Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δήλωσες το ημι-υπαίθριό σου; Πλήρωνε τώρα...!

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών υποχρεώνει χιλιάδες ιδιοκτήτες «τακτοποιημένων» ημιυπαίθριων να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς καλούνται να καταβάλλουν τέλος καθαριότητας και φωτισμού και το τέλος ακίνητης περιουσίας που συμπεριλαμβανονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο του Εσωτερικών «Επιβολή τέλους καθαριότητας & φωτισμού, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και Τ.Α.Π ενόψει των διατάξεων περί διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων και χώρων με αλλαγή χρήσης» οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης προσμετρώνται στην κύρια κατοικία, η οποία υπόκειται στην επιβολή των παραπάνω τελών.

Ας σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετη τόσο την κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υφυπουργό Ν. Σηφουνάκη, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Βουλή, να έχει διαβεβαιώσει ότι όσοι ενταχθούν στην ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι σεβόμαστε και εφαρμόζουμε την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο Κράτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι, για το φόρο ακίνητης περιουσίας και για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, λαμβάνονται υπόψη οι χώροι όπως και πριν την τακτοποίησή τους και η αλλαγή χρήσης δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών» σημείωνε ο κ. Σηφουνάκης την πρώτη Δεκεμβρίου.

Αναδρομική επιβολή

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η επιβολή τέλους ακίνητης περιουσίας για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.3843/2010 (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου (αναγράφεται στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση), στην περίπτωση που αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010.

Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι ενόψει των διατάξεων του ν.3897/2010 του ΥΠΕΚΑ («Δεν οφείλεται αναδρομικά οποισδήποτε φόρος») δεν επιβάλλονται αναδρομικά δηλαδή για χρονική περίοδο προγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010 τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Ωστόσο, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερόμενων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται, στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων. Με άλλα λόγια, βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του δήμου να επιβάλλει τέλη.

«Στην περίπτωση αυτή, τα τέλη θα επιβληθούν με γνώμονα το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη, από την οικοδομική άδεια, χρήση, χωρίς δηλαδή να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της χρήσης που δηλώθηκε στο πλαίσιο του ν.3843/2010 (ενόψει της παρ.γ. του άρθρου 22 ν.3897/2010) και θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται για την ανακριβή δήλωση της επιφάνειας των ακινήτων» επισημαίνεται στην εγκύκλιο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος μιλώντας στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι παραμένει στη δυνατότητα των δήμων η επιβολή δημοτικών τελών για τους ημιυπαίθριους.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο πάντως, θεωρεί πολύ πιθανό να επιβληθούν μεγάλα χαράτσια σε όσους είχαν υπόγεια και τα μετέτρεψαν σε καταστήματα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Φοροι σε ακίνητα σημαίνουν το τελος της προσωπικής περιουσίας. Αν, για τον οποιοδήποτε λογο, δεν πληρώσετε τους φορους χάνετε το ακίνητο.

    Το δικαίωμα της ατομικής, προσωπικής ιδιοκτήσιας δεν είναι απλη υπόθεση οπως επιδιώκουν να σας κανουν να πιστεύετε οι κυβερνήσεις, γιατί οταν σε 5 - 10 χρόνια ο φορος φτασει σε χιλιάδες ευρω το χρόνο τότε οι πιο πολλοί θα βρεθουν στο δρομο.

    Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας η πληρωμής του χρεους και ολα τα μετρα που παίρνονται είναι απλώς κατα της ανθρώπινης ύπαρξης, με αλλα λόγια πρόκειται περι γενοκτονίας.

    Εκτος βεβαιά αν νομίζετε πως μπορεί κάποιο κρατος να ανταγωνιστή την Κινα σε παραγωγικότητα, την Γερμανία σε τεχνολογία αιχμής η οτι μπορούμε να ζουμε σαν βασιλιάδες με το σερβιτοριλίκι και τη "βιομηχανία τουρισμού" τη στιγμη μάλιστα, που ολα τα αλλα κρατη καταλύονται και στιγνοι εγκληματίες τυπου ΔΝΤ εγκαθίστανται απο το Βέλγιο μεχρι την Αίγυπτο και απο την Αγγλία μεχρι την Αργεντινή.

    Στο μεταξύ σκεφτείτε κάποιο τροπο να σταματήσετε την επέλαση νεων φόρων απο τις κυβερνήσεις του μέλλονος γιατί πολυ σύντομα θα βρεθείτε άστεγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]