Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

22 Αυγ 2010

Οι Τούρκοι θέλουν να λειτουργήσουν την Αγιά Σοφιά σαν τζαμί!!!

 • Ανταπόδοση για την λειτουργία της Παναγίας Σουμελά...
 • Θέλουν να λειτουργήσουν την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού...!

Του Νίκου Στέλγια
Τι και αν η παρουσία του στα τουρκικά πολιτικά δρώμενα δεν είναι αξιοσημείωτη; Κατά διαστήματα το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας (BBP) κατορθώνει να βρεθεί στο προσκήνιο με περίεργες τοποθετήσεις και βίαιες εθνικιστικές εξάρσεις.Λίγες ημέρες μετά την ιστορική λειτουργία στη Μονή Σουμελά της Τραπεζούντας, η ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος ζητά από την κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεση της για εορταστική λειτουργία του Ραμαζανιού στην Αγία Σοφία. Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, ζητά την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως αντίκρισμα για τη μονοήμερη λειτουργία στη Μονή Σουμελά.
Σύμφωνα με την επίσημη πρόταση του κόμματος, προβλέπεται μονοήμερη λειτουργία στην Αγία Σοφία και προτείνεται ως ημέρα λειτουργίας το μεγάλο μπαϊράμι των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι.
Χθες, μέλη του κόμματος συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Κωνσταντινούπολης και διαδήλωσαν με το αίτημα «θέλουμε να προσευχηθούμε το μπαϊράμι στην Αγία Σοφία». Σε ανακοίνωση τους, τα μέλη του κόμματος δήλωσαν ότι σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και ζητούν ισότητα των πολιτών. Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν λανθασμένη την απόφαση της λειτουργίας της Μονής Σουμελά στις 15 Αυγούστου. Σύμφωνα με τους ίδιους, στις 15 Αυγούστου 1461 οι οθωμανικές δυνάμεις εισήλθαν στην Τραπεζούντα και οι αρχές θα έπρεπε να σεβαστούν αυτή την επέτειο. Ολοκληρώνοντας τις χθεσινές τοποθετήσεις τους, τα μέλη του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας ζήτησαν από την κυβέρνηση να εξετάσει την κανονική επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.
Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας ιδρύθηκε την δεκαετία 90΄ από πολιτικές προσωπικότητες που γνωρίστηκαν με την πολιτική μέσα από τις δομές των Γκρίζων Λύκων και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗP). Σε αντίθεση με το τελευταίο το οποίο αποδίδει μεγάλη έμφαση στον παντουρανισμό, σε ιδεολογικό επίπεδο το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας επιχειρεί να πλαισιώσει τον τουρκικό εθνικισμό με το πολιτικό Ισλάμ. Κάθε χρόνο κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, τα μέλη του κόμματος απασχολούν τα τουρκικά ΜΜΕ με τις ισλαμιστικές τοποθετήσεις τους.
Στο παρελθόν, αριστεροί ακτιβιστές της Τουρκίας δέχθηκαν επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους από τα μέλη του κόμματος με το πρόσχημα της μη τήρησης της νηστείας. Πέρσι, ο ηγέτης του κόμματος Μουχσίν Γιαζιτζίογλου έχασε την ζωή του σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Αν και στις γενικές εκλογές του 2007 το κόμμα δεν εξασφάλισε βουλευτική έδρα, στις δημοτικές εκλογές του 2009 κατάφερε να εξασφαλίσει την δημαρχεία της Σεβάστειας.
Η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος απαγορεύτηκε το 1935 επί της προεδρίας του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Τότε η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας.
Υ.Γ.: Μήπως ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον Δρούτσα και την παρέα τους σκοπεύουν να κάνουν κάτι, εκτός από το να παραβρεθούν ως επίτιμοι καλεσμένοι στην πανηγυρική εκδήλωση;2 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα. Να απαιτήσει να δωθεί για χριστιανική λειτουργία η Αγία Σοφία στους Έλληνες για τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο, εφόσον η Τουρκία θέλει να λειτουργηθεί η Αγία Σοφία ως Τζαμί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από υπερ πατριωτισμούς είναι γεμάτη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

  Το 1974, ο Ιωαννίδης, ανέτρεψε με πραξικόπημα το Μακάριο και μόλις άρχισαν την εισβολή οι Τούρκοι (που επωφελήθηκαν από τη θεόσταλτη αυτή ευκαιρία), έλεγε "τώρα θα τους επιτεθούμε στο νησί και "θα πετύχουμε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα".

