Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα δεδομένα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

  • Τι λέχθηκε από τους αναλυτές στην Ουάσινγκτον για τις αλλαγές στην τουρκική εξωτερική πολιτική
Του Δρ. Αθανάσιου Δρούγου
Όπως ανέφερα πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική πρωτεύουσα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ.
Από τους 4 κορυφαίους αναλυτές επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Το κυβερνών εδώ και 8 οκτώ χρόνια κόμμα AKP του ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ έχει καταστήσει την ΤΟΥΡΚΙΑ να μην είναι έμπιστος σύμμαχος της ΔΥΣΗΣ, αλλά και ούτε υπολογίσιμος και σταθερός διαμεσολαβητής στην Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. Η Δύση επίσης θα πρέπει-όπως είναι τα πράγματα- να αρνείται στον ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ να κινείται ευρύτερα.
  • Στις σχέσεις ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ υπήρχαν πάντοτε σχέσεις επηρεαζόμενες από συχνές κρίσεις. Οι ΗΠΑ ήσαν συχνά υποχρεωμένες να εργαστούν με ιδιότυπες θέσεις που εξέφραζε η ΑΓΚΥΡΑ.
  • Η Τουρκία είναι πλέον αναξιόπιστη και λόγω των τελευταίων επαφών της με ριζοσπαστικά καθεστώτα δεν μπορεί να υπολογιστεί ως μετριοπαθής φωνή στον Ισλαμικό κόσμο.
  • Αναπόφευκτα οι σχέσεις ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ θα έφθαναν στο ναδίρ. ΑΛΛΗ η δεκαετία του 90 και άλλο ο κόσμος το 2010. Δεν πρόκειται να αλλάξει θέση η ΑΓΚΥΡΑ στο Παλαιστινιακό, ακόμα και αν το Κόμμα του ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ χάσει την εξουσία, ή την μοιραστεί σε κυβέρνηση συνασπισμού.
  • Σε ότι αφορά το ΙΡΑΝ η Αμερικανική πλευρά θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της ΑΓΚΥΡΑΣ από το πολιτικό πλαίσιο στο ΑΜΥΝΤΙΚΟ(δηλαδή προς τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η ΤΟΥΡΚΙΑ από ένα πυρηνικό ΙΡΑΝ).
Μεταξύ άλλων έγιναν και ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.
  • ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕ Ι Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ 5ης ΓΕΝΙΑΣ F-35 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ-ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ.
  • ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ και να μην υποχωρήσουν απέναντι στις απαιτήσεις των Τούρκων για το ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ.
  • ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ/ΤΖΙΧΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΓΑΝΙΚΗ-ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
  • ΝΑ ΠΙΕΣΤΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ…
  • ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ PKK/KOYΡΔΟΙ αλλά να της τονιστεί ότι αυτή η υποστήριξη σημαίνει ότι θα λάβει σκληρά και άλλα μέτρα εναντίον άλλων βίαιων-εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Για ελληνισμο και Τουρκους ομως τιποτα....

    Εδω υπαρχει ο ΓΑΠ "εγγυηση"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω πως η αλλαγή αυτή είναι φαινομενική και αποσκοπεί στο να επιτρέψει στην Τουρκία να αναπτύξει τις σχέσεις της μέσα στον αραβικό κόσμο και να εξομαλύνει οποιεσδήποτε αντιδράσεις των αραβικών κρατών στην επικείμενη επίθεση εναντίον του Ιράν. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσεται και η δήθεν σύγκρουσή της με το Ισραήλ. Ο σκοπός είναι να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη όλων των άλλων ισλαμιστών που τη θεωρούν (σωστά) φερέφωνο των ΗΠΑ. Άν πετύχει το σκοπό της σαν αντάλλαγμα θα πάρει μάλλον ηγεμονική θέση στην περιοχή ανάμεσα στις ισλαμικές εθνότητες γύρω της και ίσως ακόμα και προσαρτήσεις περιοχών όπως Τουρκμενιστάν κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γι να βγουν κατανοητά συμπεράσματα στο συγκεκριμένο θέμα που αφορά την Τουρκία σε σχέση με τις Η.Π.Α.πρέπει να δούμε την δυναμική τις Τουρκίας χωρίς συναισθηματισμούς,ψύχραιμα και με στήριγμα την λογική σειρά ιστορικών γεγονότων.
