Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Pax Ottomanica

  • "...οι τεχνητές κρίσεις σε κάθε ευκαιρία με Ισραήλ, η προώθηση του μηνύματος ότι η Τουρκία είναι ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, έχουν ως σκοπό να δημιουργηθεί αυτή η ένωση κρατών που θα είναι υπό επιρροή της Τουρκίας, δηλαδή των ΗΠΑ..."
Του Καδήρ Αϊκούτ
Τους τελευταίους μήνες παντού βλέπουμε τον όρο Νέο-Οθωμανισμό και Pax Ottomanica. Πόση ελπίδα όμως θα έπρεπε να έχουν οι δημιουργοί αυτού του σχεδίου για το μέλλον του Νέο-οθωμανισμού; Τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν άρθρα, χάρτες και σχέδια περί Νέο-Οθωμανισμού. Τα πιο ενδιαφέρουσα άρθρα και ενδιαφέρουσες χάρτες προέρχονται από το ίδρυμα Stratfor με διοικητή τον George Friedman που είναι συγγραφέας ενός βιβλίου που αναφέρεται για τα επόμενα 100 χρόνια, και την κατάσταση της Μ. Ανατολής το 2050. Σύμφωνα με το Αμερικανικό αυτό ίδρυμα που είναι γνωστό για τις φιλικές σχέσεις που έχει με την CIA (κάποιοι το θεωρούν βαθύ-CIA) τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας επεκτείνονται στα παλιά σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πιστεύω πως χάρτες που προέρχονται από CIA και διάφορα Αμερικανικά think-tanks επίτηδες δημοσιεύονται και κυκλοφορούν παντού αυτό τον καιρό. Ο σκοπός είναι η προετοιμασία των λαών και των κρατών για το μέλλον.
Ας εξετάσουμε όμως βαθύτερα τον Νέο-Οθωμανισμό. Δεν πιστεύω να είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα ξεκίνησαν την στιγμή που διαπίστωσαν οι ΗΠΑ ότι είχαν χάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι είχαν ανάγκη για βοήθεια στο Ιράκ. Εκτός από αυτά, δεν πρέπει να διαφύγει από την προσοχή μας ότι οι ΗΠΑ έχουν την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη λόγω πολέμων, κατακτήσεων και αμυντικών- στρατιωτικών εξοπλισμών για την σημερινή οικονομική κρίση. Όλα αυτά οδήγησαν τα τελευταία 2 χρόνια τα διάφορα think-tanks να αμφισβητήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ για το Great Middle East και να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο και πιο πετυχημένο.
Στα σχέδια για Great Middle East βλέπουμε τα σύνορα της Τουρκίας να αποχωρούν και να αλλάζουν πάρα πολύ με αποτέλεσμα να χάσει πάρα πολλές πόλεις. Στα νέα σύνορα όμως σύμφωνα με τον Νέο-οθωμανισμό βλέπουμε μια Τουρκία που ελέγχει την Μ. Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική. Ποιος είναι ο σκοπός όλων αυτών των σχεδίων όμως; Τι είναι ο νέο-οθωμανισμός; Μετατροπή της Τουρκίας σε νέα υπερδύναμη ή η διατήρηση της δύναμης και της εξουσίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή; Ο σκοπός είναι ένας: συνέχιση των εισβολών και κατακτήσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και συνέχιση της ύπαρξης του Ισραηλινού κράτους. Όλες οι δυσκολίες όμως που συνάντησαν οι ΗΠΑ τους οδήγησαν να σερβίρουν στον κόσμο τα σχέδια αυτά ως Νέο-Οθωμανισμό. Επίσης ο Νέο-Οθωμανισμός στην θεωρία έχει την πηγή του στα εδάφη της Μ. Ανατολής, οπότε εύκολα όπως και βλέπουμε σήμερα θα μπορούσε να γίνει αποδεχτός από Ιράν και από Χαμάς. Πέρα από αυτά, ο νέο-οθωμανισμός θα ήταν χρήσιμος για την επανάκτηση των συμμαχιών μεταξύ Τούρκων – Αράβων και Κούρδων.
Όσον αφορά την εκλογή του Obama, επειδή λόγω συνεχών εισβολών, καταπάτησης δικαιωμάτων και οικονομικής κρίσης οι μαύροι στις ΗΠΑ ήταν ένα βήμα πριν από την αντίδραση, αυτοί που ελέγχουν τις ΗΠΑ έφεραν τον Obama στην εξουσία. Με αυτόν τον τρόπο φόρτωσαν όλη την ευθύνη στους συντηρητικούς και στον G. Bush. Οι λαοί της Μ. Ανατολής μισούν τον Νέο-οριενταλισμό. Για αυτόν τον λόγω ένας ακόμα λόγος εμφάνισης Νέο-οθωμανισμού είναι αυτός.

