Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμπάργκο στα σιτηρά ανακοίνωσε ο Πούτιν

  • Στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης ο πλανήτης
  • Αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στο αλεύρι και σε παράγωγά του

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους, το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που αποφασίσθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας κυρίως του καύσωνα.
Σύμφωνα με κυβερνητική διάταξη η οποία υπεγράφη στις 5 Αυγούστου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής τηςημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.
Η Ρωσία, τρίτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως, έχει προβλέψει μείωση στα60-65 εκατομμύρια τόνων της συγκομιδής των σιτηρών για το 2010, έναντι 97εκατομμυρίων τόνων το 2009.
Περίπου 25% των καλλιεργειών σιτηρών καταστράφηκε εξαιτίας της ξηρασίαςκαι του καύσωνα που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Κατάσταση έκτακτου ανάγκης έχει κηρυχθεί σε 27 αγροτικές περιοχές.
Το εμπάργκο στις εξαγωγές θα διασφαλίσει την τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς και θα αποτρέψει την εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με τη ρωσική ηγεσία, η οποίαπροσπαθεί να αποτρέψει την κοινωνική ένταση εξαιτίας αιφνίδιας αύξησης τωντιμών των ειδών διατροφής.
«Πρέπει να εμποδίσουμε την αύξηση των τιμών στο εσωτερικό και επίσης να διασώσουμε τα εκτρεφόμενα ζώα, που θα έπρεπε να σφαγιασθούν σε περίπτωση έλλειψης κτηνοτροφών εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των τιμών των σιτηρών», εξήγησε ο ρώσος πρωθυπουργός ανακοινώνοντας του εμπάργκο.
Η εσωτερική κατανάλωση σιτηρών στη Ρωσία ανέρχεται σε περίπου 78 εκατομμύριατόνους. Η χώρα μπορεί επίσης να υπολογίζει στα κυβερνητικά αποθέματα 9,5 εκατομμυρίων τόνων και στους 21 τόνους που αποτελούν το περίσσευμα της περυσινής συγκομιδής, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.
Το 2009, η χώρα είχε εξαγάγει 21,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.
Η ανακοίνωση του εμπάργκο προκάλεσε άμεση άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Από Δευτέρα 25% άνοδος των τιμών σιτηρών στην Ελλάδα
Η κούρσα των τιμών στη διεθνή αγορά των σιτηρών έφτασε, όπως είχε προεξοφληθεί, και στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται, από τη Δευτέρα οι τιμές των αλεύρων αυξάνονται κατά περίπου 25% ή 100 ευρώ ο τόνος και πλέον είναι θέμα ημερών η ανατίμηση να διαχυθεί και στην υπόλοιπη αγορά.
Εκτιμάται ότι μια σειρά κατηγορίες προϊόντων, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα αρτοσκευάσματα και τα είδη ζαχαροπλαστικής- θα ανατιμηθούν κατά 20% περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ανατιμήσεις του ΦΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα απορροφήθηκαν από τις εισαγωγικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες.
Το 2009, η περίοδος αγοράς των σιτηρών «άνοιξε» με 21-22 λεπτά το κιλό, για να καταλήξει τον Μάρτιο του 2010 στα 12 λεπτά. Η ζημιά των αγροτών ήταν πολύ μεγάλη.
Τους τελευταίους μήνες, όμως, λόγω και των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ρωσία, την τρίτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγών σίτου, οι τιμές σημειώνουν «ράλι».
Στη Γαλλία, μία από τις βασικές προμηθεύτριες χώρες της ελληνικής αγοράς, πωλούν το μαλακό σιτάρι προς 22-23 λεπτά το κιλό και το σκληρό προς 26-27 λεπτά το κιλό.
Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς αγοράς, το πρώτο εξάμηνο του 2010 η μέση τιμή του μαλακού σίτου ήταν 160 ευρώ ο τόνος και στο τέταρτο δίμηνο του χρόνου ανήλθε στα 225 ευρώ ο τόνος. Η μέση τιμή του σκληρού σίτου το πρώτο εξάμηνο ήταν 180 ευρώ και στο τέταρτο δίμηνο έφτασε τα 230 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αγοράς, οι αλευροβιομηχανίες ως και αυτή την εβδομάδα διατήρησαν τις τιμές των αλεύρων σταθερές: 339 ευρώ στοίχιζε ο τόνος των αλεύρων από μαλακό σιτάρι και 444 ευρώ ο τόνος των αλεύρων από σκληρό σιτάρι.
Από τη Δευτέρα, όμως, οι τιμές αλλάζουν και αυξάνεται κατά 100 ευρώ ο τόνος σε καθεμιά κατηγορία αλεύρων.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ποσο ευκολα αποδεικνυεται οτι αυτες οι πυρκαγιες δεν ησαν τυχαιες!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]