Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προς τα που κοιτάζει η Τουρκία;


Η αμερικανική εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor υποστηρίζει σε έκθεσή της, με την οποία υμνεί τη γείτονα χώρα, ότι σήμερα η ανάπτυξη της σύγχρονης Τουρκίας αντιμετωπίζει δύο σημαντικές προκλήσεις:
  • τις δύσκολες οδούς εξάπλωσής της και
  • τον μετασχηματισμό της ίδιας της φύσης και του χαρακτήρα της
Το τέλος των περιοριστικών ισορροπιών της ψυχροπολεμικής εποχής, σημειώνεται στην έκθεση, «επανέφερε την ανάγκη εξωστρέφειας στην Τουρκία και στους γείτονές της και η περιφέρεια κατακερματίστηκε από διάφορες δυνάμεις που διεκδικούν δικές τους σφαίρες επιρροής.
Με κύριους παίκτες τη Ρωσία στον Καύκασο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τις ΗΠΑ στο Ιράν και στη Μεσοποταμία, η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μόνο δευτερεύοντα ρόλο στις περιοχές αυτές». Μόνη οδός εξάπλωσης για την Τουρκία απομένει η περιοχή του Λεβάντε (Μέσης Ανατολής), τονίζει ο συγγραφέας της έκθεσης, ο οποίος όμως "ξεχνάει" την ύπαρξη των Κούρδων που αποτελούν ένα εθνικό ανάχωμα και βασικό εμπόδιο της Άγκυρας, η οποία δεν μπορεί να "γυρίσει" εύκολα τα μάτια της προς την Ανατολή. Εξάλλου, οι εξελίξεις δείχνουν πως λίαν συντόμως η ανακοίνωση ίδρυσης κράτους του Κουρδιστάν, θα ρίξει "πόρτα" στις τουρκικές ματιές προς την Ανατολή. Τότε, ο μόνος δρόμος της Άγκυρας θα είναι προς... το Αιγαίο.

Τι την φρενάρει;
Στην έκθεση της Stratfor, η οποία έχει δίαυλο επικοινωνίας με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τονίζεται ότι στη σύγχρονη Τουρκία, ύστερα από 9 δεκαετίες απομόνωσης, προέκυψε θέμα εσωτερικής διαίρεσης λόγω του εξουσιαστικού ανταγωνισμού και της πολιτισμικής μεταστροφής του χαρακτήρα του τουρκικού λαού προς την εσωστρέφεια.
Σημειώνεται ότι η διοχέτευση αναπτυξιακού δυναμικού προς την Ανατολία την ισχυροποίησε πολιτισμικά και οικονομικά, σε σημείο να διεκδικεί μετά το 2000 τη νομή της εξουσίας από το κατεστημένο του Μαρμαρά, διαιρώντας έτσι την Τουρκία στην κοινωνία του Μαρμαρά, με κοσμικό κυρίως χαρακτήρα και προσανατολισμό στην Ευρώπη, και στην κοινωνία της Ανατολίας, με περισσότερο θρησκευτικό υπόβαθρο, προσανατολισμό προς τον ισλαμικό κόσμο και κύριο εκφραστή το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σύγχρονη Τουρκία δεν μπορεί να προσβλέπει πια στα μεγαλεία αναπτυξιακής εξάπλωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς στο εσωτερικό της χαρακτηρίζεται από εσωτερική διαίρεση, πολιτική ανελαστικότητα και πολιτισμική εσωστρέφεια...
Θα βρεθεί κάποιος στο Μαξίμου να μελετήσει την έκθεση;...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Στην έκθεση της Stratfor, η οποία έχει δίαυλο επικοινωνίας με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τονίζεται ότι στη σύγχρονη Τουρκία, ύστερα από 9 δεκαετίες απομόνωσης, προέκυψε θέμα εσωτερικής διαίρεσης λόγω του εξουσιαστικού ανταγωνισμού και της πολιτισμικής μεταστροφής του χαρακτήρα του τουρκικού λαού προς την εσωστρέφεια"


    Η πολιτικη παυσης της απομονωσης της Τουρκιας βασικα αρχισε την δεκαετια του΄80,απο τον Τουργκουντ Οζαλ, μεσω αναπτυξης της οικονομικης πολιτικης και την προσπαθεια δημιουργιας διμερων εμπορικων σχεσεων ,μεσω των οποιων ασκουταν ταυτοχρονως και η εξωτερικη πολιτικη!!
    Η Τουρκια,τα τελευταια 25 χρονια ασκει μια πολυπλευρη εξωτερικη πολιτικη,οπου προσπαθει να αναδειχθει γεωπολιτικα-γεωστρατηγικα!!
    Υπολογισαν ομως χωρις την ανοδο του πολιτικου Ισλαμ!!
    Το τελευταιο θα διαδραματισει σημαντικο ρολο αν τελικα το Ιραν γινει πυρηνικη δυναμη!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]