Μήπως πρέπει να προσέχουμε την περίπτωση του... αυτογκόλ;
- "..θα πάρουμε τη δεύτερη δόση του δανείου και η κρίσιμη στιγμή του παιχνιδιού θα είναι κατά τον Δεκέμβριο, αλλά είναι γεγονός ότι συνεχίζουμε να βαδίζουμε πάνω σε ένα λεπτό σκοινί.."
Εμείς οι ίδιοι καυτηριάζαμε ή κάναμε πλάκα με αυτά τα φαινόμενα, αλλά πάντα εκ των υστέρων…
Τώρα τα πράγματα είναι όντως πιο σοβαρά με την κατάσταση της οικονομίας και τις φήμες που κυκλοφορούν γύρω από αυτήν, αλλά η αντίδραση είναι η ίδια, ξεκινώντας όμως αυτή τη φορά από τους έχοντες και κατέχοντες τους οποίους ακολουθούν πλέον και οι μικρομεσαίοι.
Πρόκειται φυσικά για την μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες που έφτασε σε επιδημικές διαστάσεις εξαιτίας του φόβου της χρεοκοπίας, αλλά και ανανεούμενων κάθε τόσο φημών περί δήθεν άμεσης επιστροφής στη δραχμή. Φημών που φτάνουν στο σημείο να σπερμολογούν ότι ήδη τυπώνονται δραχμές στο Νομισματοκοπείο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αναγκάστηκαν να ενώσουν τις φωνές τους πολιτικοί και τραπεζίτες για να διαβεβαιώσουν με όλους τρόπους ότι ούτε η οικονομία καταρρέει, ούτε δραχμές τυπώνονται. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μάλιστα άνοιξε το Νομισματοκοπείο στις τηλεοπτικές κάμερες για να πεισθεί το πόπολο ότι δεν τυπώνονται δραχμές...!
Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά σε αυτή τη φάση μάλλον δεν καταρρέουμε.
Θα πάρουμε τη δεύτερη δόση του δανείου και η κρίσιμη στιγμή του παιχνιδιού θα είναι κατά τον Δεκέμβριο, αλλά είναι γεγονός ότι συνεχίζουμε να βαδίζουμε πάνω σε ένα λεπτό σκοινί.
Υπάρχουν καλές ενδείξεις από κάποια δημοσιονομικά νούμερα, αλλά υπάρχουν και κακές ενδείξεις από άλλα.
Μάχη δίνεται εκ των πραγμάτων και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά δοκιμάζεται και η σκιά της ύφεσης είναι βαριά.
Από την άλλη πλευρά, αν όλοι μας βοηθήσουμε στην επαλήθευση των αρνητικών προφητειών αποσύροντας τις καταθέσεις από τις τράπεζες, θα βάλουμε το μεγάλο αυτογκόλ. Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα παραδοσιακά ο λαός δεν εμπιστευόταν το κράτος και τους εκπροσώπους του, ούτε καν τους εκπροσώπους θεσμικών κυκλωμάτων και μηχανισμών, όπως το τραπεζικό. Οπότε δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει και στις διαβεβαιώσεις των του πρωθυπουργού, του Σαμαρά και των τραπεζιτών.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και στην Ευρώπη, δίνεται και εκεί μεγάλη μάχη και σίγουρα η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν βοηθάει την ελληνική οικονομία.
Οι πάντες παίρνουν σκληρά μέτρα λιτότητας, από τη Γερμανία ως την Βρετανία και από την Ισπανία ως την Γαλλία και την Ιταλία, χωρίς να ξεχνούμε και τους «μικρούς», όπως η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και οι υπόλοιποι. Επομένως δεν είμαστε οι μόνοι που αγκομαχούμε, αλλά βέβαια διαφέρει η ένταση του αγκομαχητού. Ταυτόχρονα, υπό την πίεση της Γερμανίας, το ECOFIN πάει να στενέψει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια του επιτρεπόμενου ελλείμματος, από 3% του ΑΕΠ σε 1% του ΑΕΠ, μεταξύ άλλων και αυτά δεν είναι καλά νέα.
Οδηγούν σε ύφεση, δεν ευνοούν τον τουρισμό και τις όποιες εξαγωγές μας και απομακρύνουν τους στόχους της σταθερότητας, αφού θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από 1% πλέον. Ακόμη χειρότερα, είναι σαφές ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο το κοινωνικό κράτος, που ήταν το σήμα κατατεθέν της ευρωπαϊκής πολιτικής κουλτούρας!
Παράλληλα όμως φαίνεται ότι η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ασυδοσίας του αγγλοσαξονικού κυρίως συστήματος των διαβόητων αγορών.
Στον πόλεμο αυτόν προσπαθούν να σύρουν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από την κοινή επιστολή Μέρκελ-Σαρκοζί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που την καλούν να πάρει μέτρα κατά του short selling (ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις) και να ελέγξει τα κερδοσκοπικά κόλπα με τα CDS.
Η Γερμανία έχει εφαρμόσει τέτοια μέτρα και μακάρι να πετύχει στην πρόθεσή της να δημιουργήσει μία γραμμή άμυνας.
Αρκεί να υπάρχουμε ακόμη οι υπόλοιποι για να καμαρώσουμε το κατόρθωμα της…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...