Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΝΔ ζητάει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να ελεγχθούν όλοι οι υπουργοί μετά ο 1974!


Κεραυνό εν αιθρία αποτέλεσε η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας και με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να ξεκινήσει τον σε βάθος οικονομικό έλεγχο όλων όσων διετέλεσαν υπουργοί κυβερνήσεων από το 1974 έως σήμερα!!!
Τώρα, αυτός που δεν χρωστάει σε κανέναν (έτσι έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές) καλείται να αποδείξει έμπρακτα πως είναι διατεθειμένος για διαφάνεια και όχι για λόγια. Καλές οι εκθέσεις ιδεών, αλλά με την ερώτησή του ο κύριος Τζαβάρας τοποθετεί τον πρωθυπουργό στην ευθύνη του να είναι συνεπής με τα λόγια του.
Λέτε, ο κοσμοπολίτης Παπανδρέου να αποτολμήσει κάτι τέτοιο;

Η ερώτηση του κ. Κ. Τζαβάρα

Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση Ιωάννη

2. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Καστανίδη Χάρη

Θέμα: Μέτρα διαφάνειας της περιουσιακής κατάστασης Υπουργών, Βουλευτών, Ευρωβουλευτών

Καθημερινά, τόσο από τον ημερήσιο τύπο όσο και μέσω του Διαδικτύου, πληθαίνουν οι αναφορές και τα επικριτικά σχόλια των πολιτών κατά του συστήματος ελέγχου της περιουσιακής καταστάσεως των στελεχών του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Ειδικότερα επισημαίνεται η αναποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου μέσω του οποίου ελέγχεται η ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν στην αρμόδια επιτροπή, τον ν. 3213/2003 καθώς και τα μέτρα.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δημοσιευτεί περιπτώσεις στις οποίες Ευρωβουλευτές, Υπουργοί, Βουλευτές, παραλείπουν να εμφανίζουν στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που οφείλουν να υποβάλλουν κατά την διάταξη του άρθρου 1 του ν. 3213/2003, εμπορικές δραστηριότητες, συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρίες και γενικά συναλλαγές από τις οποίες προκύπτουν έσοδα είτε των συζύγων, είτε άλλων συγγενών τους.

Είναι προφανές ότι τέτοια κρούσματα ανειλικρινούς δήλωσης από πλευράς υπόχρεων πολιτικών προσώπων (Υπουργών, Βουλευτών, Ευρωβουλευτών κλπ) φαλκιδεύουν κάθε διαδικασία ελέγχου και τελικά τροφοδοτούν με επιχειρήματα όσους στο δημόσιο βίο υποστηρίζουν τον ξεπεσμό και την απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.

Όμως παρόλο που για τέτοιες περιπτώσεις προβλέπονται από τον νόμο ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, εν τούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό δημόσια αν έχουν επιβληθεί τέτοιες κυρώσεις στους παραβάτες των διατάξεων του ν. 3213/03 που ρυθμίζουν το περιεχόμενο καθώς και τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, που οφείλουν να υποβάλλουν οι υπόχρεοι Υπουργού, Βουλευτές κλπ.

Εξαιτίας αυτής της σιωπής των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων απέναντι σε καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δημιουργείται η εντύπωση της «ατιμωρησίας» των πολιτικών και στο θέμα του ελέγχου της περιουσιακής τους εξέλιξης. Αποτέλεσμα αυτής της σιωπής είναι η ενίσχυση του αρνητικού κλίματος που ήδη καλλιεργείται εναντίον των Βουλευτών και των Υπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό αν από τους ελέγχους αυτούς έχουν προκύψει αναντιστοιχίες εισοδημάτων και αποκτημάτων που να επισύρουν την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο συνεπειών.

Επειδή ενόψει και των προηγουμένων δεν έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα το ζήτημα της αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος από όσους κατέχουν πλούτο που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχουν συνολικά πραγματοποιήσει, απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων. Κυρίως η δημοσίευση των περιπτώσεων που κατά τον έλεγχο έχει διαπιστωθεί παράβαση της νομοθεσίας για το «πόθεν έσχες» καθώς και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατ΄εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

Υπό τα δεδομένα αυτά,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε

Α) να γίνεται δημοσίως γνωστό το αποτέλεσμα του ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων ( Υπουργών, Βουλευτών, Ευρωβουλευτών κλπ) καθώς και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε όσες περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις του νόμου;

Β) να γίνει συστηματικός έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων εκείνων των προσώπων που άσκησαν κυβερνητικά καθήκοντα από το έτος 1974 έως σήμερα για να αποκατασταθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου, όπως ακριβώς πρόσφατα στη Βουλή πρότεινε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]