Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τo ψέμα και το θαύμα...

  • Του κ. Π. Παπαδημητρίου
Oικονομικό θαύμα στην Ελλάδα. «Όλα πάνε πρίμα» διαβεβαιώνουν οι κυβερνητικοί. Πράγματι τα μεγέθη εσόδων και δαπανών «βγαίνουν», έστω με το ζόρι.
Αλλά οι εργαζόμενοι δεν είναι ηλίθιοι.
Ξέρουν ότι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν έχουν δουλειά και τον χειμώνα. Οσο για τις επιχειρήσεις, άλλες βάζουν λουκέτο, άλλες μειώνουν το προσωπικό τους και άλλες «πακετάρουν» για τα Βαλκάνια.
Γιατί λοιπόν η τρόικα δηλώνει «ικανοποιημένη»;
Γιατί αν...δηλώσει δυσαρεστημένη θα πρέπει να επιβάλει πρόσθετα μέτρα, τα πρόσθετα μέτρα μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτική κρίση και η πολιτική κρίση μπορεί να μεταδοθεί σαν επιδημία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να τσακίσει τις αγορές και να απλώσει τον πανικό. Κάπως έτσι η τρόικα ανέπτυξε γρήγορα μια απροσδόκητη «συνενοχή» στο παιχνίδι του εξωραϊσμού της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε την πολυτέλεια να υποτιμάμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν θα σωθεί από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι η Ελλάδα έγινε χώρα που μοιάζει (χρηματοοικονομικά) με τη Βόρεια Κορέα. Οι τράπεζές της είναι απομονωμένες, κανένας δεν τις δανείζει, έχει τελειώσει το οξυγόνο τους. Κατά συνέπεια έχει εξαφανιστεί ο δανεισμός για τις επιχειρήσεις, για τον ιδιώτη και για το νοικοκυριό.
Γι΄ αυτό η οικονομία πατώνει, γι΄ αυτό χάνονται οι δουλειές και γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η ανεξήγητη ψύχρα στην ατμόσφαιρα ακόμη και μεσημέρι στο Σύνταγμα με 40 βαθμούς.
Λύση όμως υπάρχει...!
Η πρωτοβουλία η οποία μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, που φέρνει μέτρα τα οποία οδηγούν σε χειρότερη ύφεση, η οποία επιβάλλει σκληρότερα μέτρα είναι να δημιουργηθεί μια ελληνική τράπεζα μεγαλύτερη από τα ελληνικά μέτρα.
Να συγχωνευθούν οι υγιείς και οι ισχυροί σε ένα ίδρυμα διεθνές που δεν θα παίρνει εντολές από το ΔΝΤ, που θα ανακτήσει την πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια και θα χρηματοδοτήσει μικρά και μεγάλα έργα, διασφαλίζοντας έτσι την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Κάποιοι κυβερνητικοί και ορισμένοι τραπεζίτες έχουν πιάσει το νόημα.
Προσδοκάται οι κινήσεις να γίνουν χωρίς τον ερασιτεχνισμό, την αναβλητικότητα και τη διστακτικότητα πολλών κυβερνητικών πρωτοβουλιών που τις έκανε να μοιάζουν με τρύπα στο νερό.
Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ένα πραγματικό (και όχι λογιστικό) «ελληνικό θαύμα» και ελπίζεται να μη χρειαστεί κάποιο θαύμα για να το καταλάβει η κυβέρνηση..


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]