Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απαντήσεις στα ερωτήματα εργαζομένων για το νέο τοπίο στην Εργασία

  • Οι αλλαγές θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές και είναι χαρακτηριστικό πως οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται μέχρι την Τετάρτη να τοποθετηθούν επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος
  • Το νέο «τοπίο» στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτικό, καθώς οι προωθούμενες ρυθμίσεις τορπιλίζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Μάλιστα οι αλλαγές θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές και είναι χαρακτηριστικό πως οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται μέχρι την Τετάρτη να τοποθετηθούν επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Η εφαρμογή των επώδυνων μέτρων θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται και μείωση της αμοιβής των υπερωριών.
Επί ποδός πολέμου είναι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που ετοιμάζονται να απαντήσουν με νέα απεργία στις 29 Ιουνίου για τις επερχόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό (το νομοσχέδιο κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή). Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρά στις 23 του μήνα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.
Ακολουθούν οι απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματα των εργαζομένων για τις επερχόμενες αλλαγές:

1. Τι αλλάζει στο ποσοστό των απολύσεων;
Απάντηση: Αυξάνεται το ποσοστό των απολύσεων στις επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζομένους. Συγκεκριμένα στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπονται τα εξής:
Οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζομένους θα μπορούν να απολύουν 6 άτομα (σήμερα στις επιχειρήσεις με 20 έως 200 εργαζομένους επιτρέπεται η απόλυση 4 ατόμων).
Οι επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 άτομα θα μπορούν να απολύουν το 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζομένους (σήμερα το ποσοστό των απολύσεων είναι 2% στις επιχειρήσεις με πάνω από 200 εργαζομένους).
Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζομένους, όπου οι απολύσεις παραμένουν ελεύθερες.

2. Πώς διαμορφώνονται οι αποζημιώσεις στην περίπτωση της απόλυσης;
Απάντηση: Μειώνεται έως και 50% το ποσό της αποζημίωσης σε περίπτωση προειδοποίησης του εργαζομένου. Συγκεκριμένα, ο χρόνος προειδοποίησης «πέφτει» στον ένα έως τέσσερις μήνες, ενώ σήμερα μπορεί να φτάνει έως και τα δύο χρόνια.
Αυτό συμπαρασύρει προς τα κάτω την αποζημίωση σε περίπτωση που η απόλυση γίνεται ύστερα από προειδοποίηση. Αντιθέτως, δεν υπάρχει αλλαγή στο ποσό των αποζημιώσεων σε όσες περιπτώσεις η απόλυση γίνεται χωρίς προειδοποίηση.
Ενδεικτικά αναφέρονται τρία παραδείγματα για τις επιπτώσεις των αλλαγών:
Σήμερα εργαζόμενος με 10 έτη υπηρεσίας σε περίπτωση απόλυσης δικαιούται αποζημίωση 6 μηνών ή εναλλακτικά 3 μηνών σε περίπτωση προειδοποίησης 6 μήνες νωρίτερα. Με τις προωθούμενες αλλαγές ο χρόνος προειδοποίησης πέφτει στους 2 μήνες.
Σήμερα εργαζόμενος με 18 έτη υπηρεσίας σε περίπτωση απόλυσης δικαιούται αποζημίωση 14 μηνών ή εναλλακτικά 7 μηνών σε περίπτωση προειδοποίησης 14 μήνες νωρίτερα. Με τις προωθούμενες αλλαγές ο χρόνος προειδοποίησης πέφτει στους 3 μήνες.
Σήμερα εργαζόμενος με 28 έτη υπηρεσίας σε περίπτωση απόλυσης δικαιούται αποζημίωση 24 μηνών ή εναλλακτικά 12 μηνών σε περίπτωση προειδοποίησης 24 μήνες νωρίτερα. Με τις προωθούμενες αλλαγές ο χρόνος προειδοποίησης πέφτει σε μόλις 4 μήνες.

3. Οι αλλαγές αφορούν και τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων;
Απάντηση: Ναι, καθώς καθιερώνεται ένα σύστημα δόσεων. Οταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών.
Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημίωσης είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση.