    Οι παίκτες του γεωπολιτικού γίγνεσθαι στην ανατολική Μεσόγειο είναι εκείνες οι χώρες που μπορούν να εφαρμόσουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που εννοείτε ότι πρέπει να εξυπηρετεί το συμφέρον του ίδιου του κράτους.
    Κράτη με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά είναι μόνο δύο.
    1η Η Τουρκία
    2ο Το Ισραήλ
    Η Τουρκία έχει τον 2ο στρατό μετά τις Η.Π.Α. στο ΝΑΤΟ.
    Το Ισραήλ έχει τον ποιοτικότερο στρατό στον πλανήτη όμως.
    Η Τουρκία έχει υποστηρικτές τις των Μουσουλμανικό κόσμο.
    Το Ισραήλ έχει όχι απλούς υποστηριχτές αλλά προστάτες όλους στην Δύση μέσο τις οικονομικής - λογιστικής δυναμικής του.
    Η Τουρκία είναι το κράτος που μπορεί με τις κατάλληλες επέμβασης από τις Η.Π.Α. να γίνει κορσές στα Βαλκάνια,στη Μ.Ανατολή,στο Πακιστάν,και τέλος στην υπό ανάδυση άλλη υπερδύναμη την Κίνα μέσο των Οιγούρων.
    Ουσιαστικά λοιπόν είναι αναγκαία σύμμαχος των Η.Π.Α. που την ανέχονται έως στιγμής.
    Η στρατηγική εφαρμογή του δόγματος Νταβούτογλου αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις τις Τουρκίας που είναι επεκτατικές σε όλα τα επίπεδα,πολιτικό,στρατιωτικό,οικονομικό, περιβαλλοντολογικό.
    Για το Ισραήλ αυτό θυμίζει τον Εγγλέζο πρωθυπουργό στην πολιτική κατευνασμού που εφάρμοζε την δεκαετία του 30 προς την Ναζιστική Γερμανία .
    Όλα δείχνουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνετε στην περίπτωση τις σχέσης τίς Τουρκίας με τις Η.Π.Α.
    Η πατρίδα μας η Ελλάδα βγήκε με απανωτές ήττες εκτός του γεωπολιτικού σκηνικού,αυτοπεριορίσθηκε στην μιζέρια τις εφαρμόζοντας έναν άδικο μεταοθωμανικό καπιταλισμό....
    Η γύμνια αυτού του ανόητου από κάθε άποψη συστήματος κεντρικής εξουσίας πέρασε και στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον μπάρμπα στην Κορώνη να διαφεντεύει.
    Κάθε πόλη και κάθε χωριό γέμισε κύκλους διαφθοράς,διαπλοκής,τοκογλυφίας,καταπατητές.
    Η απατεώνες ,οι εγκληματίες και οι προδότες έγιναν στα μάτια του απλού λαϊκού Ανθρώπου οι εργοδότες που του δίνουν δουλειά,οι κατασκευαστές που του κτίζουν το λαθραίο σε μία νύχτα χωρίς να κινδυνεύει να του το γκρεμίσουν.
    Η μετανάστευση , η κοινωνική αισχρή αδικία τον δεξιών κυβερνήσεων από το 50 έως 81 έφερε το τραίνο τις (Αλλαγής) μα και αυτό δέν σταμάτησε στο σταθμό τις Ελλάδος έτσι φθάσαμε στο Καιάδα του Δ.Ν.Τ.
    Αυτό φαίνεται μας άξιζε και αυτό πήραμε.
    Η παίκτες λοιπόν είναι άλλοι και εμείς κομπάρσοι φθηνής κινηματογραφικής ταινίας με αληθινό σενάριο.
    ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ
    ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]