Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις… ΗΠΑ

  • Του Δημήτρη Μυ
Οι αριθμοί, κατά κανόνα, βοηθούν να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, το αγεφύρωτο χάσμα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την μία πλευρά η Γερμανία (και ο πλούσιος Βορράς), από την άλλη η... Αμερική. Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στον αέρα πάνω από το χάος , που διαιρεί το πρώην αρραγές ευρω-ατλαντικό στρατόπεδο...
Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 17,1% στο πρώτο εξάμηνο του 2010, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του περασμένου χρόνου. Η άνοδος των γερμανικών εξαγωγών οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία (61,4%) Κίνα (55.5%) και Τουρκία (38.8%). Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο μέσος όρος της αύξησης των εξαγωγών των υπολοίπων εταίρων της Γερμανίας στην ΕΕ έφτασε μόλις το 12%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 3,4%. Πρόκειται για το διπλάσιο ρυθμό από τον Μέσο Όρο (1,7%) της ευρωζώνης.
Η Γερμανική ευημερία (των αριθμών τουλάχιστον) οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ηγεμονία της εντός της ΕΕ. Η γερμανική ατμομηχανή κυριάρχησε κατ’ αρχήν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Τότε οι τράπεζες σε κυνηγούσαν για να σου δανείσουν προκειμένου να καταναλώσεις (γερμανικά κατά κύριο λόγο) προϊόντα.
Η κρίση σήμανε το τέλος του πάρτι (με τα δανεικά) και η γερμανική ατμομηχανή ξεκίνησε για άλλες αγορές. Η λεηλασία του ευρωπαϊκού Νότου ολοκληρώθηκε, όπως πολύ καλά βιώνουμε στην Ελλάδα. Οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαβάζουν τους οικονομικούς δείκτες και αναρωτιούνται τι είναι αυτό που τους συνδέει ως εταίρους. Πολλοί απ αυτούς (Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βαλτικές χώρες, Τσεχία, κλπ.) αισθάνονται ανασφάλεια από τη στενότατη γερμανο-ρωσική συνεργασία και στρέφουν τα μάτια τους στην Αμερική για προστασία. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την εγκατάσταση σε πολλές από αυτές τις χώρες αμερικανικών «αμυντικών» πυραύλων...
Η Ελλάδα, χρεοκοπημένη, ακροβατεί στο χάος και αναζητά το νέο δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών. Και ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τις αποσκευές του για την οκταήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]