Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύνοδος Λονδίνου: Ο Καντάφι πρέπει να φύγει…


Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Λονδίνου με θέμα το μέλλον της Λιβύης μετά την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο Καντάφι πρέπει “να φύγει αμέσως” από την εξουσία.

Σε δηλώσεις του, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι είπε ότι στη σύνοδο υπήρξε “ομοφωνία” στο ότι “ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα”.

“Υπήρξε μια αναμενόμενη ομοφωνία όλων των μετεχόντων στη σύνοδο. . . ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα”, ανέφερε ο κ. Φρατίνι.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπλοκές μιας μελλοντικής εξορίας του Καντάφι, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι “αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ασυλία”.

“Δεν μπορεί και δεν θέλουμε να πούμε κάτι τέτοιο, γιατί η ασυλία θα ήταν μια σαφής παραβίαση του συμφώνου της Ρώμης” –κείμενο στο οποίο αναφέρεται και η ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου–, ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Φρατίνι.

Από την πλευρά της, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σημείωσε ότι δεν ετέθη θέμα εξοπλισμού των Λίβυων εξεγερμένων, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτραπεί εάν υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η κ. Κλίντον ανέφερε επίσης, ότι έχει συζητήσει τρόπους για την επέκταση της οικονομικής βοήθειας στους εξεγερμένους, αλλά επέμεινε ότι το ζήτημα του εξοπλισμού τους δεν έχει θιχτεί στις συζητήσεις αυτές.

Στην ομιλία του στη σύνοδο, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, είπε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους της την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού των λίβυων εξεγερμένων, υπογραμμίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη.

“Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας ούτε από την απόφαση 1970. Γι αυτό και λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με τους εταίρους μας”, ανέφερε ο κ. Ζιπέ.

Νωρίτερα, ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είχε ζητήσει με μήνυμά του προς την σύνοδο, να τερματίσει τη “βάρβαρη επίθεση” εναντίον της χώρας του, συγκρίνοντάς την με τις στρατιωτικές εκστρατείες του Χίτλερ στην Ευρώπη. “Σταματήστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης” αναφέρει ο Καντάφι στο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana. “Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη” αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ανάσχεση της προέλασης των αντικαθεστωτικών από τις δυνάμεις του Καντάφι

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι επιτέθηκαν σήμερα κατά των αντικαθεστωτικών με καταιγισμό πυρών πολυβόλων και ρουκετών , προκαλώντας την πανικόβλητη και χαοτική οπισθοχώρησή τους προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, δήλωσε κάτοικος στο πρακτορείο Reuters.

Όταν άρχισε η επίθεση, οι αντικαθεστωτικοί καλύπτονταν πίσω από αμμόλοφους για να απαντήσουν στα πυρά, όμως παραιτήθηκαν έπειτα από λίγα λεπτά, ανέβηκαν στα ημιφορτηγά τους και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, περίπου 150 χλμ ανατολικά της Σύρτης, της γενέτειρας του Καντάφι. Οβίδες έπεσαν κοντά στο δρόμο καθώς υποχωρούσαν.

Επίσης, οι καθεστωτικοί προχώρησαν εντός της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, πολλοί τομείς της οποίας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, οι οποίες προχωρούσαν στο εσωτερικό της Μιζουράτα ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

“Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα”, προειδοποίησε.

“Αντίθετα με αυτό που συνέβη στη Βεγγάζη, τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έριξαν στα άρματα μάχης (των κυβερνητικών δυνάμεων) που βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό της πόλης, λόγω του φόβου πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων”, επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών έκανε επίσης λόγο για μια “καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση” στην πόλη, από το δυτικό τμήμα της οποίας οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει περισσότερες από 5.000 οικογένειες.

Την ίδια στιγμή γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωνε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 στην επίθεση που πραγματοποιούν στη Μιζουράτα.

Τέλος, εννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα στην Τρίπολη, εκ των οποίων δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.

Η πρώτη έκρηξη ακούστηκε γύρω στις 19:30 ώρα Ελλάδας. Ακολουθήθηκε από μια άλλη σε τρία λεπτά που προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζία όπου διαμένει ο Καντάφι μαζί με ήχους από πολλά ασθενοφόρα.

Παράλληλα εκρήξεις ακούγονταν και στην Ταζούρα και σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, τα αεροσκάφη έριξαν τουλάχιστον “πέντε βόμβες” σε ένα στρατιωτικό χώρο με ραντάρ ενώ άλλος κάτοικος πρόσθεσε ότι από το σημείο εκείνο έβγαιναν μεγάλες φλόγες και καπνός.





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]