Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δώδεκα οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα!

  • Οριακή αύξηση μισθών και ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου το πιθανότερο σενάριο, ενώ κανείς δεν μπορεί να αιτιολογήσει επαρκώς γιατί πρέπει να "χτυπηθεί" ο εργαζόμενος τη στιγμή που το οικονομικό πρόβλημα είναι δημοσιονομικό και αφορά καθαρά την διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις κυβερνήσεις
  • Ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που κάθονται συζητούν τον τρόπο ή τους τρόπους εξαθλίωσης των εργαζομένων
  • Οι μικρο-απεργίες αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" της κυβέρνησης, αφού δεν μπορούν να την "χτυπήσουν" αισθητά - Γιατί οι συνδικαλιστές δεν αποφασίζουν κάθετη και οριζόντια ρήξη με την κυβέρνηση Παπανδρέου - ΔΝΤ, κηρύσσοντας μία γενική συνεχή και επ' αορίστου απεργία;
Πυρετωδώς και με ισχυρό παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), με εργοδότες και εργαζομένους να αντιμετωπίζουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την υπογραφή της. Οριακή αύξηση μισθών και ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου το πιθανότερο σενάριο. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της διαιτησίας.
Το φλέγον ζήτημα της συλλογικής σύμβασης , αλλά και το ‘διπλό’ ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τέθηκαν επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου στη χθεσινή συνάντηση των εταίρων με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της διαιτησίας, για την οποία η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής.
Αντίθετα, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ προτείνουν να παραμείνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής για οικονομικά και όχι θεσμικά αιτήματα και όχι κάθε χρόνο, πρόταση για την οποία ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος δήλωσε πως πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα την ΕΕ. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ τονίζει πως η διαιτησία πρέπει να συμπεριληφθεί στην ΕΓΣΣΕ, καθώς είναι αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να ασχολείται το υπουργείο Εργασίας και να τη συμπεριλάβει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Οι κοινωνικοί φορείς, πάντως, σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των ημερών, προκειμένου να προωθήσουν λιγότερο επώδυνες αλλαγές από αυτές τις κυβέρνησης. Ειδικά για το θέμα των μισθών, οι εταίροι είναι κοντά στο να επιτύχουν οριακές αυξήσεις ως 1,5%, που είναι και ο μέσος όρος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, και να αποφύγουν έτσι την επιβολή του τριετούς παγώματος μισθών – όπως ορίζει το Μνημόνιο - με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που αποτελεί και την εναλλακτική της κυβέρνησης.
Η ΕΣΕΕ, πάντως, προχωρά σε μισθολογικές αυξήσεις 1% - σύμφωνες με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη - στην κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους στο εμπόριο.
Σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό, ο οποίος βρίσκεται ‘στον αέρα’ εδώ και πολύ καιρό, το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για ενσωμάτωση στη συλλογική σύμβαση, προκειμένου να διασωθούν από μελλοντική απαίτηση της τρόικας για κατάργηση. Σε αυτή την περίπτωση τα δώρα θα μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους 12 μισθούς. Για παράδειγμα, αν Π.χ. αν κάποιος λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, αυτές θα αυξηθούν στα 1.166 ευρώ.
Πάντως, ο ΣΕΒ αντιδρά στην ενσωμάτωση, επικαλούμενος νομικές και λειτουργικές δυσκολίες. Εναλλακτικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο της αναφοράς του 13ου και του 14ου στη σύμβαση.
Σημειώνεται πως η ολομέλεια της ΓΣΕΕ έδωσε σε χθεσινή της συνεδρίαση το ‘πράσινο φως’ για την κήρυξη νέας γενικής απεργίας μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Η απεργία θα κηρυχθεί πιθανότατα για τις 8 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]