Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βγήκαν τα τανκς στην Αίγυπτο - Αναμένεται σφαγή

  • Κορυφώνεται η ένταση, με την ανάμειξη του στρατού

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τους στρατιώτες να συνταχθούν μαζί τους, κατά το πρότυπο της Τυνησίας και μερίδα φαίνεται να ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους. Άλλες ανταποκρίσεις λένε ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται ώρα με την ώρα
Τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, χθες βράδυ, καθώς οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και συνέχιζαν τις βίαιες συγκρούσεις τους με την Αστυνομία μετά τη δύση του ήλιου. Η Αίγυπτος βρίσκεται σε κλοιό διαδηλώσεων, καθώς, προφανώς εμπνευσμένοι από την «επανάσταση του γιασεμιού» στη γειτονική Τυνησία, δεκάδες χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας τον τερματισμό της θητείας του Μουμπάρακ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια.

Αν και η επίσημη δικαιολογία είναι ότι ο στρατός κλήθηκε για να εφαρμόσει το διάταγμα απαγόρευσης κυκλοφορίας, άλλες πηγές αναφέρουν ότι η έξοδος των τανκς οφείλεται σε λιποταξία αστυνομικών, που συντάχθηκαν με τους διαδηλωτές ή που τράπηκαν σε φυγή λόγω των επιθέσεων των διαδηλωτών, αποδυναμώνοντας σοβαρά τις δυνάμεις καταστολής στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν απτόητοι από την παρουσία του στρατού, καθώς, σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters από το Σουέζ, σκαρφάλωναν κατά δεκάδες πάνω στα τανκς και προσπαθούσαν να βγάλουν από μέσα τους στρατιώτες. Πληροφορίες που δεν είχαν επισήμως επιβεβαιωθεί, έλεγαν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, με σκοπό να αποτρέψουν την πρόσβασή τους στα στρατιωτικά οχήματα. Μάλιστα, οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στους ξένους ανταποκριτές ότι μια ανήλικη σκοτώθηκε από τα πυρά του στρατού. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο αριθμός των τραυματιών είχε ανέλθει στους 870 και συμπεριλάμβανε τόσο διαδηλωτές όσο και δυνάμεις καταστολής, ενώ επιβεβαιώθηκαν και 13 θάνατοι. Οι ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων χθες βράδυ ανέφεραν ότι το Κάιρο ήταν καλυμμένο από πυκνούς καπνούς και ανέμεναν αύξηση στον αριθμό των τραυματιών και των νεκρών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπολογίζεται, πάντως, ότι τουλάχιστον οι μισοί τραυματισμοί σημειώθηκαν στο Κάιρο.

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, όταν οι διαδηλωτές έθεσαν φωτιά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ το πλήθος προσπάθησε να εισβάλει στα κεντρικά κτίρια του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Φωτιές τέθηκαν και σε αστυνομικούς σταθμούς, όπως και σε άλλα σημεία, σύμβολα της κυβερνητικής εξουσίας. Επίθεση δέχθηκε, επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Euronews περιέγραφε τη χθεσινοβραδινή κατάσταση στην Αίγυπτο ως «άνευ προηγουμένου». Πληροφορίες έκαναν λόγο και για πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών, γύρω από το κτίριο της Βουλής.

Ελάτε μαζί μας
Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι διαδηλωτές απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στο στρατό να συνταχθεί μαζί τους, εναντίον του καθεστώτος. Ουσιαστικά, ζητούν από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου επανάληψη του φαινομένου της Τυνησίας, όπου ο στρατός κινήθηκε με το μέρος των διαδηλωτών, διαλύοντας τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Διαδηλωτές στο κέντρο του Καΐρου, μάλιστα, φώναζαν ρυθμικά «Πού είναι ο στρατός; Ελάτε να μας σώσετε από την Αστυνομία. Θέλουμε το στρατό», μέχρι που οι φωνές τους πνίγηκαν στα αστυνομικά δακρυγόνα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, ο στρατός φαίνεται να ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διαδηλωτών. Ανταπόκριση του γαλλικού πρακτορείου έκανε λόγο για στρατιώτες στο κέντρο του Καΐρου, που χαιρετούσαν τους διαδηλωτές με το σήμα της νίκης, για να δεχθούν τις επευφημίες και τα χειροκροτήματά τους.

Ταξιδιωτικές οδηγίες
Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα είναι οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδονταν χθες η μια πίσω από την άλλη.
Η Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους της που βρίσκονται στην Αίγυπτο να «περιορίσουν» τις μετακινήσεις τους «στις απολύτως απαραίτητες» λόγω της κοινωνικής αναταραχής και των συγκρούσεων που σημειώνονται στη χώρα. Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν επίσης το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία που καλούν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις τρεις μεγάλες πόλεις, Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ, όπου οργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. «Οι διαδηλώσεις δεν στρέφονται κατά των τουριστών», επισήμανε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, συμβουλεύοντας, ωστόσο, τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να παρακολουθούν με προσοχή τις ειδήσεις. Μετά την εμπλοκή του στρατού και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους πολίτες του να αναβάλουν «μη αναγκαία» ταξίδια στην Αίγυπτο, ενώ ζήτησε από τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στη χώρα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Αν και τα αεροδρόμια της χώρας δεν έχουν επισήμως κλείσει, δύο ώρες μετά την επέμβαση του στρατού καθοδηγήθηκε το πρώτο αεροπλάνο σε προσγείωση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», λόγω απειλητικού τηλεφωνήματος. Λίγα λεπτά αργότερα ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου Egypt Air ανακοίνωσε αναστολή των πτήσεών του για 12 ώρες, καθώς, λόγω των συγκρούσεων, η πρόσβαση από και προς τα αεροδρόμια είναι σχεδόν αδύνατη. Αναστολή πτήσεων προς την Αίγυπτο ανακοίνωσε και η αεροπορική εταιρεία του Κουβέιτ.

Η Ε.Ε. πήρε θέση
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν «αμέσως και άνευ όρων» όλους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών κατά του καθεστώτος. «Η συνέχιση της χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους είναι εξαιρετικά ανησυχητική», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της. «Για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο Κάιρο και αλλού στην Αίγυπτο, καθώς και για την αποφυγή περισσότερων ατυχημάτων, καλώ και πάλι όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ηρεμία», τόνισε η Άστον.

«Σκότωσαν» την επικοινωνία
Επιβεβαιωμένος είναι πλέον ο περιορισμός στην ενημέρωση και την επικοινωνία, που επέβαλε το καθεστώς. Όπως φαίνεται, οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν το facebook, το twitter και τα sms, για να συνεννοηθούν για τις επόμενες κινήσεις τους, εξού και η Κυβέρνηση φρόντισε να εξουδετερώσει αυτές τις μεθόδους επικοινωνίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Vodafone, όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας «έλαβαν την εντολή να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές». Πρόκειται, κυρίως, για τα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Το γεγονός αυτό επισημαίνει, υπό μορφή προειδοποίησης προς τους υπηκόους του στη χώρα και το βελγικό ΥΠΕΞ, ενώ η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την αιγυπτιακή Κυβέρνηση «να θέσει τέρμα στον χωρίς προηγούμενο αποκλεισμό των επικοινωνιών στη χώρα».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]