Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία θα υλοποιήσει τα σχέδιά της, με ή χωρίς τη Βουλγαρία

  • "...η απομάκρυνση από το "South Stream" θα γίνει στρατηγικό λάθος της Βουλγαρίας γιατί θα θίξει την ενεργειακή της ασφάλεια, ενώ για τη Ρωσία δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Δίπλα της βρίσκεται η Ρουμανία με την οποία διεξάγονται προκαταρκτικές συνομιλίες..."

Οι αντιφατικές δηλώσεις της ηγεσίας της Βουλγαρίας για τις προοπτικές συμμετοχής της σε τρία από τα σημαντικότερα ενεργειακά σχέδιά της με τη Ρωσία- στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream", του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του Ατομικού Ηλεκτρικού Σταθμού Μπέλενε, προκάλεσαν καταιγίδα εικασιών και μυθευμάτων στα τοπικά ΜΜΕ.
«Δεν έχουμε πάρει καμιά επίσημη αρνητική απάντηση από τη βουλγαρική πλευρά, συνεπώς η χώρα αυτή παραμένει ντε γιούρε και στα τρία σχέδια», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στη διάρκεια της βίντεο διάσκεψης Μόσχας-Σόφιας ο Βαλέρι Γιάζεφ, πρόεδρος της κοινότητας φυσικού αερίου της Ρωσίας. «Αυτά τα τρία σχέδια έχουν ζωτική σημασία για τον ενεργειακό τομέα της Βουλγαρίας. Έχει υπολογιστεί ότι ύστερα από 7-8 χρόνια η περιοχή των Βαλκανίων θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπερβολική έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου, εκείνες οι δύο μονάδες που προβλέπεται να κατασκευαστούν, θα μειώσουν κατά δύο φορές αυτή την έλλειψη. Μάλιστα, η Βουλγαρία θα μπορέσει να πουλά ακόμα την ηλεκτρική της ενέργεια. Διαφορετικά, θα αναγκαστεί να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια στις αγορές της ΕΕ με αρκετά υψηλή τιμή. Η Βουλγαρία σχεδιάζει να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή στο ατομικό της σχέδιο. Έχει τέτοιο δικαίωμα. Αν προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, τότε η ρωσική Υπηρεσία "Ροσάτομ" θα πάρει οπωσδήποτε μέρος σ΄αυτόν», παρατήρησε ο Βαλέρι Γιάζεφ.
Τι θα γίνει με τον αγωγό "South Stream" αν βγει απ' αυτό το σχέδιο η Βουλγαρία; Πώς βλέπει η Ρωσία την απόφαση που πάρθηκε στο αντίστοιχο δημοψήφισμα από τους κατοίκους τρειών περιοχών υπέρ της μη συμμετοχής της χώρας στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη για οικολογικούς λόγους; Δεν θα τιμωρήσει άραγε η Ρωσία τη Βουλγαρία, χρησιμοποιώντας το λεγόμενο backlog, δηλαδή περιοριζοντας τις προβλεπόμενες ποσότητες φυσικού αερίου εξαιτίας του τόσο δύστροπου χαρακτήρα της; Γιατί η Βουλγαρία δεν συνάπτει μακροπρόθεσμες Συμφωνίες με την "Γκαζπρόμ"; Αυτά και άλλα, γεμάτα ανησυχίες ερωτήματα των δημοσιογράφων στο στούντιο της Σόφιας αντανακλούν, προφανώς, τον βαθμό έντασης των παθών στη βουλγαρική κοινωνία. ΄Ετσι δεν είναι;
Οι απαντήσεις του Γιάζεφ ήταν απολύτως ξεκάθαρες: «Η Ρωσία, με τη Βουλγαρία ή χωρίς αυτή, θα υλοποιήσει τα μεγάλα της σχέδια. Εξάλλου, η απομάκρυνση από το "South Stream" θα γίνει στρατηγικό λάθος της Βουλγαρίας γιατί θα θίξει την ενεργειακή της ασφάλεια, ενώ για τη Ρωσία δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Δίπλα της βρίσκεται η Ρουμανία με την οποία διεξάγονται προκαταρκτικές συνομιλίες. Η απόφαση των κατοίκων της περιοχής Μπουργκάς είναι το κυρίαρχο τους δικαίωμα, όμως η Βουλγαρία έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη "Γκαζπρόμ". Δεν πρέπει να ξεχνούμε το γεγονός ότι εμείς στη Ρωσία, εξορύσσουμε μόνο εκείνες τις ποσότητες φυσικού αερίου τις οποίες σίγουρα θα πουλήσουμε. Με τους μεγάλους παίκτες στην αγορά έχουμε υπογράψει συμβόλαια ως την δεκαετία του ‘30 και του ‘40 του 21oυ αιώνα».
Στη συνέχεια ο Βαλέρι Γιάζεφ είπε:
«Πολύ σύντομα όμως μπορεί να συμβεί έτσι, που η απαθής θέση της Βουλγαρίας στα μεγάλα σχέδια της Ρωσίας θα ανεβάσει στην πρώτη γραμμή την Τουρκία ως περιφειακό διαμετακομιστή ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, κάτι που υποτιμά τη σημασία της Βουλγαρίας στο διεθνή στίβο. Ύπαρχει και ένα άλλο περιστατικό. Η ΕΕ επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το δημοσιονομικό απολογισμό της Βουλγαρίας, όπως είχε κάνει νωρίτερα στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κατάσταση στη βουλγαρική οικονομία είναι αρκετά δυσμενής. Πώς μπορεί σ΄αυτές τις συνθήκες να αρνηθεί τη δημιουργία στο έδαφός της χιλιάδων εργατικών θέσεων για ειδικούς και ειδικευμένους εργάτες με υψηλές αμοιβές; Πώς μπορεί να αρνηθεί το κέρδος;», αναρωτήθηκε ο Βαλέρι Γιάζεφ.
Εν τω μεταξύ, κανένας από τους παρευρισκόμενους στο στούντιο της Σόφιας δεν αμφισβητούσε τα ολοφάνερα ωφέλη της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία. Στους Μοσχοβίτες άφησαν να καταλάβουν ότι τα σχέδιά τους σκοντάφτουν, όμως για λόγους που απέχουν πολύ από τους επιχειρησιακούς. Παρ' όλα αυτά, οι ελπίδες για θετική έκβαση παραμένουν. Στις 15 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Βαλέρι Γιάζεφ, θα έρθει στη Μόσχα για συνομιλίες μια υψηλόβαθμη βουλγαρική αντιπροσωπεία. Μάλιστα, η συμμετοχή στις συνομιλίες αυτές του πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπορίσοφ έχει επιβεβαιωθεί ήδη επίσημα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]