Άρχισαν τα "όργανα" περί χρεοκοπίας
- Die Presse: «Έχει χρεοκοπήσει ήδη η Ελλάδα;»
- Der Spiegel: «Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους»
- Guardian: Στην Ελλάδα πρέπει να επιτραπεί να χρεοκοπήσει «με χάρη»
- BBC: Αναδιάρθρωση βλέπουν οι αναλυτές
Άρχισαν τα... "όργανα" να "παίζουν" στον γνωστό τους ρυθμό. Τα φερέφωνα της οικονομικής αλήτ του πλανήτη, άρχισαν ήδη να γράφουν για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και για την ανάγκη αναδιάρθωσης του Ελληνικού χρέους. Και αυτά συμβαίνουν ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ακόμη πανηγυρίζει για την "νίκη" παράτασης που πήρε από την Ε.Ε ώστε το "ζήτημα" της Ελλάδας να αντιμετωπισθεί τον Ιούνιο...
Μέσα στους πανηγυρισμούς του, όμως, ο αμερικανοτραφής πρωθυπουργός της Ελλάδας φαίνεται πως δεν ακούει τις "σειρήνες" που του δίνουν την ρότα πλεύσης. Άλλωστε, έχει τόσα πολλά στο κεφάλι του ο Γιώργος Παπανδρέου. Και μόνο ότι έρχεται καλοκαίρι και πρέπει να προγραμματίσει τις "χωρίς τύψεις" διακοπές του, είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσει εγκαίρως, κάνοντας έναν τέτοιο προγραμματισμό που δεν θα του επιτρέψει να χάσει ούτε μία ημέρα... διακοπών! (αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εύχονται να έκανε τις διακοπές του μόνιμες σε ένα... κελί φυλακών)
Καμπανάκι κινδύνου χτυπάνε οι ξένες εφημερίδες
- Die Presse: «Έχει χρεοκοπήσει ήδη η Ελλάδα;»
Μία ενδιαφέρουσα διαφορετική άποψη για την ελληνική κρίση χρέους δίνει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Με τίτλο «Είναι ή φαίνεσθαι: Έχει χρεοκοπήσει ήδη η Ελλάδα;», η εφημερίδα υπογραμμίζει σε άρθρο της, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί αλλά και οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ υποτιμώνται από πολλούς οικονομικούς κύκλους.
«Τα ΜΜΕ μεταφέρουν άκριτα αυτό που θεωρούν ότι διαπιστώνουν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι. Συνήθως το βασικό επιχείρημα είναι ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους θα φθάσει γύρω στο 160% του ΑΕΠ το 2013, ποσοστό που δεν συνιστά ασφαλώς βιώσιμη προοπτική», αναφέρει η εφημερίδα.
«Ποια είναι όμως τα δεδομένα;» αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου. «Το ΔΝΤ και οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν με την Αθήνα όχι μόνον σε ένα ολοκληρωμένο, αλλά και σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης και μάλιστα με πλήρη διαφάνεια. Επομένως η εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί τουλάχιστον τη μελέτη των εκθέσεων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι όλες διαθέσιμες στο κοινό. Η τελευταία μάλιστα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φεβρουάριος 2011) έχει σημασία διότι προσφέρει με κατανοητό τρόπο μια ευνοϊκότερη εικόνα της Ελλάδας από εκείνη της έκθεσης του Νοεμβρίου του 2010. Δεν πρόκειται για κάποια ωραιοποιημένη έκθεση, αλλά για μια σαφή παρουσίαση της κατά το μάλλον ή ήττον εκπλήρωσης των συγκεκριμένων βημάτων του μνημονίου.
Επίσης περιγράφεται διεξοδικά τι αναμένει η τρόικα από την Ελλάδα στο μέλλον και πως θα αποκλειστούν οι αβεβαιότητες κατά την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την έκθεση του ΔΝΤ.
Επομένως εκπλήσσει το γεγονός ότι διάσημοι οικονομολόγοι, επικεφαλής γνωστών ινστιτούτων που θεωρούνται και ως think tank, εκφράζουν συνολικά αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος».
Και συνεχίζει: «Έτσι δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι αγνοήθηκε πλήρως το βασικό συμπέρασμα των αναλύσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ, που είναι ότι από το 2013 θα υπάρξει μείωση των ποσοστών του δημοσίου χρέους σε επίπεδα που εκτιμώνται ανεκτά. Αυτό το συμπέρασμα είναι σοβαρό. Μόνον εάν υπάρξει συνδυασμός πολλών αρνητικών παραγόντων, π.χ. χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο, θα αυξηθούν τα ποσοστά του δημοσίου χρέους.»
Και ο αναλυτής καταλήγει:
«Δεν υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση χωρίς μείωση του χρέους, αλλά ότι εάν παρατηρήσουμε νηφάλια τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε προς το παρόν, τότε οι πιθανότητες μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης του μνημονίου είναι μεγαλύτερες από αυτές μιας αποτυχίας».
