Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήπως ήδη κάνουμε αναδιάρθρωση;

  • Έχουν πλέον περάσει εννέα μήνες και η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να απαντήσει στο αγωνιώδες ερώτημα: Μπορεί ή δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση; Οι απρόσωπες ‘αγορές’ μας λένε πως δεν μπορεί…
  • Από το κακό στο χειρότερο!
Την επομένη της υποβάθμισης της οικονομίας μας από τη Moody’s, η Barclays Capital όσο και η Citigroup, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να βγάλουν τα ελληνικά ομόλογα από τους δείκτες τους την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τη Barclays, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα οδηγηθούν σε μαζικό ξεφόρτωμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων που θα αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ.
Η Citigroup, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από τον δείκτη World Government Bond Index, ένας δείκτης ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια πιστωτική αγορά.
Το να σε αφαιρέσουν από ένα τέτοιο δείκτη είναι σημαντικό, διότι οι επενδυτές επενδύουν σε χρεόγραφα που συμπεριλαμβάνονται σε δείκτες α) για να έχουν παραπλήσια απόδοση με αυτή του ‘δείκτη’ και
β) διότι οι δείκτες συνήθως περιλαμβάνουν τα ‘σοβαρότερα’ χαρτιά.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει επιπλέον haircut της τάξεως του 5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατατίθενται από τις τράπεζες ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας. Οι επιπλέον χρεώσεις κυμαίνονται από 0,5% έως και 20%, με “βήματα” έως και 10%.
Γιατί συνέβησαν όλα αυτά, σε μια χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθούσε να δημιουργήσει μια αίσθηση στην ελληνική , αλλά και τις παγκόσμιες αγορές, ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται;
Η κατάσταση της οικονομίας είναι οριακή
Η τροϊκα που ήρθε για τον τακτικό της έλεγχο, επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης αποδίδει.
Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο πρόεδρος της Deutsche Bank Τζόζεφ Ακερμαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τραπεζιτών την Παρασκευή το βράδυ στη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου.
Το χρηματιστήριο, που συνήθως προεξοφλεί τις εξελίξεις, είχε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Τα φίλια, προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, άρχισαν δειλά-δειλά να μιλάνε για βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Είναι, όμως, έτσι; Η τροϊκα δεν έκρυψε την ανησυχία της για τον πληθωρισμό, που σκαρφάλωσε στο 5.4% όταν στην ευρωζώνη είναι 1.6% (να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2009, ο πληθωρισμός ήταν 0.5%!!!)
Η ύφεση, είναι ήδη στο -2.5% και με τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης, αν και στο οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξοι
Η καταγεγραμμένη ανεργία ανήλθε στο 12%.
Μια άλλη αρνητική εξέλιξη ήταν η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, που τον Απρίλιο ανήλθε στα 18.4 δις ευρώ.
Αυτά ήταν τα νέα. Δικαιολογούσαν, όμως, την κίνηση τη Moody’s; Ακόμα και ο Ρέν με τον Γιούνγκερ, αντέδρασαν έντονα. Δεν ήξεραν ή το έκαναν για την τιμή των όπλων;
«Ξεφόρτωμα» ελληνικών ομολόγων.
Θα επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε κάποιες διεργασίες. Είναι πιθανόν να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα απαλλαγής των ελληνικών ομολόγων από τους μέχρι σήμερα κατόχους τους. Τα ομόλογα αυτά τα αγοράζει η ΕΚΤ. Τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη;
1. Ξένες τράπεζες καθαρίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα ελληνικά ομόλογα, διαγράφουν τις ζημιές (οι οποίες μπορεί να είναι μικρότερες των αρχικά εκτιμηθέντων) και ξεμπερδεύουν με το ελληνικό πρόβλημα! Όταν αρχίσει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δε θα έχουν σκελετούς στα ντουλάπια τους, άρα δεν θα είναι ευάλωτες.
2. Όσο τα ελληνικά ομόλογα (στη κατηγορία των junk πλέον για να μην ξεχνιόμαστε) μεταπωλούνται πολύ φθηνότερα στις διεθνείς αγορές, το σύστημα θα σταθεροποιείται, δεδομένου ότι βρίσκονταν στο στόχαστρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, τους τελευταίους μήνες.
