Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μεγάλο τεστ του Trichet

  • Ο κ. Trichet δεν έχει προσφέρει ενδείξεις μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή ποιών χωρών
Υπό πίεση βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για να εξηγήσει σε ποιο βαθμό θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας την ώρα που το κόστος δανεισμού πολλών χωρών εξακολουθεί να αυξάνεται ενώ τα μέλη του ΔΣ εμφανίζονται διχασμένα.
Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον «πονοκέφαλο» των 445 δισ ευρώ που πρέπει να επιστρέψουν οι εμπορικές τράπεζες στην ΕΚΤ την 1η Ιουλίου, ένα ποσό που δανείστηκαν πέρυσι στην πρώτη δημοπρασία δανείων 12μηνης διάρκειας.
Στη σημερινή συνεδρίαση της EKT οι αναλυτές δεν περιμένουν μεταβολή του επιτοκίου. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει στις 14.45 ώρα Ελλάδος και στις 15.30 θα διεξαχθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου, όπου μεταξύ άλλων θα δοθούν και στη δημοσιότητα οι νέες, τριμηνιαίες προβλέψεις των οικονομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας για τις οικονομικές προοπτικές.
Από τότε που η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στην αγορά ομολόγων, στις 10 Μαϊου, τα spread των ισπανικών, ιταλικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων δεν έχουν ανακόψει την ανοδική τους πορεία.
Ο κ. Trichet δεν έχει προσφέρει ενδείξεις μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή ποιών χωρών.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία οι αγορές κρατικών ομολόγων είχαν φθάσει τα 40,5 δισ ευρώ ως τις 4 Ιουνίου. Την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής αγοράστηκαν ομόλογα 16,5 δισ ευρώ, τη δεύτερη 10 δισ ευρώ, την τρίτη 8,5 δισ ευρώ και την περασμένη, 5,5 δισ ευρώ.
Οι επικριτές της Κεντρικής Τράπεζας λένε ότι οι αγορές αυτές αποτελούν «διάσωση» των κυβερνήσεων και ότι μπορεί να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Κατά των αγορών κρατικών ομολόγων είναι και μέλη της ΕΚΤ, όπως ο διοικητής της Bundesbank, Axel Weber, όπως φάνηκε από δηλώσεις που έχει κάνει. Το πρόγραμμα ενέχει «κινδύνους για τη σταθερότητα» και «πρέπει να έχει συγκεκριμένη στόχευση και να είναι περιορισμένο», δήλωσε ο κ.Weber. Παράλληλα ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ιταλίας Mario Draghi δήλωσε ότι οι αγορές «θα πρέπει να διακοπούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα απ’ τη στιγμή που ομαλοποιηθεί η αγορά».
Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι αυτή η διχογνωμία των μελών του ΔΣ προκαλεί μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές.
Αναφορικά με τα 445 δισ ευρώ που πρέπει να επιστρέψουν οι τράπεζες την 1η Ιουλίου, η αγορά περιμένει επιβεβαίωση απ’ τον κ.Trichet για ενδεχόμενη ενεργοποίηση νέων έκτακτων προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]