Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία είναι ένας παίκτης δευτέρας κατηγορίας…


Ακόμη μία ανάλυση του περιβόητου Stratfor βγήκε στη δημοσιότητα. Στην ανάλυση αυτή γίνεται μία προσπάθεια προσέγγισης του ρόλου της Τουρκίας στην σημερινή μεταβαλλόμενη γεωπολιτική σκηνή στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικάνοι, όμως, δεν μπορούν να έχουν ολική άποψη για την περιοχή. Αφενός γιατί είναι άσχετοι, αφετέρου γιατί είναι χτεσινοί και η λογιστική τους προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψιν σημαντικά ιστορικά στοιχεία που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την μορφή της ευρύτερης περιοχής.
Οι Τούρκοι, σε σχέση με την Ελλάδα, είναι τεράστιοι. Όχι τόσο λόγω μεγέθους και αξίας, αλλά λόγω πορείας. Η εθνοδημιουργία τους έπιασε τόπο, εφόσον δεν έχουν διαλυθεί, ενώ η δική μας εθνοδιάλυσή μας προχωρά κανονικά, με την ιδιαίτερη φροντίδα των εκάστοτε κυβερνώντων στην Ελλάδα. Η εθνικοδημογραφική παλάντζα, λογιστικά δείχνει να είναι μή αναστρέψιμη.
Οι αναλυτές του Stratfor μας έχουν τελειωμένους, και καλά κάνουν, γιατί τα δεδομένα δείχνουν καθαρά ότι η Τουρκία μπορεί να ισορροπήσει σε μια μικρομέγαλη κατάσταση, ενώ η Ελλάδα δείχνει να προσπαθεί να διαχειριστεί την αναπόφευκτη εθνοϊστορικογεωπολιτική της εξαφάνιση… Με δυτικούς όρους, απλά έχουμε τελειώσει.
Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε δυτικοί, και δεν είμαστε χτεσινοί, ξέρουμε ότι η ιστορία, και η χαοτική δυναμική της μπορεί να δώσει πολλές εναλλακτικές….
Βέβαια η γιάπικη ανάλυση, δείχνει πλήρη άγνοια της περιοχής, των δυναμικών της, και των ιστορικών διεργασιών… Αυτό που δείχνει επίσης είναι μια αλλαγή ψυχολογίας απέναντι στην Τουρκία, και προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί το μέγεθός της χωρικά, πολιτικά και γεωλογιστικά…
Αν η Ελλάδα δεν ήταν σε κατάρρευση, θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να προτείνει εναλλακτική γεωϊστορική πρόταση, που θα μπορούσε να πείσει τους σχεδιασμούς της περιοχής…
Η σημερινή στρατηγική της Τουρκίας είναι αδιέξοδη, αν δεν αλλάξει θα καταρρεύσει στο μέλλον, αλλά αυτό για εμάς θα είναι αδιάφορο, αν στο μεταξύ θα έχουμε εξαφανιστεί….
Ας δούμε η ιστορία μας πόσες σελίδες χαμένων ευκαιριών θα γράψει ακόμα…

Η ανάλυση του Stratfor
Η σύγχρονη Τουρκία αντιμετωπίζει δυο σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξή της: Οι δίοδοι για την επέκταση της είναι μπλοκαρισμένες, και η φύση του Τούρκου έχει αλλάξει.
Η Τουρκία επέλεξε να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο μετά την απώλεια των πάντων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την οθωμανική αυτοκρατορία να έχει εκλείψει, δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Απέφυγε τον Β`Π.Π. επειδή οι εμπόλεμοι επέλεξαν να μην ασχοληθούν μαζί της. Το 1946, η μοναδική της στρατηγική επιλογή ήταν η συμπαράταξη με το ΝΑΤΟ εναντίον της απειλής της ΕΣΣΔ. Οικονομικά, η καλύτερη επιλογή ήταν να ενσωματωθεί στην Ευρώπη. Έτσι εξηγείται και η μετατροπή της Τουρκίας σε ένα είδος προτεκτοράτου της Δύσης. Με το τέλος του ψυχρού πολέμου, διάφοροι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή σήμαναν και ευρείες ανακατατάξεις συνόρων κλπ. Στη σημερινή κατάσταση, η Τουρκία αποτελεί έναν παίκτη Β` κατηγορίας. Μόνο οι ΗΠΑ οραματίζονται έναν ρόλο για τη Τουρκία, και αυτόν ως βοηθητικό στα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα.
