Μόνο τα 50 δισ. μπορούν να σας σώσουν. Αλλιώς...
- Μας δίνουν την επιμήκυνση, αλλά μας ετοιμάζουν
μαύρο αύριο με τρία "σενάρια κόλασης"...
Η λύση για τη μείωση του χρέους βρίσκεται μόνο στα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κατηγορηματική στην έκθεση αξιολόγησης βάσει της οποίας εκταμιεύθηκε η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ του Μνημονίου.
Το μόνο θετικό στη μνημονιακή έκθεση είναι ότι η Επιτροπή κάνει λόγο για μια κατ' αρχήν συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ στη βάση της ιρλανδικής συμφωνίας που δίνει 7,5 χρόνια για ...
την εξόφληση του δανείου πέραν της περιόδου χάριτος, ήτοι σύνολο 10-11 χρόνια. Οπότε και ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αναμένεται να φθάσει σε 10-11 χρόνια.
Το ανησυχητικό, που καταγράφει η Επιτροπή, είναι τα 3 σενάρια για τη μείωση του χρέους σε ποσοστό 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, εκ των οποίων μόνο το τρίτο φαίνεται να δίνει τη λύση στη μείωση του χρέους:
Σενάριο 1ο: Η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και δεν υπερβαίνει το 2% με πλεόνασμα κάτω του 3,25% του ΑΕΠ μέχρι το 2013. Η πορεία του χρέους δεν είναι βιώσιμη. Για να υπάρξει σταθεροποίηση, η δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται διά παντός.
Σενάριο 2ο: Το ΑΕΠ αυξάνει πάνω από 3,5% μετά το 2014 και το πλεόνασμα αυξάνει 5,5%. Η εκτίναξη των δύο μεγεθών επιφέρει βιώσιμο χρέος, το οποίο όμως δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.
Σενάριο 3ο: Είναι και το ευνοϊκότερο, καθώς στηρίζεται στον απολογισμό των 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια περιουσία που θα προσμετρά μέχρι το 2015 η κυβέρνηση. Αν δεν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, τότε για να σωθεί το χρέος θα πρέπει τα πλεονάσματα να ξεπεράσουν το 7,5% του ΑΕΠ από το 2014 και μετά -κάτι το οποίο δεν είναι ρεαλιστικό.
Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασικός εκ των τριών δανειστών καθώς παρέχει τα 80 δισ. από τα 110 δισ. ευρώ, θεωρεί βασικό και καθοριστικό παράγοντα στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα 50 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά, θα καταφέρουν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο του χρέους. *
Παπακωνσταντίνου: Ραντεβού με υπουργούς και κόμματα για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Πυρετός διαβουλεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-2014.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.
Ο κύκλος επαφών συνεχίζεται τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, με τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Για την Τρίτη αναβλήθηκαν οι χθεσινές προγραμματισμένες συναντήσεις με τους υπουργούς Μεταφορών Δημήτρη Ρέππα και Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Την επόμενη εβδομάδα μετατέθηκε και το ραντεβού που είχε με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Σκοπός των συναντήσεων είναι ο καθορισμός ανώτατων ορίων δαπανών κατά υπουργείο και φορέα γενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Πλαισίου και τα μέτρα που απαιτούνται για τη στήριξη των στόχων αυτών, που φθάνουν στο 8% του ΑΕΠ ή περικοπές περίπου 19 δισ. ευρώ.
Την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί και οι συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, πριν τον κοινωνικό διάλογο και τις συζητήσεις με πανεπιστημιακούς και οικονομολόγους. Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα δημοσιευθεί για διαβούλευση στα τέλη Μαρτίου, θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Απρίλιο και θα ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Παραμύθια με αγρίους δηλαδή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο που θα ερθει η ανάπτυξη απο 2% και πανω;
Οχι απο τις υπερφορολογημένες επιχειρήσεις που κλείνουν η μια μετα την αλλη. Ουτε βέβαια απο την πράσινη απάτη των ΜΚΟ και των γνωστων μιζαδόρων.
Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας και αυτο που διαδραματίζεται στη γειτονιά μας ειναι η κατάργηση των κρατων / εθνων (και εκ των εσω βλ. προδότες κερκόπορτες εφιάλτες), την ασπίδα μας δηλαδή που θα έπρεπε να μας προστατεύη απο εχθρούς και επίδοξους κατακτητές.
Ο H. G. Wells το περιγράφει πολύ αναλυτικά στο βιβλίο του "The shape of things to come", πως ο κόσμος θα αναγκαστεί μεσα απο συνεχείς πολέμους, πεινα, κακουχίες και θανατο να δεχτή τις λυσεις που έχουν έτοιμες οι λιγοι που ελέγχουν τα παντα. Έρχεται η διάλυση και κατάργηση των κρατων (βλ. Βέλγιο, Αφγανιστάν, Ιρακ, Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη, Ελλάδα κα.) απο και προς όφελος των διεθνών τραπεζιτών που εκτος ολων των άλλων εχουν υπο τον έλεγχο τους, μυστικές υπηρεσίες και στρατιωτικές συμμαχίες.