4. Τι αλλάζει στη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), σε περίπτωση διαφωνίας εργοδοτών και συνδικάτων για τις συλλογικές συμβάσεις;
Απάντηση: Με τις προωθούμενες αλλαγές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα».
Συγκεκριμένα, στη μεσολάβηση θα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς εργοδότες ή συνδικάτα, αλλά και για τη διαιτησία μπαίνουν συγκεκριμένοι όροι.
Συγκεκριμένα, για τη διαιτησία θα απαιτείται συμφωνία των δύο μερών, ενώ μονομερής προσφυγή θα γίνεται μόνο όταν το ένα μέρος αρνηθεί τη μεσολάβηση. Στην πράξη αυτό ακυρώνει τον ρόλο της διαιτησίας, καθώς οι εργοδότες θα μπορούν να πηγαίνουν στη μεσολάβηση αλλά να αρνούνται τη διαιτησία και να μην εκδίδεται οριστική απόφαση.
Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο να προσφύγει στη δικαιοσύνη, καθώς εκτιμά πως είναι αντισυνταγματικές οι παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως σε «τέλμα» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις εργοδοτών και ΓΣΕΕ για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση, με τους βιομηχάνους να προτείνουν τριετές πάγωμα μισθών.

5. Ποιες ρυθμίσεις προβλέπονται για τους εργαζομένους μεγάλης ηλικίας που χάνουν τη δουλειά τους;
Απάντηση: Εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας, των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται και βρίσκονται σε στάδιο πριν από τη συνταξιοδότηση (εφόσον είναι αδύνατη η τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ), έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης. Στην αυτασφάλιση υποχρεούται ο εργοδότης να συμμετέχει με:
Το 50% τους κόστους για ασφαλισμένους από 57 έως 60 ετών (σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση, προκειμένου να καλύπτεται και η ηλικιακή ομάδα από 55 έως 57).
Το 80% για ασφαλισμένους από 60 έως 64 ετών.
Ο ΟΑΕΔ θα μπορεί να καλύπτει το λοιπό κόστος της αυτασφάλισης των απολυμένων, αλλά και να επιδοτεί έως 20% το κόστος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των απολυόμενων ηλικίας 55 έως 64 ετών δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των απολυμένων. Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε μεταξύ των απολυόμενων να μην παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω ηλικίας. Γι’ αυτά τα θέματα θα υπάρξει υπουργική απόφαση.

6. Καταργείται ο κατώτατος μισθός για τους νέους εργαζομένους;
Απάντηση: Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους καταβάλλοντας το 70% έως 85% του κατώτερου μισθού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι κατώτεροι μισθοί θα κυμαίνονται, δηλαδή, από 518 έως 629 ευρώ, σε σχέση με τα 740 ευρώ που ισχύουν σήμερα.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
Οι νέοι από 21 έως 25 ετών θα αμείβονται με το 85% του κατώτερου μισθού ή ημερομισθίου, όπως ορίζεται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Οι νέοι έως 21 ετών θα παίρνουν το 80% του κατώτερου μισθού, όπως ορίζεται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ειδικά για τους νέους από 15 έως 18 ετών προβλέπεται η κατάρτιση ειδικών συμβάσεων μαθητείας μέχρι ενός έτους. Στη συγκεκριμένη ομάδα η αμοιβή διαμορφώνεται στο 70% του κατώτερου μισθού ή ημερομισθίου της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
Στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται πως «το υπολειπόμενο ποσό αναπλήρωσης του κατώτατου ορίου μισθού και το αντίστοιχο ποσό ασφάλισης δύναται να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ».
Ωστόσο, αυτό είναι ένα από τα ασαφή σημεία, καθώς ο τρόπος καταβολής του ποσοστού αναπλήρωσης που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μένει να καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Στο θέμα επανήλθε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, διαβεβαιώνοντας πως «το υπόλοιπο το συμπληρώνει ο ΟΑΕΔ». Βέβαια, τώρα πρέπει να εξευρεθούν και τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση των σχετικών δράσεων.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]