- Der Spiegel: «Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους»
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, λίγο μετά την επίτευξη συμφωνίας στους κόλπους της ΕΕ για το «Σύμφωνο για το ευρώ».
«Όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της» επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, που αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας πέτυχε πιο ευνοϊκούς όρους ως προς το επιτόκιο και το χρόνο δανεισμού, έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η «κατακόρυφη μείωση των δημοσίων εσόδων από τη φορολόγηση εισοδημάτων κατά 10%» κατά το δίμηνο 2011. «Η πτώση αυτή καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση η λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας» εκτιμά το περιοδικό.
Άλλωστε, το άνοιγμα της ψαλίδας του ελληνικού, του ιρλανδικού και του πορτογαλικού spread, επισημαίνει το Der Spiegel, αποτυπώνεται στις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις τρεις χώρες, ενώ το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ουσιαστικά αποτελεί μια «μετριοπαθή εκδοχή οικονομικής διακυβέρνησης και τη μερική εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής των χωρών-μελών της ευρωζώνης».
Το «Σύμφωνο για το ευρώ» προβλέπει κάθε χρόνο τον προσδιορισμό των οικονομικών στόχων από τους ευρωπαίους ηγέτες, ενώ στη συνέχεια, οι στόχοι αυτοί θα εφαρμόζονται στα κράτη-μέλη με τη μορφή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις γερμανικές ενστάσεις που προέβαλλε η Μέρκελ, καθώς δεν ήθελε να συναινέσει στην αύξηση της συμμετοχής της Γερμανίας στο μηχανισμό. Μάλιστα, ο συντάκτης αποκαλύπτει ότι η συμφωνία για το σύμφωνο ολοκληρώθηκε μόλις την τελευταία στιγμή.
- Guardian: Στην Ελλάδα πρέπει να επιτραπεί να χρεοκοπήσει «με χάρη»
Από την Ιρλανδία στην Αθήνα, οι ψηφοφόροι στην "περιφέρεια" της Ευρώπης, όπως οι οικονομολόγοι τους αποκαλούν περιφρονητικά, σιγά σιγά ξυπνούν σε μια όντως αφυπνιστική αλήθεια - που αντιμετωπίζουν χρόνια λιτότητας, περικοπές των μισθών, απώλειες θέσεων εργασίας και διαμελισμένες δημόσιες υπηρεσίες , δέσμιες της οικονομικής κρίσης. Στην πραγματικότητα, οδηγώντας τις οικονομίες τους σε όλο και βαθύτερη ύφεση, η κατάσταση γίνεται χειρότερη και ο πόνος θα μπορούσε να φέρει μόνο περισσότερο πόνο. Ο Paul Krugman, νομπελίστας οικονομολόγος, το ονομάζει « αυταπάτη λιτότητας», ενώ σύμφωνα με τον Ed Miliband, αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητα του συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα, το χαρακτήρισε: "Πληγώνει, αλλά δεν λειτουργεί."
Η εφημερίδα Guardian αποτυπώνει την δυσχέρεια της συνεχής λιτότητας για τα κράτη της περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και όχι δεκαετίες λιτότητας. Το άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία στις οποίες πρέπει να τις επιτραπούν να "χρεοκωπήσουν με χάρη", ενώ επισημαίνεται ότι αυξάνεται η ζήτηση για ανεξάρτητο λογιστικό έλεγχο για το διαχωρισμό του δημόσιου από το ιδιωτικό χρέος.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχουν ηθικά όσο και οικονομικά ζητήματα που διακυβεύονται, υποστηρίζει ο Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος σε πανεπιστήμιο στο Λονδίνο.
"Είναι ηθικά ή οικονομικά αποδεκτό να καταστραφεί το κράτος πρόνοιας, να καταστρέφουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία για την εξόφληση των οφειλών αυτών;" αναρωτιέται. Ένας μεγάλος αριθμός οικονομολόγων, πιστεύει ότι η χρεοκοπία είναι θέμα χρόνου - οπότε θα ήταν καλύτερο να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Και ο ίδιος πιστεύει ότι δεν θα αργήσει ο ιρλανδικός λαός να ακολουθήσει τα ελληνικά ξαδέλφια του στους δρόμους: "Η άποψή μου είναι ότι η Ιρλανδία είναι περίπου έξι μήνες πίσω από την Ελλάδα όσον αφορά την διάθεση. "Αν και λίγοι τολμούν να το φωνάξουν, οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να ανοίξει η πόρτα για τις χώρες στην χρεοκοπία με χάρη, τουλάχιστον για τον μελλοντικό δανεισμό τους.
