Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο κύκλος των φαύλων

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ένας καλός και ενάρετος τραπεζίτης.Το έχει αποδείξει, τόσο με τις κατά καιρούς συνετές δηλώσεις του όσο και από το γεγονός, ότι την εποχή της σκοτεινής προεκλογικής περιόδου του 2009, όταν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία άλλαζαν συνεχώς και αδιαλείπτως, εκείνος έστελνε πάντα τα σωστά και αληθινά στην ΕΚΤ χωρίς υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις.

Πέρα όμως από τις ικανότητες του αυτές, διαθέτει και χιούμορ. Twisted χιούμο. Για το πούμε ευγενικά… ελαφρώς διεστραμμένο και μάλλον κάνει πλάκα όταν δηλώνει δημοσίως περί εισόδου της οικονομίας σε ενάρετο κύκλο.

Αδυνατώ να καταλάβω από πού το συνάγει. Για να είναι πλήρης η προσωπικότητα πρέπει την αρετή να την συνοδεύουν, η σύνεση, η ανδρεία, η σωφροσύνη, αρετές που μάλλον λείπουν σε μεγάλο βαθμό. Γιατί ο κ. Διοικητής ξέρει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον, πως την οικονομία την φτιάχνουν, διαχειρίζονται. συντηρούν και απολαμβάνουν άνθρωποι. Και σπανίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτοί που διαθέτουν όλες αυτές τις αρετές ταυτόχρονα ώστε και ο κύκλος στον οποίο ωθούν την ελληνική οικονομία να μπορεί να χαρακτηρισθεί ενάρετος.

Ας πάρουμε την κοινωνία για παράδειγμα και αρκετούς από τους επαγγελματικούς της κλάδους. Μπορεί οι συνταξιούχοι να διαθέτουν ανδρεία γιατί υπομένουν τα όσα μύρια εξ αιτίας των όσων έχουν επιβληθεί με σκληρό τρόπο, αλλά από όσον αφορά το ενεργό κομμάτι της, ένα σημαντικό μέρος εξακολουθεί να φοροδιαφεύγει, εξακολουθεί να φέρεται συντεχνιακά αντιδρώντας επί δικαίων και αδίκων, εξακολουθεί να αισχροκερδεί, χωρίς να έχεί αντιληφθεί και να παραδέχεται ότι βρεθήκαμε στην άκρη της αβύσσου και με δική του υπαιτιότητα.

Αλλά και αυτοί που διαχειρίζονται την οικονομία δεν είναι εύκολο να τους χαρακτηρίσει κανείς ενάρετους. Ελάχιστοι από αυτούς διαθέτουν ανδρεία, και άντε λίγο περισσότεροι σύνεση και σωφροσύνη. Έχουν κλείσει χρόνο ως διαχειριστές της Οικονομίας και καλώς η κακώς με τις πράξεις ή παραλείψεις τους η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να στραβοπατάει επικίνδυνα. Ασε που πολλοί, ιδιοτελώς και λόγω προσωπικών στρατηγικών παίζουν σε διπλό ταμπλό για να συντηρήσουν την υστεροφημία τους.

Τα ίδια και χειρότερα με τους πολιτικούς συνδιαχειριστές, δηλαδή την αντιπολίτευση, που αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως έχει προκύψει από τη μέχρι τώρα στάση της σε πολλά κρίσιμα θέματα, όπου χρειάζονταν σύνεση και σωφροσύνη αρετές που δεν έδειξε να κατέχει.

Με όλα αυτά λοιπόν, μάλλον ως χιούμορ θα μπορούσε κανείς να εκλάβει τα περί απαρχής ενάρετου κύκλου της ελληνικής οικονομίας, όταν για παράδειγμα ο ενάρετος κύκλος ( virtuous cicle) των σκληρών μέτρων μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη μπορεί να μετατραπεί σε φαύλο κύκλο (vicious circle ) με τον καλπάζοντα στασιμοπληθωρισμό να λειτουργεί ως γάγγραινα.

Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι ο ενάρετος κύκλος να αποκτήσει πραγματική υπόσταση.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]