Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι πολλοί όπως και να το κάνουμε είναι μεγάλο πρόβλημα

Έστω ότι είναι μια χώρα με 9.000.000 εκλογείς. Αν είσαι αναγκασμένος να θέτεις τις διάφορες κυβερνητικές προτάσεις, τις κάθε φορά προς εκτέλεση και εφαρμογή, στην κρίση όλων αυτών, για έγκριση ή απόρριψη, δεν υπάρχει πιθανότητα, ότι μέσα και αν χρησιμοποιείς, να καταφέρνεις να αποσπάς, σε όλες τις περιπτώσεις, την συναίνεση που σε εξυπηρετεί και που θέλεις, και να τους έχεις όλους αυτούς να εγκρίνουν εκείνες τις προτάσεις που σε συμφέρουν. Είναι μεγάλο πρόβλημα 9.000.000 ψήφοι. 9.000.000 εκλογείς. 9.000.000 πολίτες. Είναι πολλοί.

Μπορείς να δοκιμάσεις να τους δελεάσεις με ανταλλάγματα, όπως διορισμοί και επιδοτήσεις. Πόσο να κρατήσει όμως αυτό; Σε πόσες προτάσεις σου θα καταφέρεις να τους κάνεις να τις εγκρίνουν; Σε λίγο θα πρέπει πάλι να τους ξαναδιορίσεις και να τους ξανα-επιδοτήσεις. Ασύμφορο.

Μπορείς να δοκιμάσεις να τους θέσεις μπροστά σε κάποιο δίλημμα, οικονομικό ή εθνικό, και έτσι τρομοκρατημένους να τους αναγκάσεις να συμφωνήσουν με τις προτάσεις σου; Πόσο να κρατήσει όμως κι αυτό; Σε πόσες προτάσεις σου θα καταφέρεις να τους κάνεις να τις εγκρίνουν; Σε λίγο θα πρέπει να τους ξαναθέσεις διλήμματα και τρόμους. Στο τέλος θα ξεμείνεις από ιδέες.

Είναι πολλοί. Και όσο κι αν προσπαθήσεις να τους κάνεις να ψηφίζουν και να εγκρίνουν διαρκώς τις δικές σου προτάσεις, που έρχονται σε αντίθεση με τα δικά τους κοινά συμφέροντα, θα έχεις μικρή επιτυχία. Μετά από μία δύο επιτυχίες που θα έχεις σε ορισμένες περιπτώσεις προτάσεων, αυτά τα 9.000.000 πολιτών, θα κάνουν πάλι το δικό τους, και θα εγκρίνουν μια αντίθετη με τα συμφέροντά σου πρόταση.

Είναι πολλοί. Είναι πρόβλημα αυτό. Τι κάνεις; Πως το λύνεις;

Τους κάνεις λίγους. Τους κάνεις λίγους και έτσι τους ελέγχεις. Οι λίγοι μπορούν να ελεγχθούν. Με διάφορα μέσα. Οι πολλοί είναι αδύνατον. Εστω δύσκολο.

Εστω ότι είναι ένα κόμμα με 900.000 μέλη. Το ίδιο όπως και με τους εκλογείς μιας χώρας, αν είσαι αναγκασμένος να θέτεις τις διάφορες πολιτικές προτάσεις, τις κάθε φορά προς εκτέλεση και εφαρμογή, στην κρίση όλων αυτών, για έγκριση ή απόρριψη, δεν υπάρχει πιθανότητα, ότι μέσα και αν χρησιμοποιείς, να καταφέρνεις να αποσπάς, σε όλες τις περιπτώσεις, την συναίνεση που σε εξυπηρετεί και που θέλεις, και να τους έχεις όλους αυτούς να εγκρίνουν εκείνες τις προτάσεις που σε συμφέρουν. Ιδίως να καταφέρεις να τους κάνεις να εγκρίνουν προτάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα κοινά τους συμφέροντα. Τον πιο πολύ καιρό θα αποτυγχάνεις.

Είναι πολλοί. Είναι πρόβλημα αυτό. Είναι το ίδιο παλιό πρόβλημα. Η μόνη λύση είναι να τους κάνεις λίγους.

Η μόνη λύση σε τέτοια προβλήματα είναι να πείσεις τους πολλούς πως για διάφορους τεχνικούς ή άλλους λόγους δεν είναι δυνατή η συναπόφαση στις προς έγκριση ή απόρριψη προτάσεις. Και ότι το πρόβλημα θα λυνόταν αν αντί για έναν τεράστιο αριθμό δικαιούχων, υπήρχαν στην θέση τους, λίγοι αντιπρόσωποι, ας πούμε 300, της επιλογής όμως των δικαιούχων, και οι οποίοι αντιπρόσωποι θα αναλάμβαναν αυτοί το έργο της έγκρισης ή της απόρριψης των προτάσεων, για λογαριασμό αυτών που αντιπροσωπεύουν.

Μερικές εκατοντάδες αντιπρόσωποι είναι ελέγξιμοι. 9.000.000 ή 900.000 με κανέναν τρόπο.

Αν οι προτάσεις για να εφαρμοστούν θα πρέπει προηγουμένως να εγκρίνονται από 9.000.000 ή 900.000 ανθρώπους τότε θα καταλήξεις να είσαι απλώς εκτελεστής των αποφάσεων αυτού του μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Αν όμως αντί για αυτό το πλήθος έχεις στην θέση του 300 ανθρώπους και μάλιστα ενταγμένους σε μια-δυο ομάδες, τότε είναι απείρως ευκολώτερο να τους ελέγξεις και να κάνεις μια χαρά την δουλειά σου.

Η οποία δουλειά σου είναι να παίρνεις και να εκτελείς μόνος σου τις δικές σου αποφάσεις, κάνοντας 9.000.000 ή 900.000 ανθρώπους να νομίζουν πως ακολουθείς την δική τους θέληση.

Θραξ ο Αναρμόδιος



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]