Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τράπεζες ψάχνουν για ρευστό και δίνουν μπόνους

Προθεσμιακές καταθέσεις με «δώρο» διπλάσια επιτόκια σε συγκεκριμένους μήνες επιστρατεύουν τώρα οι τράπεζες, προκειμένου να δελεάσουν επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, και καθώς συνεχίζεται η «αιμορραγία» των κεφαλαίων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανεβάζουν εκ νέου τον πήχη των επιτοκίων.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η πρόσφατη κίνηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαθέτει ετήσια προθεσμιακή κατάθεση, με μηνιαία απόδοση, στην οποία μάλιστα διπλασιάζει το επιτόκιο το Πάσχα, το Καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, για όσους «κλείσουν» τα χρήματα τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και δεν πραγματοποιήσουν κάποια ανάληψη στο ενδιάμεσο.

Το γεγονός ότι ακόμη και η Εθνική Τράπεζα μπήκε στο «παιχνίδι» των επιπλέον αποδόσεων αποδεικνύει την ένταση του ανταγωνισμού στο μέτωπο των καταθέσεων, όπου ειδικά οι μικρές τράπεζες δίνουν «γη και ύδωρ», προκειμένου να διατηρήσουν ανέπαφα τα χαρτοφυλάκια τους ή να πάρουν ρευστότητα από τον ανταγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «διπλά» επιτόκια σε συγκεκριμένους μήνες προθεσμιακών καταθέσεων δίνει επίσης η-μεταξύ άλλων η- Alpha Bank ενώ και η Marfin Bank δίνει δώρο την απόδοση ενός επιπλέον μήνα στο τέλος της 12μηνης προθεσμιακής της κατάθεσης.

Η νέα ένταση του ανταγωνισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των καταθέσεων, η οποία μέσα στους πρώτους μήνες του 2010 έχει ανέλθει σε 28,5 δις. ευρώ. Μάλιστα, ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, από το ποσό αυτό, τα 12 δις αφορούν η εκροή χρημάτων στο εξωτερικό, όμως τα υπόλοιπα 16,5 δις ευρώ δαπανήθηκαν «εντός των τοίχων» καθώς τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά κλήθηκαν να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Σε αυτό το περιβάλλον, μικρές και μεγάλες τράπεζες διαθέτουν από το γκισέ τις κλασικές προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και νέα, δελεαστικά προϊόντα, με κοινό παρανομαστή τις υψηλές αποδόσεις για όσους επιλέξουν να εμπιστευθούν σε αυτές τις οικονομίες τους.

Σε απόλυτες τιμές, ανάλογα με το ποσό, στις «παραδοσιακές» προθεσμιακές καταθέσεις, διάρκειας από 3 έως 12 μήνες, το επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 3,5% και 4,5% (για μεγάλα ποσά και πριν την αφαίρεση του φόρου του 10%) ενώ στις λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις, υπάρχουν επιτόκια «κράχτες» που φτάνουν ακόμα και το πρωτοφανές 10%, αλλά για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σε αυτή την περίπτωση, οι καταθέσεις προσφέρουν κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μείνουν «πιστοί» στην τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 24 μήνες.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]