Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι πρόωρες εκλογές θα είναι οι πιο διλημματικές της μεταπολίτευσης


Οι πιο διλημματικές εκλογές και ίσως οι πλέον κρίσιμες μεταπολεμικά θα είναι οι πρόωρες εκλογές, εφόσον ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να πάει σ’ αυτές. Πάντως, πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Και από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και έπειτα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές για πολλούς και διάφορους λόγους. Κατ’ αρχάς το εκβιαστικό δίλημμα «με ψηφίζετε ή χάος» μπορεί να συσπείρωσε το ΠΑΣΟΚ εν μέρει, δεν κατάφερε όμως να πείσει τον κόσμο που πάει συντεταγμένα προς το αντιμνημονιακό μπλοκ, να αλλάξει ρότα. Ο περισσότερος κόσμος δεν πείσθηκε από τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού, ούτε από το καθεστώς τρόμου ότι αν γίνουν εκλογές θα διαλυθεί η χώρα. Ετσι κι αλλιώς βλέπει ότι το ενδεχόμενο ελεγχόμενης πτώχευσης είναι πιθανό σενάριο είτε αλλάξει η κυβέρνηση είτε όχι.

Κατά δεύτερο, οι πιέσεις από το εξωτερικό στον Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, είναι ασφυκτικές. Οι αγορές τον «μαύρισαν» ανεβάζοντας σε 48 ώρες τα spreads πάνω από τις 800 μονάδες. Το Χρηματιστήριο βούτηξε ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν είναι καλά παρά τις αιματηρές προσπάθειες. Δημοσίευμα των New York Times επισημαίνει ότι η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού για το 2010 μπορεί να αγγίξει το 8,9%, κάτι που αποδίδεται στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων. «Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στο πρόγραμμα λιτότητας, περικόπτοντας τις δαπάνες κατά 11% από την αρχή του χρόνου μέχρι το Σεπτέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αλλά τα έσοδα, τα οποία είναι πάντα δύσκολο να ενισχυθούν σε μια οικονομία που έχει άσχημο ιστορικό στο φοροεισπρακτικό της σύστημα,» έχουν χτυπηθεί από την ύφεση, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times. Δηλαδή δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε τεθεί.

«Εξαφανίστηκε» ο Παπακωνσταντίνου

Το γεγονός ότι τίποτε δεν πάει καλά στην οικονομία είναι ότι έχει «εξαφανιστεί» τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος χρεώνεται και τις αποτυχίες της οικονομικής πολιτικής. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ανασφάλειας, έρχονται οι αγορές να ζητήσουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο αλλιώς θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Το όλο κλίμα «μυρίζει» έντονα προεκλογική περίοδο, όχι όμως για τις δημοτικές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το δημοσίευμα των Νέων του Σαββατοκύριακου που βάζει κάτω όλα τα πιθανά σενάρια εκλογών. Λέει λοιπόν ότι αν δεν ψηφιστούν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο τότε ο Γ. Παπανδρέου θα πάει σε εκλογές στις 5 ή 12 Δεκεμβρίου χωρίς να αποκλείεται η αναβολή του β’ γύρου των δημοτικών ώστε να προκηρυχθούν «διπλές» εκλογές.

Βεβαίως, το δημοσίευμα μπορεί να παίζει ρόλο «Δούρειου Ιππου», σκόπιμα δηλαδή να διαρρέεται το σενάριο ώστε να φοβηθούν οι Ελληνες που δε θέλουν εθνικές εκλογές και να ψηφίσουν τους «πράσινους» υποψηφίους.

Ουσιαστικά η απόφαση του Παπανδρέου θα κριθεί στις 7 Νοεμβρίου όταν θα πάρει στα χέρια τους τα αποτελέσματα, κυρίως της περιφέρειας Αττικής αλλά και άλλες κατά δεύτερο λόγο όπως της Πελοποννήσου. Όμως, η Αττική, λόγω των πολλών ψηφοφόρων και με πιθανή πρωτιά του Γ. Δημαρά, θα δώσει το μήνυμα της αντιμνημονιακής ψήφους που φοβάται το ΠΑΣΟΚ. Θα θεωρηθεί αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και επομένως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής βάζοντας μια σειρά από διλήμματα όπως: Εμείς,ή το οικονομικό χάος, Μνημόνιο, ή δεν έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις κ.λπ.

Τι θα κάνει, όμως, η ΝΔ είναι το ερώτημα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να τονίσει πώς είτε με εκλογές και ανανέωση της θητείας του ΠΑΣΟΚ είτε χωρίς αυτές η ελεγχόμενη πτώχευση έχει δρομολογηθεί.

Να διαφοροποιηθεί λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την Τρόϊκα και φυσικά να καταθέσει προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που δεν τολμά το ΠΑΣΟΚ.

Και δύο μικρές λεπτομέρειες. Αν γίνουν εθνικές εκλογές θα γίνουν με το νόμο Παυλόπουλου σύμφωνα με τον οποίο ο νικητής, έστω και με μια ψήφο παίρνει μπόνους 50 έδρες.

Επίσης, αν γίνουν πρώρες, επειδή δεν έχει παρέλθει το 18μηνο από πέρυσι τον Οκτώβριο, θα γίνουν με λίστα κι όχι με σταυρό.

Κοντός ψαλμός αλληλούια ή Κυριακή κοντή γιορτή που λέει ο λαός.

Αριστερός Ψάλτης


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]