PAX AMERİCANA
Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν μετά το 1990 μια πολιτική που μας θυμίζει την pax romana. Η Ρώμη εφάρμοζε την Pax Romana που σημαίνει Ρωμαϊκή ειρήνη. Οι αυτοκρατορίες και οι χώρες που ήταν εχθρικές προς την Ρώμη, με στρατιωτική δράση και εισβολές γίνονταν Ρωμαϊκό έδαφος και με αυτόν τον τρόπο η Ρώμη διατηρούσε την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Αλλά το μειονέκτημα αυτού του συστήματος ήταν ότι οι υπόλοιποι λαοί πλήρωσαν μεγάλους φόρους (χαράτσι) στην Ρώμη με σκοπό την ανάπτυξη της Ρώμης και της άρχουσας τάξης αυτής. Η οικονομία της Ρώμης βασίζονταν στο εμπόριο δούλων και γεωργικών – αγροτικών προϊόντων. Ο κάθε πολίτης που αντιδρούσε στην εξουσία ήταν εχθρός που έπρεπε να εξοντωθεί. Παρόμοια πολιτική είχε και η Οθωμανική αυτοκρατορία. Όλα γίνονταν για την διατήρηση της εξουσίας και την επέκταση αυτής. Οι Οθωμανοί με τις πολιτικές που εφάρμοσαν επηρέασαν σήμερα τους Αμερικανούς. Παρόλο που ο καθένας μας σήμερα συνήθως χαρακτηρίζει τις εισβολές ως Αμερικανικό ιμπεριαλισμό θα ήταν πιο σωστό αν χρησιμοποιούσαμε τον όρο Pax Americana. Με την διάλυση της ΕΣΣΔ ο πολύ-πολικός κόσμος μετατράπηκε σε μονο-πολικό με απόλυτους κυρίαρχους τις ΗΠΑ. Δεν είχαν μένει πολλά εμπόδια μπροστά από την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ. Ήταν απαραίτητο να εξοντωθούν όλοι οι εχθροί των ΗΠΑ για να επιτευχθεί η παγκόσμια ηγεμονία τους, άρα και η Pax Americana. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου η οποία έδωσε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την Μ. Ανατολή και Μ. Ασία. Παρόλο αυτό όμως δεν κατάφεραν να ασκήσου πλήρης εξουσία στην περιοχή, και από την στιγμή που κατάλαβαν ότι παγκόσμια ηγεμονία χωρίς ΠΛΗΡΗ έλεγχο αυτών των περιοχών δεν μπορεί να επιτευχθεί (sine qua non προϋπόθεση). Σήμερα ο νέο-οθωμανισμός που ακούμε καθημερινά στα ΜΜΕ δεν είναι κάτι διαφορετικό από την συνέχιση αυτών των πολιτικών και σχεδίων των Αμερικανών.
Αλλά μην ξεχάσουμε ότι δεν βλέπουμε για πρώτη φορά παρόμοιες εξελίξεις στην περιοχή μας. Κατά την δεκαετία του 90 μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, επειδή οι Αμερικανοί θεώρησαν πως η Τουρκία θα μπορούσε να καλύψει το κενό εξουσίας που είχε δημιουργηθεί στην Μ. Ασία έδωσε ευκαιρία στον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας (Turgut Ozal) να έρθει σε επαφές (εμπορικές, πολιτικές και οικονομικές) με τους λαούς της περιοχής. Σε λίγο καιρό όμως ο ίδιος δολοφονήθηκε από τους Αμερικανούς… Δεν ήταν σκοπός των ΗΠΑ να ελέγξουν την περιοχή; Ή μήπως η Τουρκία από μόνη της ήταν ικανή να την ελέγξει ανεξάρτητα από τους Αμερικανούς;

Ένωση Κρατών Μέσης Ανατολής
Τις τελευταίες μέρες όμως ακούγεται ένα άλλο σενάριο. Το σενάριο περί ιδρύσεως ενώσεως κρατών (Ισλαμικών) της Μ. Ανατολής. Ο ίδιος ο Davutoglu πριν από 2 εβδομάδες είχε πει ότι θα τελέσουμε θρησκευτική λειτουργία σύντομα στο Ιερουσαλήμ. Εκτός από αυτά, οι τεχνητές κρίσεις σε κάθε ευκαιρία με Ισραήλ, η προώθηση του μηνύματος ότι η Τουρκία είναι ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, έχουν ως σκοπό να δημιουργηθεί αυτή η ένωση κρατών που θα είναι υπό επιρροή της Τουρκίας, δηλαδή των ΗΠΑ. Ένα ακόμα γεγονός που με κάνει να κάνω λόγο περί τέτοιας ενώσεως κρατών είναι η κατάργηση συνόρων και των διαβατηρίων μεταξύ των Ισλαμικών κρατών. Όλα αυτά με τη σειρά θα οδηγήσουν και στην δημιουργία ανεξάρτητου κράτους Κουρδιστάν στην περιοχή (κυρίως για οικονομικούς λόγους και συμφέροντα, με την ανοχή της Άγκυρας η οποία έχει ανοικοδομήσει όλο το Ιράκ μετά την εισβολή). Το παραπάνω το δικαιολογεί η επίσκεψη του Μπαρζανί στην Άγκυρα πριν από 2 εβδομάδες ο οποίος είχε συνάντηση και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στο Ιράκ.
Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι οι Αμερικανοί σερβίρουν το παλιό και σάπιο γεύμα ως νέο ώστε να διατηρήσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή και να συνεχίσουν να την έχουν υπό έλεγχο. Ναι μεν καθημερινά μας ζαλίζουν όλοι με Νέο-οθωμανισμό, αλλά αυτός ταυτίζεται με το σχέδιο Great Middle East και Pax Americana. Όλα τα παραπάνω ετοιμάστηκαν στα εργαστήρια διάφορων think-tanks και μυστικών υπηρεσιών. Στο άμεσο μέλλον θα διαπιστώσουμε αν τα πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο αν θα πιάσουν και στην πράξη…


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]