Αναφερόμενος στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και στο Σύμφωνο Euro Plus, ο Κώστας Λαπαβίτσας αναφέρεται στην έκδοση νέων ομολόγων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης που στο μέλλον θα πρέπει να περιλαμβάνουν «ρήτρες συλλογικής δράσης». Οι ρήτρες αυτές θα πρέπει να διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση μιας αξιοπρεπής εξόδου όταν το βάρος του χρέους δεν είναι βιώσιμο, αναγκάζοντας τους πιστωτές να διαπραγματευθούν. Μία χρεοκωπημένη κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία των δανειστών της να δεχτεί ένα "κούρεμα" -μείωση της αξίας αυτού που οφείλεται - τα υπόλοιπα δεσμεύονται από τη συμφωνία. Αυτό αποτρέπει τους αρπακτικούς ομολογιούχους να καθυστερήσουν την αναδιάρθρωση εκμεταλλευόμενοι μια καλύτερη συμφωνία. Όμως οι υπέρμαχοι του χρέους θα ισχυριστούν ότι δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις. Επιπλέον, διεθνείς ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ένα διεθνές "δικαστήριο χρέους" - ένας ανεξάρτητος, επίσημος διαιτητής που θα επιβλέπει τη διαδικασία πτώχευσης.Το δικαστήριο θα αποφασίσει ποια χρέη θα πρέπει να εκπληρωθούν στο ακέραιο και για ποια οι πιστωτές πρέπει να κάνουν κούρεμα ή να τα χάσουν εντελώς. Οι χρηματοδότες απεχθάνονται την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει την στάση πληρωμών δημιουργώντας το πρόβλημα του "moral hazard" , καθώς χώρες θα μπορούσαν να δανειστούν από αμέλεια, γνωρίζοντας ότι μπορούν πάντα να στραφούν προς το δικαστήριο χρέους, εάν ο χρόνος δυσχερένει τα πράγματα. Αλλά για μια κυβέρνηση είναι δύσκολο να δηλώσει δημόσια πτώχευση. θα είναι έντονα ενοχλητικό, καθώς για την συγκεκριμένη χώρα θα ήταν οδυνηρά δύσκολο (και δαπανηρό) να δανειστεί στο μέλλον. Για τις χώρες που οδηγούνται σε χρεοκωπία - η Ρωσία το 1998 και η Αργεντινή το 2001, για παράδειγμα, οι συνέπειες θα ήταν πιο εύκολο να εκτιμηθούν, και σχεδόν σίγουρα λιγότερο επώδυνες, αν οι επενδυτές γνώριζαν τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Το άρθρο αναφέρεται στους σκληρούς όρους της ΕΕ και του ΔΝτ που έχουν δεχθεί οι κυβερνήσεις στην περιφέρεια υπογράφοντας δεκαετίες λιτότητας. Οι κοινωνικές συνέπειες θα είναι σοβαρές, και ακόμη και τότε, το φάρμακο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, καθώς τα χρέη μπορεί ακόμη να μην είναι βιώσιμα. Ένας ανεξάρτητος έλεγχος του χρέους για κάθε χώρα θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα αποσαφηνίζοντας ποια χρέη αξίζουν να υπομείνει κανείς αυτό του είδους τον πόνο.
Αλλά ο χρόνος εξαντλείται, και η Ευρώπη έχει δύο επιλογές. Μπορεί να συνεχίσει να σφυρηλατεί τις οικονομίες της Ελλάδας, της Ιταλίας και σύντομα της Πορτογαλίας, βαθύτερα στην κρίση, ενώ οι ήδη αγανακτισμένοι ψηφοφόροι τους γίνονται ολοένα και πιο αγανακτισμένοι για τον πόνο που επιβάλλεται από τους ευρωπαίους "συνεργάτες" τους, ή μπορεί να δεχθούν ότι η κλίμακα των χρεών, απλά δεν είναι διατηρήσιμη και να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις τώρα για μια ομαλή χρεοκωπία.
- BBC: Αναδιάρθρωση βλέπουν οι αναλυτές
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βλέπει η μεγάλη πλειοψηφία ευρωπαίων οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του BBC. Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων προέβλεψαν την ελληνική αναδιάρθρωση, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ότι το ευρώ θα μπορέσει να επιβιώσει στην παρούσα του μορφή.
Όπως αναφέρει το BBC, η ευρωπαϊκή κρίση ξεκίνησε όταν έγινε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της και προσέφυγε στον εξωτερικό δανεισμό από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Στη δημοσκόπηση του BBC μετείχαν 52 οικονομικοί αναλυτές, που απάντησαν σε 38 ερωτήσεις.
Τα 2/3 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μια χρεοκοπία στις χώρες της ευρωζώνης, ενώ το σύνολο των αναλυτών είπαν ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει πλήρως τα χρέη της.
Ο Γκάμπριελ Στάιν από την Lombard Street Research στο Λονδίνο. Προεξόφλησε τη χρεοκοπία της χώρας μας, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει τρόπος για την επίτευξη των δημοσιονομικών και αναπτυξιακών της στόχων που να μην περιλαμβάνει τη στάση πληρωμών.
Επίσης, οι 14 αναλυτές θεωρούν ότι και η Ιρλανδία θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών και 7 θεωρούν ότι θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία.
Παράλληλα, 33 αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ευρώ θα επιβιώσει μετά την κρίση, ενώ παράλληλα, οι 23 κρίνουν ικανοποιητικούς τους χειρισμούς της ΕΚΤ και της Κομισιόν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...