3. Τα ασφαλιστικά ταμεία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που είχαν και αυτά επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα (λόγων των ελκυστικών αποδόσεών τους) θα «καθαρίσουν», επίσης, τα χαρτοφυλάκια τους και θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησής τους.
4. Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες, θα έχουν μια ευκαιρία να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Αγοράζοντας «σκουπίδια» με κέρδος!
Το επόμενο ερώτημα είναι, τι ρόλο παίζει η ΕΚΤ και κυρίως ποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί; Των Τραπεζών; Της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Της Ελλάδος; Ακόμα και οι μη ειδικοί γνωρίζουν, ότι όταν τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται junk, οι κάτοχοι τους, θέλουν να τα ξεφορτωθούν το ταχύτερο. Όσο τα διακραττούν, διευρύνονται οι απώλειές τους, είναι ευάλωτοι σε υποβαθμίσεις, ενώ αυξάνονται και τα ασφάλιστρα κινδύνου (τα περίφημα CDS). Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ, όσο δέχεται ελληνικά ομόλογα, ανεξαρτήτως αξιολόγησης, διευκολύνει τους κατόχους των, να τα ξεφορτωθούν!
Το παιχνίδι εδώ, αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον!
Η ΕΚΤ, προφανώς και δεν είναι κανένας…φιλανθρωπικός οργανισμός. Τράπεζα είναι, και οι τράπεζες πωλούν και αγοράζουν χρήμα με αντικειμενικό σκοπό το κέρδος. Όταν, λοιπόν, η ΕΚΤ κρατάει ‘παρακαταθήκη, μέχρι να τα επιστρέψει στις Τράπεζες, ελληνικά ομόλογα, τα αγοράζει κάτω από την ονομαστική τους αξία. Κάτω από το κόστος δηλαδή! Όταν έχεις ένα «σκουπίδι», θα είσαι ευτυχισμένος να το ξεφορτωθείς στο 80% της τιμής κτήσης!
Τελικά η ΕΚΤ, τι θα κάνει με τα «σκουπίδια»;
Το παιχνίδι από εδώ και στο εξής εξάπτει τη φαντασία. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας:
1. Κατ’ αρχήν η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρεί το ΑΕΠ προς τα πάνω κατά ένα 10% (όπως λέγεται) τουλάχιστον. Με μια τέτοια αναθεώρηση, θα μειωθεί το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ.
2. Με ένα πληθωρισμό της τάξεως του 5,4% ,έχουμε ήδη μια ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, ανεξαρτήτως αναθεώρησης!
3. Η ΕΚΤ μέχρι το 2011 έχει συγκεντρώσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου της τάξεως των 100 δις ευρώ, δηλαδή περίπου του 1/3 του ελληνικού χρέους!
Όταν λήξουν τα ομόλογα αυτά, η ΕΚΤ, έχει τις παρακάτω επιλογές:
1. Απαιτεί από την Ελλάδα την ονομαστική αξία των Ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ, καρπώνεται το κέρδος από τη διαφορά στην τιμή κτήσης και πώλησης. Δηλαδή βγαίνει και κερδισμένη! Αυτά για να μη νομίζουν μερικοί ότι μας… σώζουν από… αγάπη!
2. Αν η ΕΚΤ αποδειχθεί τελικά… γενναιόδωρη, αντί να απαιτήσει μετρητά, «διευκολύνει» την κυβέρνηση, δέχεται νέα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, ισόποσης αξίας με την ονομαστική αυτών που διακραττεί, αλλά επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής τους!
Αυτό στην πράξη σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους!
Δηλαδή, γίνεται αυτό που θέλουν οι περισσότεροι, αλλά φοβούνται να το κάνουν ανοιχτά, επειδή το κόστος είναι μεγάλο. Μήπως, λοιπόν, αυτές οι υποβαθμίσεις δεν ήταν και τόσο…αθώες, αλλά απλώς ήταν ενταγμένες σ’ ένα γενικότερο σχέδιο; Μη μας διαφεύγει ότι κατά τον κ. Σαχινίδη, από τον Οκτώβριο το είχαν αποφασίσει για το ΔΝΤ.
Ποια θα είναι η συνέχεια;
Με όλα αυτά, η Κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να αναδιαρθρώσει, χωρίς συνέπειες, ένα μεγάλο μέρος του χρέους, ενδεχομένως και με καλούς όρους, ενώ παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, θα μειώσει ελαφρώς και την αναλογία του. Αυτά, όμως, θα είναι χωρίς αντίκρυσμα, αν δεν πάρει μπροστά η οικονομία.
