Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρωπαϊκοί λεονταρισμοί της Τουρκίας με ταυτόχρονο «άνοιγμα» στην Τεχεράνη


Η Τουρκία θέλει να τριπλασιάσει τον όγκο των εμπορικών της συναλλαγών με το Ιράν εντός μίας πενταετίας, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκο-ιρανικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα διώχνουν τους ξένους επενδυτές από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου διασκεδάζει τις ανησυχίες για στροφή προς την Ανατολή, λέγοντας ότι σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή η εξωτερική πολιτική ισοδυναμεί με βήματα σε τεντωμένο σχοινί και «εκεί αποδεικνύεται το μεγαλείο, αλλά και τα ρίσκα της Τουρκίας».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε μιλώντας την Πέμπτη στο CNN Turk ότι η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, ενώ ως προς το ζήτημα της ένταξης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Τουρκία».
Οι δηλώσεις Ερντογάν-Νταβούτογλου ήλθαν την επομένη της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης Trasatlantic Trends που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη απογοήτευση της Τουρκίας από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας προς την Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.
Στην έρευνα του 2004 περισσότερο από το 70% των Τούρκων είχαν δηλώσει ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι καλή για τη χώρα, ενώ στη φετινή έρευνα το ποσοστό έπεσε στο 38%. Τη σχετική έρευνα διενεργεί το German Marshall Fund στις ΗΠΑ, δεξαμενή σκέψη που προωθεί τη διατλαντική συνεργασία, και της Compagnia di San Paolo, ερευνητικό κέντρο στο Τορίνο της Ιταλίας.

Επιχειρηματικό «άνοιγμα» στο Ιράν
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρώτος αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί προήδρευσαν την Πέμπτη σε συνάντηση περισσότερων από 100 επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν Τούρκοι επενδυτές που ανυπομονούν να αγοράσουν μετοχές των ιρανικών βιομηχανιών υφασμάτων, μηχανών και αυτοκινήτων, οι οποίες ανήκουν κυρίως στο κράτος.
«Οι διμερείς εμπορικοί μας δεσμοί έχουν φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια [...]. Όταν απομακρύνουμε τα εμπόδια που υπάρχουν στο μεταξύ μας εμπόριο, όταν ολοκληρώσουμε τη μεταξύ μας προνομιακή εμπορική συμφωνία, μπορούμε να επιτύχουμε ένα διμερή όγκο εμπορικών συναλλαγών 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πέντε χρόνια» είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες από την Τουρκία και το Ιράν.
Το ενδιαφέρον της Τουρκίας προσελκύουν επίσης οι ιδιωτικοποιήσεις στο Ιράν, τις οποίες ορισμένοι Τούρκοι επιχειρηματίες βλέπουν να αρχίζουν ήδη από το 2011.
Οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο Ιράν έχουν προκαλέσει πλήγμα στην Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στα τεράστια αποθέματα που έχει σε φυσικό αέριο, όπως επίσης και στον τραπεζικό της τομέα.
Ωστόσο, η Τουρκία καλλιεργεί τις διπλωματικές και επιχειρηματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη και μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αποσκοπεί στην περαιτέρω επέκταση των επιχειρηματικών τους δεσμών.

Νταβούτογλου: «Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Τουρκία»
«Η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο» δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η χώρα του «έχει δραστική παρουσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στη παγκόσμια ειρήνη, την ευρωπαϊκή ειρήνη και το μέλλον της Ευρώπης».
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Νταβούτογλου επισήμανε ότι «παράλληλα με την προσφορά των θετικών αυτών αξιών της Τουρκίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προς την ΕΕ, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις».
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν δύο εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «το πρώτον είναι το Κυπριακό, που δεν δημιουργήσαμε εμείς, αλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η ΕΕ δέχθηκε τη νότια Κύπρο ως μέλος και δεύτερον κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, προτάσσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινή τους γνώμη».
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «προβλήματα υπήρξαν και κατά την ένταξη της Αγγλίας στην ΕΕ. Όπως, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως την Αγγλία, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς την Τουρκία».
Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία διεθνώς, σχετικά με το ζήτημα του Ιράν, ο Νταβούτογλου είπε πως «όταν βρίσκεστε σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή και η εξωτερική πολιτική είναι πολυδιάστατη, τότε δεν έχετε παρά να προχωράτε πάνω σε ένα λεπτό σχοινί. Εάν όλα ήταν αρμονικά, θα ήταν πολύ εύκολη υπόθεση η εξωτερική πολιτική. Αλλά σε αυτό το σημείο προκύπτουν το μεγαλείο, αλλά και τα ρίσκα της Τουρκίας».
Και αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο εξάλλου η ΕΕ δεν σκεφτόταν πριν από δέκα χρόνια ότι η Τουρκία έχει στρατηγική αξία».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμπάργκο εναντίον του Ιράν, Τούρκος υπουργός είπε ότι «η Τουρκία εφαρμόζει το εμπάργκο που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», αλλά προσέθεσε ότι «δεν πρόκειται να διακόψουμε τις σχέσεις μας με καμία γειτονική χώρα και δεν θα θέλαμε το εμπάργκο να επηρεάσει τις οικονομικές μας σχέσεις με το Ιράν».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ολοκληρη η Κυπρος και οχι μονο το νοτιο κομματι της εισηλθε στην ΕΕ κ.Νταβουτογλου!!
    Και τοσα χρονια που η Τουρκια δεν ειναι μελος της ΕΕ,πως ζημιωθηκε η ΕΕ για να σας θελει απαραιτητως στους κολπους της?!!

    Για να μην πετατε κοτσανες ολη την ωρα!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]