Για την αποφυγή "μαγειρέματος" των στοιχείων
- Στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Eurostat οδηγεί η υπόθεση με τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας – ακόμη και "προειδοποιητική" επιβολή κυρώσεων προβλέπουν τα νέα μέτρα
Αναβάθμιση της Eurostat
Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο παρελθόν, να ζουν ορισμένες χώρες επί σειρά ετών πέρα από τις δυνατότητές τους δεν θα πρέπει να επαναληφθεί, σύμφωνα με την Κομισιόν. Καταρχήν θα πρέπει να αποκλειστεί πλέον το ενδεχόμενο να μπορεί να κοινοποιεί μια χώρα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία στις Βρυξέλλες. Επιπλέον θα πρέπει να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, όπως εξήγησε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο:
"Η Eurostat θα επισκέπτεται τις χώρες και θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, τις οποίες οι υπάλληλοί της θεωρούν σημαντικές για να αξιολογήσουν την ποιότητα των στατιστικών δεδομένων".
Πιο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας
Πιο σημαντικό όμως στην παρούσα φάση θεωρείται να καταστεί πιο αυστηρό το Σύμφωνο Σταθερότητας μετά τη συστηματική παραβίασή του τα τελευταία χρόνια από την πλειονότητα των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Δυο είναι οι βασικές προτάσεις, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι: "Κάθε άνοιξη τα εθνικά σχέδια προϋπολογισμού θα κοινοποιούνται στην Κομισιόν και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη. Επίσης επιθυμούμε να βελτιώσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας δίνοντας τη δυνατότητα να επιβάλλονται κυρώσεις νωρίτερα. Θα μπορούσαν να επιβάλλονται πριν καν παραβιαστεί το όριο του 3 % για το έλλειμμα, εάν για παράδειγμα μια χώρα δεν λαμβάνει υπόψη της τυχόν προειδοποιήσεις και εάν το χρέος αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς".
Όλα αυτά συνεπάγονται περισσότερο και αυστηρότερο έλεγχο αλλά και έναν συγκεντρωτισμό. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον οι χώρες-μέλη είναι διατεθειμένες να το δεχθούν αυτό. Βέβαιο είναι ότι αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις.
Πρότυπο η Εσθονία
Προς το παρόν πάντως μόνον μια χώρα φαίνεται να αποτελεί πραγματικό "πρότυπο νοικοκυρέματος". Ο λόγος για την Εσθονία. Οι υπουργοί έδωσαν χθες το πράσινο φως για την ένταξη της μικρής χώρας της Βαλτικής στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Είναι πράγματι τόσο ελκυστική η ευρωζώνη στην παρούσα φάση, ρωτήθηκε ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών Γιούργκεν Λίγκι:
"Ούτως ή άλλως είμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα της ευρωζώνης, είτε είμαστε μέσα είτε έξω. Έτσι είναι καλύτερα να είμαστε μέσα για να έχουμε και οφέλη".
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...