Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μείωση απασχόλησης και μισθών

Εκτιμήσεις για εκτόξευση της στατιστικής ανεργίας, όχι στο 20% –που μέχρι πρότινος φάνταζε εφιαλτικό– αλλά στο 22% και μάλιστα μέσα στο τρέχον έτος εκφράζουν οι επιστήμονες της ΓΣΕΕ, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας δείχνουν πως ακόμη και οι εξελίξεις στη δομή της απασχόλησης στη χώρα μας είναι άκρως ανησυχητικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, μία στις 3 προσλήψεις που έγιναν, αφορούσε είτε θέση μερικής απασχόλησης, είτε εκ περιτροπής. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε ένα χρόνο (για την ακρίβεια η σύγκριση γίνεται με το 9μηνο Φεβρουαρίου - Οκτωβρίου 2009 καθώς για τον Ιανουάριο του 2009 το ΣΕΠΕ δεν διαθέτει συγκρίσιμα στοιχεία), οι «ευέλικτες» θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν αυξήθηκαν σημαντικά. Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν πως σε σύνολο 727.203 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 10μηνο του 2010, οι 254.743 αφορούσαν θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας (με μειωμένο μισθό και ωράριο εργασίας). Το αντίστοιχο διάστημα του 2009, από τις συνολικά 692.592 νέες προσλήψεις, οι 151.715 αφορούσαν τις ευέλικτες μορφές και οι 540.877 νέες θέσεις, αφορούσαν πλήρη απασχόληση.

Στην εικόνα του 10μήνου, πρέπει να προστεθεί και η σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στις μετατροπές θέσεων πλήρους απασχόλησης, σε θέσεις μερικής, εκ περιτροπής με συμφωνία του εργαζόμενου και εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου του περασμένου έτους, 19.978 θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε θέσεις μειωμένου ωραρίου και αμοιβής. Το αντίστοιχο διάστημα του 2009, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής, ήταν 15.653. Μέσα σε ένα χρόνο, δημιουργήθηκαν 76.873 επιπλέον θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, ενώ σχεδόν πολλαπλασιάστηκαν και οι μετατροπές των συμβάσεων, με 3.313 περισσότερες αλλαγές, σε σχέση με το δεκάμηνο του 2009.


Στο αμιγώς ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, σημειώνεται μία εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση προς το 2009 –η οποία αγγίζει το 15,60%. Στο γεγονός αυτό, πρέπει να προστεθεί και η σημαντική μείωση του προσωπικού του Σώματος. Βάσει των στοιχείων, παρατηρείται επίσης, αξιοσημείωτη άνοδος των επιβαλλόμενων προστίμων σε ποσοστό 34,53% σε σχέση με το 2009 και σε 26,07% σε σχέση με το 2008. Συγκεκριμένα, το πρώτο δεκάμηνο του 2010 επεβλήθησαν πρόστιμα της τάξης των 11.270.451 ευρώ μόνο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό και επιπλέον πρόστιμα της τάξης των 8.446.000 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία από τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ - ΕΥΠΕΑ όπου έχουν ελέγξει 25.078 επιχειρήσεις (2,7% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων) πανελλαδικά.


Αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσιάζουν και οι εργατικές διαφορές στο σύνολό τους, της τάξεως του 3,75% σε σχέση με πέρσι και 21,32% σε σχέση με το 2008.


Εκεί που η αύξηση είναι τρομακτική, είναι στα επίσημα στοιχεία της ανεργίας. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον περασμένο Οκτώβριο, συνηγορεί υπέρ των εκτιμήσεων για ένα πολύ δύσκολο 2011, αφού οι άνεργοι ανήλθαν σε 684.047 και το ποσοστό «εκτινάχθηκε» στο 13,5%, περίπου 4 μονάδες υψηλότερα από το 9,8% του Οκτωβρίου 2009. Μέσα σε ένα χρόνο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα (αύξηση 39,3%), ενώ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 135.557 άτομα. Το 2011, υπολογίζεται πως οι άνεργοι θα φθάσουν τους 1.200.000! Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα παραμένει διψήφιο ίσως και μετά το 2020!


Η εκτίναξη της ανεργίας και η μείωση των μισθών μέσα από την εφαρμογή νόμιμων και μη ευελιξιών στην αγορά εργασίας, απειλεί τα έτσι κι αλλιώς προβληματικά οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ, το οποίο χάνει περίπου 6 δισ. ευρώ το χρόνο, λόγο της μαύρης εργασίας. Υπολογίζεται ότι ακόμη και βάσει της υπερβολικά αισιόδοξης πρόβλεψης του προϋπολογισμού για ανεργία στο 14,6% μέσα στο έτος, οι απώλειες εισφορών για το ΙΚΑ θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο θα είναι το κόστος των επιδομάτων ανεργίας που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.







Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]