Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ηρωι(νι)κά Βαλκάνια


Επειδή οι εξελίξεις στη Βαλκανική Χερσόνησο [ανεξαρτητοποίηση Κοσόβου, ονοματοδοσία FYROM, Μεγάλη Αλβανία, Βοϊβοντίνα και μια σειρά άλλων ζητημάτων που τίθενται ή "τίθενται", και αφορούν κυρίως σε θέματα "διαχείρισης μειονοτήτων"] δεν προοιωνίζονται τίποτε το καλό για την περιοχή…

Και επειδή η φωτιά κάτω από το “καζάνι Βαλκάνια” θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από “φίλιες” και “εχθρικές” δυνάμεις, θα επιχειρήσω, σε μια σειρά σημειωμάτων, να προσεγγίσω “ολίγον τι διαφορετικά” την κατάσταση στη Βαλκανική. Η προσέγγισή μου σε καμία περίπτωση δεν είναι “ολιστική”, δεν αποτελεί, δηλαδή, μια “θεωρία των πάντων” όσον αφορά στη Βαλκανική, αλλά θέτει μερικά σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, ζητήματα, τα οποία πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, αν θέλουμε να κατανοήσουμε το Μεγάλο Παιχνίδι (μια παρτίδα του, έστω) που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα από τα Μεγάλα Παιχνίδια που παίζονται στον πλανήτη τους δύο τελευταίους αιώνες, και που, σήμερα, τείνει να εξελιχθεί ίσως στο μεγαλύτερο, είναι και το Παιχνίδι των Ναρκωτικών. Σ’ αυτά τα σημειώματα, θα ασχοληθούμε με μερικές όψεις -τις βαλκανικές, κυρίως- των παρτίδων του Παιχνιδιού που αποκαλούνται Γεωπολιτική της Πρέζας και Οικονομία της Πρέζας, εξ ου και ο γενικός τίτλος αυτών των σημειωμάτων.

Δεν θα ήθελα ούτε να εξαντληθώ παραθέτοντας εύκολα επιβεβαιώσιμες πληροφορίες, αλλά ούτε και να σας κουράσω με έναν μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών ή άλλων παραπομπών. Γράφω, λοιπόν, από μνήμης και για όσα λάθη γίνουν, κυρίως σε αριθμούς, χρονολογίες ή ονόματα, είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος. Μην μείνετε σ’ αυτά. Αυτά μπορούν να διορθωθούν εύκολα. Η γενική εικόνα είναι αυτή που μετράει…

Θα ξεκινήσω με την παράθεση κάποιων φαινομενικά άσχετων, μεταξύ τους, πληροφοριών, για να διαμορφώσετε μια εικόνα για την κατάσταση.

Ο ετήσιος παγκόσμιος τζίρος του εμπορίου ναρκωτικών ανέρχεται σήμερα σε ένα ποσό που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 500 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να εκτιμήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το ποσό, αλλά θα έλεγα ότι, επειδή αυτοί οι αριθμοί παραμένουν σταθεροί σχεδόν ολόκληρη την τελευταία δεκαετία, ο πραγματικός τζίρος του εμπορίου ναρκωτικών προσεγγίζει το 1 τρισ. δολ. παρά τα 500 δισ.

Για να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το μέγεθος αυτού του τζίρου, αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2003 ήταν μεγαλύτερος από τον τζίρο της βιομηχανίας πετρελαίου/φυσικού αερίου και σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της βιομηχανίας αυτοκινήτου.

Αρκεί, επίσης, να αναφέρουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας κόστισαν περί τα 15 δισ. δολ. Δηλαδή, κάθε χρόνο, με τον τζίρο του εμπορίου ναρκωτικών θα μπορούσαν να διοργανώνονται στον πλανήτη 50 Ολυμπιακοί Αγώνες. Κάθε χρόνο κι όχι κάθε τέσσερα!

Το πόσο επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία η οικονομία της πρέζας θα φανεί με ένα χαρακτηριστικό -και γειτονικό- παράδειγμα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο επίσημος προϋπολογισμός του τουρκικού κράτους ανερχόταν στα 48 δισ. δολ. Εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι, την ίδια χρονιά, ο τζίρος των ναρκωτικών στη χώρα ανερχόταν στο ποσό των 50 δισ. δολ. Όσο κι αν ο δεύτερος αριθμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι, νομίζω, ενδεικτικός… Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το “βαθύ κράτος” της Τουρκίας κολυμπάει σε μια “θάλασσα” πρέζας εδώ και δεκαετίες. Κι όταν λέμε “βαθύ κράτος” δεν εννοούμε το “παρακράτος”, εννοούμε τομείς του ίδιου του κράτους…

Γι’ αυτό, όταν ακούτε, όπως τις τελευταίες ημέρες, ότι ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει στο βόρειο Ιράκ για να “εκκαθαρίσει την περιοχή από τους Κούρδους αντάρτες”, μην το παίρνετε πάντα τοις μετρητοίς. Μπορεί απλώς να πρόκειται για “αποκλεισμό από την αγορά” διαφόρων κουρδικών συμμοριών, και το “βαθύ κράτος” να προστατεύει το μερίδιό του στην πιάτσα…

Περιττό να αναφέρουμε ότι η Τουρκία είναι ο χονδρέμπορος στον άξονα Αφγανιστάν-Δυτικής Ευρώπης…

Από την άλλη, στο “λιανικό εμπόριο” στη Δυτική Ευρώπη κυριαρχούν οι Κοσοβάροι-Αλβανοί, που ελέγχουν το 80% της αγοράς [στις ΗΠΑ ελέγχουν το 40%].

Αν κάνετε μια μικρή έρευνα [στο google, για παράδειγμα] ψάχνοντας για τους όρους “Kosovo + heroin” θα βρείτε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες παραπομπές. Το περίεργο [;] είναι ότι οι σημαντικότερες από αυτές είναι τουλάχιστον οχτώ χρόνια παλιές. Μέχρι το 1999 [την περίοδο του "ανθρωπιστικού" -υπέρ των Κοσοβάρων- πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας] όλα τα κατεστημένα μέσα -και η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση- χαρακτήριζαν τους UCK-άδες ως εμπόρους ναρκωτικών. Από το 2000 και μετά οι αναφορές είναι εξαιρετικά σπάνιες… Ο σημερινός ηγέτης του Κοσόβου Χασίμ Τάτσι ήταν από τότε ο ηγέτης του UCK – KLA – Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου…

Αρχίζετε, νομίζω, να σχηματίζετε μια ιδέα για το ποια ακριβώς είναι τα “καλά παιδιά” -τα ηρωινικά παιδιά- των Βαλκανίων.

Και, κλείνοντας αυτό το σημείωμα, να τονίσω ότι το 90% της ηρωίνης που κυκλοφορεί στον πλανήτη προέρχεται από το Αφγανιστάν. Το μεγαλύτερο σφάλμα των Ταλιμπάν το 2001 δεν ήταν ότι φιλοξενούσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά το ότι εκείνη τη χρονιά κατάφεραν να μηδενίσουν σχεδόν την παραγωγή οπίου στη χώρα. Η “απελευθέρωση” και ο “εκδημοκρατισμός” του Αφγανιστάν από τις “συμμαχικές δυνάμεις” απλώς αποκατέστησε -και αύξησε- την παραγωγή στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων…

“Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη…”

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Ο δρόμος της ηρωίνης" όπως έλεγαν παλιά "ο δρόμος του μεταξιού". Οι τρείς μάγοι από την Περσία δεν κρατάνε πια δώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]