Αν, λοιπόν, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας μας δεν ξεφύγουν.
Αν, το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αρχίσει να αποδίδει.
Αν, η λαϊκή αγανάκτηση ελεγχθεί.
Αν, η αντιπολίτευση αποτύχει να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Αν, το ΠΑΣΟΚ, διατηρήσει τη συνοχή του και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν είναι καταστροφικό .
Αν, η Ε.Ε. ξεφύγει από την κρίση και εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Αν συμβούν όλα αυτά, τότε θα αρχίσουν και οι αναβαθμίσεις της οικονομίας μας, από αυτούς που μέχρι σήμερα μας υποβάθμιζαν. Άλλωστε μας έστειλαν ήδη στα τάρταρα, δεν έχουμε που αλλού να πάμε.
Τότε, λοιπόν, η Κυβέρνηση, πάντα στηριζόμενη στην πολύτιμη βοήθεια των φίλιων Μέσων Μαζικού Αποπροσανατολισμού, μπορεί να στήσει ένα σκηνικό ότι τα πράγματα μπαίνουν σε κάποια τάξη και υπάρχει ελπίδα. Και θα πάει σε εκλογές, με τα διλλήματα υπέρ της!
Τα οφέλη ποια θα είναι;
Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρόθεσή της κυβέρνησής του είναι να …επιστρέψει πίσω, αυτά που λόγω της κρίσης αφαιρέθηκαν από τον ελληνικό λαό. Ζήσε Μάη μου! Σημειώστε το, γιατί αναμένεται να είναι το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, εάν και εφ΄όσον…
Τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: απ΄ όλη αυτή την ιστορία ποιοι θα βγουν κερδισμένοι. Υπάρχει μια σοβαρή και μια …δημαγωγική απάντηση.
Η σοβαρή απάντηση λέει ότι κέρδισαν οι τράπεζες (ελληνικές και ξένες ) που αναδιάρθρωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους, κέρδισαν οι κερδοσκόποι που επί μακρόν έβγαλαν απίστευτα ποσά επενδύοντας στη πτώχευσή μας και αρκετοί άλλοι.
Η δημαγωγική απάντηση λέει ότι νικήτρια εξέρχεται η ..Ελλάς! Να γιατί θα μας πουν:
-Γιατί αποκαταστάθηκε το ..κύρος και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η εγκυρότητα των οικονομικών μας μεγεθών!
- Ως χώρα βάλαμε ένα δύσκολο στοίχημα, πήραμε σκληρά μέτρα και τα καταφέραμε.
- Δώσαμε μια μάχη με τους …κερδοσκόπους και την κερδίσαμε.
- Παραμείναμε στο ευρώ, όταν όλοι μας είχαν ξεγραμμένους.
Μα, θα αναρωτηθείτε, ο ελληνικός λαός θα περάσει δύσκολες μέρες, θα δει το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται, τις συντάξεις και τις αποδοχές του να περικόπτονται, τις εργασιακές σχέσεις να ανατρέπονται.
Ε, μην τα θέλουμε όλα δικά μας! Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας! Για όλα τα άλλα, μπορούμε να ελπίζουμε στις επόμενες…τετραετίες! Αν επιζήσουμε δηλαδή μέχρι τότε
Κώστας Ροδινός

Υ.Γ. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει εκτιμήσεις. Δεν έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει σχέδιο. Η εκτίμησή μας είναι ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι οριακή και μπορεί να καταρρεύσει από ένα τυχαίο γεγονός. Σε οριακές καταστάσεις η πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Όμως και αν ακόμα υπάρχει τέτοιο σενάριο, αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:
- Ο κ. Παπανδρέου αποδεικνύεται στην πράξη ο μεγαλύτερος δημαγωγός που κυβέρνησε αυτή τη χώρα.
- Το κόστος της υποτιθέμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, το πληρώνουν περισσότερο αυτοί που συνέβαλλαν λιγότερο στη δημιουργία της κρίσης, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
- Τέλος, οι υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου έχουν την ίδια αξία μ’ εκείνο το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν». Μόνο που δεν μας έλεγε για ποιους υπήρχαν…


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]