Το δεύτερο εμπόδιο για τη σημερινή Τουρκία είναι το γεγονός πως η φύση των Τούρκων άλλαξε, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών στη πολιτική γεωγραφία της χώρας. Η σύγχρονη Τουρκία ελέγχει μικρό μόνο μέρος της άλλοτε αυτοκρατορίας της. Και η περιοχή που ελέγχει (Ανατολία) δεν προσφέρεται στρατηγικά. Δεν διαθέτει πλεύσιμους ποταμούς όπως τα Βαλκάνια ή στρατηγική σημασία όπως η Κριμαία. Η ανάπτυξη της περιοχής απαιτεί σπατάλη τεράστιων πόρων, με μικρά κέρδη ως αντάλλαγμα. Αυτός ο αταίριαστος γάμος μεταξύ του πλούσιου Μαρμαρά και της φτωχής Ασίας, σε συνδυασμό με τη διεθνή απομόνωση επί 90 χρόνια, έχουν αλλάξει την Τουρκία και τους Τούρκους ριζικά.
Η χώρα έχει αλλάξει τόσο πολύ στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, που οι Οθωμανοί δύσκολα θα αναγνώριζαν τους σημερινούς συμπατριώτες τους. Οι Οθωμανοί ήταν κοσμοπολίτες και διέθεταν αυτοπεποίθηση. Αυτά όλα όμως τελείωσαν πριν από 90 χρόνια. Η Τουρκία μετατράπηκε από μια αυτοκρατορική πολυεθνική οντότητα σε μια ακόμη «δημοκρατία». Η πολιτική της δημογραφία κατέληξε σε μια κυρίαρχη μονοεθνική τουρκική κυριαρχία, που προσπαθεί να σβήσει τις φωνές των μειονοτήτων της. Ως συνέπεια, η σύγχρονη Τουρκία είναι εσωτερικά διαιρεμένη, αντίθετη στο πολιτικό συμβιβασμό, και στερείται φυσικών διόδων για την οικονομική της ανάπτυξη. Το δε παγκόσμιο εμπόριο έχει απομακρυνθεί από την περιοχή. Πολύ απλά, η Τουρκία δεν είναι πια πατρίδα πλούσιων εμπόρων, όπως ήταν οι Οθωμανοί. Τα 90 χρόνια απομόνωσης ανάγκασαν τους Τούρκους να στραφούν προς τα μέσα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην Ανατολία.
Ένας άλλος σοβαρός εσωτερικός διαχωρισμός είναι αυτός μεταξύ του «κοσμικού» Μαρμαρά, που βλέπει το μέλλον στην ένωση με την Ευρώπη και τη Δύση, και του «θρησκευτικού» παράγοντα της Ανατολίας που επιθυμεί τη διεύρυνση των σχέσεων αποκλειστικά με τον ισλαμικό κόσμο. Αμφότερες οι τάσεις διαθέτουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Οι κοσμικοί ελέγχουν το εμπόριο με τη Δύση και ως εκ τούτου τα περισσότερα έσοδα της χώρας. Κυριαρχούν στα δικαστήρια και στο στρατό, ενώ θεωρούνται οι υπεύθυνοι της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Η θρησκευτική ομάδα, που σήμερα εκπροσωπείται από το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ), ελέγχει όλο και περισσότερο τη πολιτική ζωή του τόπου, και λόγω πληθυσμιακής αύξησης της ενδοχώρας, ελέγχει και τις καρδιές των Τούρκων. Εκεί που οι κοσμικοί αγκαλιάζουν τις στρατιωτικές και δυτικές εκφάνσεις του οθωμανικού παρελθόντος, οι θρησκευτικοί ταυτίζονται με τα ισλαμικά και οθωμανικά χαρακτηριστικά της Τουρκίας. Το γεγονός πως οι Οθωμανοί διατηρούσαν επί αιώνες το ισλαμικό Χαλιφάτο, επιτρέπει στους σημερινούς ισλαμιστές της χώρας να έχουν μεγάλη επιρροή σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.
Για όλα τα παραπάνω, η σημερινή Τουρκία σπαράσσεται από μια σύγκρουση μεταξύ δυο ομάδων με διαφορετικές γεωγραφίες, καμία από τις οποίες δεν διαθέτει όραμα για το μέλλον που να ταιριάζει με τη πολιτική γεωγραφία του σήμερα...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]