Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυβερνητικό πωλητήριο και στα ΕΛΤΑ...

  • Το ξεπούλημα γίνεται γρήγορα, γιατί ο χρόνος τελειώνει...
  • Προβλέπονται μεγάλες αντιδράσεις από τους ταχυδρόμους...
  • ΔΕΗ και ΕΛΤΑ αποτελούν τα προπύργια του κομματισμού του ΠΑΣΟΚ, αφού σε αυτούς τους χώρους "στρίμωξαν" τα "δικά τους πράσινα παιδιά"...
«Πωλητήριο» στα ΕΛΤΑ αλλά και την εταιρεία Ταχυμεταφορών των Ελληνικών Ταχυδρομείων προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων που πέτυχε η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα αποτελέσει δέλεαρ για πιθανούς επενδυτές.

Το μαχαίρι στους μισθούς έφερε κέρδη
Στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πέτυχαν να αντιστρέψουν την πτωτική τάση του προηγούμενου έτους και να καταγράψουν, προ φόρων, κέρδη ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, σε μια εποχή μάλιστα που τα ταχυδρομεία γενικότερα βρίσκονται αντιμέτωπα με την συρρίκνωση των εργασιών τους, αλλά για κέρδη που προήλθαν από την σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους ως συνέπεια των δραστικών περικοπών στην μισθοδοσία του προσωπικού.
Οι περικοπές στο μισθοδοτικό κόστος, σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να «γυρίσουν» ζημιές των 34 εκατομμυρίων ευρώ που κατέγραψε η εταιρεία στην προηγούμενη χρήση.
Υπό τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να βρει επενδυτές για το 39% των ΕΛΤΑ αλλά και την πλήρη εξαγορά την εταιρείας Ταχυμεταφορών, κινήσεις που, βεβαίως, συνδέονται και με την υποχρέωση της χώρας μας να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς στο τέλος του 2012.

Θέλουν ευρωπαίο επενδυτή
Μία σημαντική ευρωπαϊκή επιχείρηση του κλάδου των ταχυδρομείων θεωρείται από την κυβέρνηση ιδανικός μνηστήρας για τα ΕΛΤΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη της εταιρείας αλλά και να κατευναστούν οι αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν από την πλευρά των εργαζομένων.
Πάντως γενικότερα η ελληνική ταχυδρομική αγορά συγκεντρώνει σημαντικό ενδιαφέρον από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως έχει φανεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν σε προσπάθειες αναζήτησης συμμαχιών ή στρατηγικών συνεργασιών, οπότε και το ενδιαφέρον τους είχαν εκδηλώσει σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες. Βέβαια το ενδιαφέρον αυτό δεν μετουσιώθηκε και επενδυτική κίνηση από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών ωστόσο γεγονός παραμένει ότι πρόκειται για μια αφορά που εμφανίζει σημαντική κινητικότητα.

Επιχείρηση lifting για τα ΕΛΤΑ
Προκειμένου τα ΕΛΤΑ να καταστούν περαιτέρω ελκυστικά αλλά και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που συνεπάγονται οι νέες τεχνολογίες για τις παραδοσιακές ταχυδρομικές εταιρείες η προσπάθεια της διοίκησης εστιάζεται στην ενίσχυση νέων υπηρεσιών, μεταξύ αυτών στην προώθηση χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών προϊόντων, αλλά και στην περαιτέρω μείωση του κόστους με τον περιορισμό του δικτύου καταστημάτων και σημείων διανομής.
Μάλιστα ο εξορθολογισμός του δικτύου εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει και σε περιορισμό των αναγκών προσωπικού της επιχείρησης που σήμερα διαθέτει περισσότερους από 8.500 εργαζόμενους, χωρίς όμως να καλύπτουν το σύνολο των θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα των ΕΛΤΑ. Πάντως εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης αφού σήμερα το δίκτυο των καταστημάτων της εταιρείας ανέρχεται σε 845 ενώ υπάρχουν σχεδόν ισάριθμα πρακτορεία τα οποία παρέχουν υπηρεσίες των ΕΛΤΑ με την συνεργασία ιδιωτών.

Νέος ταχυδρομικός χάρτης
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σύντομα αναμένεται ότι και θα δοθεί στην δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων που θα αποτελέσει και τον νέο ταχυδρομικό χάρτη της χώρας εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εν όψει της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς στο τέλος του 2012. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που πρέπει να θεσμοθετηθεί σύντομα ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή πρόστιμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]