  Το 2010 ο Chris Σπύρου,

  - χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον πατριάρχη,

  - χωρίς να έχει συνεννοηθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών μας,

  - χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον Έλληνα Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη,

  - αποσιωπώντας το γεγονός ότι μετά το 1453 η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως τζαμί και μετά την έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ "μουσείο" όπως είναι σήμερα,

  - αποσιωπώντας αυτό που ξέρει ήδη ότι δηλαδή αποκλείεται ποτέ ευρωπαϊκό δικαστήριο να δικαιώσει την προσπάθειά του αφού αν ήταν να δοθεί σε λατρεία, θα δινόταν σε λειτουργία ξανά να γίνει τζαμί όπως ήταν την περίοδο 1453-1923 (παράβαλε και την διαμάχη Ισραηλινών Παλαιστινίων για τα Ιεροσόλυμα),

  - αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι ισλαμιστές που ζητούν να ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία σαν τζαμί, περιμένουν πως και πως τέτοια θεόσταλτη ευκαιρία, ώστε να λυθούν τα χέρια του Ερντογάν, που θα δώσει ένα τέτοιο "δώρο" στους οπαδούς του και θα αυξηθεί κατακόρυφα η δημοτικότητά του,

  - αποσιωπώντας το γεγονός ότι "κανένας δεν μπορεί να κάνει τον τσαμπουκά στους Τούρκους μέσα στην ίδια τους τη χώρα", ιδιαίτερα μάλιστα στην Αγία Σοφία η οποία έχει μετατραπεί και σε σύμβολο του Τουρκισμού, αφού είναι το μόνο μνημείο που επιζεί, για να τους θυμίζει το ιστορικό κατόρθωμα του "Πορθητή" που πήρε την Πόλη το 1453 και εδραίωσε έτσι την Οθωμανική Αυτοκρατορία,

  ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ:

  1. Δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στην Τουρκία. Θα λειτουργήσουν στα σύνορα, στο Πέρασμα των Κήπων.

  2. Θα οδηγηθούν από την Τουρκική Ασφάλεια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, για να συζητήσουν για θέματα λειτουργίας στην Αγία Σοφία κλπ, με μεθόδους, ξύλου, φάλαγγας, στριμώμγματα σε στενούς χώρους μόνο ορθίων νυχθημερόν, χωρίς άδεια για κατούρημα, και με το γλόμπο να αναβοσβύνει... κλπ.

  3. Θα τους χώσει κανένας φανατικός, μερικά σακουλάκια ηρωϊνης, στο χώρο αποσκευών του πούλμαν, και μετά "ούτε ψύλλος στον κόρφο τους"

  4. Θα προσβληθούν ορισμένοι Τούρκοι και θα ζητήσουν εξηγήσεις...

  5. Θα τους βάλουν χειροπέδες μέσα στην Αγία Σοφία, όταν πάνε μπουλουκηδόν να κάνουν λειτουργία στο "ΜΟΥΣΕΙΟ Αγίας Σοφίας" μπροστά σε άλλες ομάδες τουριστών στους οποίους θα γίνονται ξεναγήσεις, άλλες σε αγγλικά, άλλες σε γαλλικά, άλλες σε Ιταλικά, Ισπανικά ή Πορτογαλικά ή Ρώσικα (όπως ξέρουν όσοι έχουν πάει στην Αγία Σοφία και έχουν δει τι σημαίνει συνωστισμός)

  6. Μπορεί απλά να "τύχει" και να είναι κλειστό το "ΜΟΥΣΕΙΟ Αγίας Σοφίας" τις μέρες που θα έχουν προγραμματίσει οι θερμοκέφαλοι την λειτουργία τους, οπότε τι θα γίνει, θα λειτουργήσουν στο "Κατάστημα που πουλάει αναμνηστικά και κάρτ ποστάλ";

  7. Μπορεί να τους αφήσουν οι Τούρκοι, ανενόχλητους να κάνουν τη λειτουργία, ώστε να εξαφθεί ο τουρκικός φανατισμός και να καταλήξουν στο να ξανακάνουν την Αγία Σοφία τζαμί, όπου θα μπορεί να μπαίνει ο κ. Σπύρου στο μέλλον, αφού θα βγάζει τα παπούτσια του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...