Επιστρέφει το σενάριο του «ξαφνικού θανάτου»!
Το σενάριο του «ξαφνικού θανάτου» για την ελληνική οικονομία, από ένα μπλοκάρισμα εκταμίευσης δόσης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ, κάνει και πάλι απειλητική την εμφάνισή του, λίγα μόνο 24ωρα μετά τους μάλλον «χλωμούς» πανηγυρισμούς για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της 25ης Μαρτίου, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της εφαρμογής του μνημονίου.
Σε έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να καθησυχάσει τους υπουργούς για τη μεγάλη υστέρηση εσόδων, που απειλεί να εκτροχιάσει πλήρως την εφαρμογή του φετινού προϋπολογισμού, η οποία θα μπει στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών της τρόικας στις αρχές Απριλίου, πριν φθάσουν στην Αθήνα και οι κορυφαίοι εκπρόσωποί της.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «διαχειρίσιμη» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα έσοδα, παρότι οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι τον Μάρτιο η υστέρηση έχει ξεπεράσει το 20%. Μίλησε δε με ενθουσιασμό για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, που δίνονται από τις αυξημένες εξαγωγές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το φρόνημα των συναδέλφων του και να αποφύγει την κλιμάκωση του αναβρασμού στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που «διαρρέουν» από την πλατεία Συντάγματος, ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο του χαρτί για τη διάσωση του φετινού προϋπολογισμού, φέρνοντας ένα χρόνο νωρίτερα όλα τα μέτρα που είχαν προγραμματισθεί για το 2012: μεγάλες μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο, δραστικό «ψαλίδισμα» κοινωνικών παροχών και επιδομάτων με εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, επιβολή πριν το καλοκαίρι του νέου φόρου στα αναψυκτικά και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά κ.α.
Παράλληλα, θέτει σε εφαρμογή σχέδιο… ποινικής τρομοκράτησης φοροφυγάδων και κακοπληρωτών, σε μια ύστατη προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων: είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που έχουν δημιουργηθεί πριν την ισχύ του νέου φορολογικού νόμου το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει μια τελευταία ευκαιρία εξόφλησης και στη συνέχεια θα απειλήσει τους κακοπληρωτές με όλο το «πακέτο» ποινικών μέτρων που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος (αυτόφωρη διαδικασία κ.λπ.).
Όμως, η τρόικα φθάνει «αγριεμένη» στην Αθήνα, καθώς η πειστικότητα των υποσχέσεων του οικονομικού επιτελείου για καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον αρχίζει να «ξεθωριάζει» και πολλοί στις Βρυξέλλες φοβούνται, ότι σε κάποια από τις επόμενες διαδικασίες έγκρισης εκταμίευσης δόσεων του ελληνικού δανείου θα είναι πολύ δύσκολο να «σκεπαστούν» οι τεράστιες αποκλίσεις στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και αναπόφευκτα θα τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών θέμα «παγώματος» των εκταμιεύσεων, όπως άλλωστε συνέβη και τον Δεκέμβριο, με πρωτοβουλία του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών.
Η τρόικα γνωρίζει καλά, ότι οι αποκλίσεις που θα πρέπει να καλυφθούν με νέα μέτρα όλο και αυξάνονται, ενώ η αποτελεσματικότητα όποιων μέτρων προτείνει το υπουργείο Οικονομικών μειώνεται συνεχώς, λόγω της όλο και βαθύτερης ύφεσης. Στις Βρυξέλλες και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνωρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 2010, ακόμη και μετά τις συνεχείς αναθεωρήσεις στόχων, στην πραγματικότητα δεν έχει εκτελεσθεί ούτε με στοιχειώδη συνέπεια: το υπουργείο Οικονομικών έκρυψε ελλείμματα «κάτω από το χαλί», με τη γνωστή μέθοδο της καθυστέρησης πληρωμής υποχρεώσεων, οι οποίες φθάνουν, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή, τα 5,3 δις. ευρώ. Στο μνημόνιο είχε προβλεφθεί αρχικά να εκμηδενιστούν στο τέλος του 2010 οι καθυστερήσεις αυτές, ενώ στη συνέχεια αναθεωρήθηκε αυτή η πρόβλεψη και αφέθηκε περιθώριο για 3 δις. ευρώ καθυστερούμενων οφειλών, αλλά ακόμη και με την αναθεώρηση των στόχων η υπέρβαση είναι δραματική.
Με απλά λόγια, η τρόικα γνωρίζει ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2010 δεν ήταν χαμηλότερο από το 10%, αλλά στην πραγματικότητα ξεπέρασε το 12%, γι’ αυτό και η τελευταία δόση του δανείου εκταμιεύθηκε μόνο όταν η κυβέρνηση προώθησε με εσπευσμένες διαδικασίες το γνωστό πακέτο διορθωτικών μέτρων του περασμένου Δεκεμβρίου.
Τώρα, η τρόικα έχει αρχικά υπολογίσει ότι θα χρειασθούν μέτρα με στόχο άλλα 1,8 δις. ευρώ, για να εφαρμοσθεί ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος καλείται να καλύψει και τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του προηγούμενου. Στο μεταξύ, όμως, η δραματική υστέρηση των εσόδων ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των μέτρων που θα ζητηθούν, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα, που θα έχουν στοιχειώδη αξιοπιστία για την επίτευξη των ζητούμενων στόχων.
Υπό το φως των πρόσθετων μέτρων που θα εγκριθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο από την κυβέρνηση και τη Βουλή, για την περίοδο μέχρι και το 2015, αλλά και με λίγο «σπρώξιμο» από τις θετικές εντυπώσεις που δημιουργεί το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων των 50 δις. ευρώ, είναι απίθανο να παρουσιασθεί πρόβλημα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του διεθνούς δανείου.
Όμως, στις αξιολογήσεις των επόμενων τριμήνων, αν συνεχισθεί η αρνητική δημοσιονομική δυναμική που καταγράφεται ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2011, θα είναι όλο και δυσκολότερο για την τρόικα να κρίνει, ότι όλα βαίνουν καλώς με την εφαρμογή της θεραπείας-σοκ. Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει φανεί αν η χώρα «φλερτάρει» και πάλι με το σενάριο του «ξαφνικού θανάτου», από μια διακοπή των εκταμιεύσεων του δανείου, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να πετύχει τους εξωπραγματικούς στόχους του μνημονίου.
Tα ανέφικτα και εξωπραγματικά αυτά ποσά σφραγίζουν αφενός την ευθανασία του αριστερισμού-ΠΑ.ΣΟ.Κ.ισμού και αφετέρου τη μεγάλη εξαπάτηση της Ε.Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφή