεται πως πλήττουν από τις πρώτες πρωινές ώρες οι δυνάμεις του Συνασπισμού. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων εννέα ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το πρωί τη Σύρτη, επάνω από την οποία πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δυνάμεις του Καντάφι σταμάτησαν την προέλαση των εξεγερμένων, σε απόσταση 140 χλμ από τη Σύρτη την οποία οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταλάβει.Οι εξεγερμένοι κατέλαβαν χθες Κυριακή το Μπεν Τζαουάντ αφού είχαν προηγουμένως ανακαταλάβει την πετρελαϊκή πόλη Ρας Λανούφ στη διάρκεια της νικηφόρας προέλασής τους με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού.

Σήμερα το πρωί ωστόσο δέχθηκαν τα πυρά βαρέων πολυβόλων των δυνάμεων του Καντάφι που έφθασαν με ημιφορτηγά στο δρόμο που οδηγεί από το Μπεν Τζαουάντ στη Νοφίλια, προς την κατεύθυνση της Σύρτης. Οι εξεγερμένοι ανασυντάχθηκαν τότε προς το Μπεν Τζαουάντ και απάντησαν με βαρέα πυροβόλα. Σφοδρές ανταλλαγές πυρών συνεχίζονταν στις 11.00 (ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος των δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης ανακοίνωσε ότι η πόλη έχει καταληφθεί.«Είναι επιβεβαιωμένο ότι η Σύρτη έπεσε στα χέρια των φιλο-δημοκρατικών δυνάμεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίες δεν συνάντησαν μεγάλη αντίσταση. Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Βεγγάζη με την είδηση της πτώσης της Σύρτης, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τη Λιβύης ανέτρεψαν τις στρατιωτικές ήττες των τελευταίων ημερών και ανακατέλαβαν τον έλεγχο των σημαντικότερων πετρελαϊκών σταθμών στην ανατολική Λιβύη μέχρι την πόλη Μπιν Τζαουάντ. Οι δυνάμεις της εξέγερσης έχουν τον έλεγχο των πόλεων Ες Σίντερ, Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ζουεϊτίνα και Τομπρούκ, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν προς τα δυτικά.

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη-Εμφάνιση Καντάφι στην Τρίπολη

Συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Μουαμάρ Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς. Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν τη Σίρτη, γενέτειρα του Καντάφι. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από ανεξάρτητες πηγές. Η Μισράτα παραμένει υπό τον έλεγχό τους, παρά τις αιματηρές μάχες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το βράδυ σημειώθηκαν τέσσερις δυνατές εκρήξεις, στο κέντρο της Τρίπολης. «Οι μάχες μαίνονταν όλη τη μέρα, αλλά σταμάτησαν εδώ και μία ώρα (23.00')», δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία μέλος των αντικαθεστωτικών, με το όνομα Μοχάμεντ. Όπως υποστήριξε, οι δυνάμεις του καθεστώτος ελέγχουν «μόνο μία μικρή περιοχή στην πόλη και λίγους δρόμους», στη δυτική πλευρά της. «Το 99% της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας», τόνισε.

Νωρίτερα κάτοικοι της πόλης με τηλεφωνήματα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν καταγγείλει πραγματική σφαγή εν ψυχρώ, από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, που στην προσπάθειά τους να προωθηθούν μέσα στην πόλη, από τα δυτικά, δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ αδιακρίτως κατά των κατοίκων. Όπως υποστηρίζουν οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Μισράτα, υπάρχουν τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά τραύματα από πυροβόλα όπλα, ενώ κάποιοι έχουν ακρωτηριασθεί.

Νέα δημόσια εμφάνιση Καντάφι

Το βράδυ της Κυριακής η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, παρουσίασε υλικό που ισχυρίστηκε ότι αποτελεί ζωντανή κάλυψη περιοδείας του Μουαμάρ Καντάφι με το αυτοκίνητό του, στους δρόμους της Τρίπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδεικνύεται πλήθος υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζει συνθήματα υπέρ του και να κουνάει πράσινες σημαίες. Ο ίδιος ο Καντάφι δεν διακρίνεται μέσα στο λευκό αυτοκίνητο, αλλά σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, επέβαινε του οχήματος. Το περιορισμένο χρονικά οπτικό υλικό, δείχνει τους σωματοφύλακες του Λίβυου ηγέτη να απωθούν το πλήθος που προσπαθεί να πλησιάσει το αυτοκίνητο. Η τελευταία εμφάνιση του Μουαμάρ Καντάφι στην τηλεόραση ήταν την προηγούμενη Πέμπτη που είχε απευθύνει διάγγελμα.
Ο μέχρι πριν από λίγο καιρό ετοιμόρροπος όπως έδειχνε, στρατός των ανταρτών, προωθήθηκε προς τα δυτικά την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει, μία σειρά πόλεων από τα χέρια των υποστηρικτών του Καντάφι, που έχουν υποχωρήσει μετά τα αεροπορικά πλήγματα, που τους επέφερε η συμμαχική αεροπορία.

Η κυβέρνηση της Λιβύης ισχυρίστηκε ότι την Κυριακή δυνάμεις των ανταρτών επιτέθηκαν σε σειρά οχημάτων, που η ίδια αποκάλεσε ειρηνική αυτοκινητοπομπή, η οποία εκινείτο προς την πόλη προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, τραυματίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 29 πολίτες.

«Οπλισμένοι μαχητές επιτέθηκαν στην, ειρηνική, πομπή των οχημάτων, με πυρά και σφαίρες. Περίπου 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Κανείς δεν σκοτώθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραίμ. Είπε ακόμα ότι το περιστατικό έγινε κοντά στην Μπιν Τζαουάντ, μία πόλη που ως επί το πλείστον, ελέγχεται από τους αντάρτες. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών αρνήθηκε αρχικά να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]