Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παπακωνσταντίνου στους Financial Times: Κάναμε κι εμείς λάθη...

  • "Είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε η συντηρητική αντιπολίτευση, όμως ούτε εμείς είμαστε αθώοι. Κυβερνήσαμε για αρκετά χρόνια τη χώρα", σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, αναφερόμενος στις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις των δεκαετιών του ’80 και του ’90, οι οποίες γέμισαν τον δημόσιο τομέα με δικούς τους υποστηρικτές
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εμφανίζεται συγκρατημένος σε ό,τι αφορά τις προοπτικές η Αθήνα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές χρέους.
"Η όλη ιδέα της διεθνούς βοήθειας είναι να μας προστατέψει αλλά ταυτόχρονα και να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στις αγορές όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αισιοδοξούμε ότι εντός του επόμενου έτους θα μπορούμε να το πράξουμε". Αυτό τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στους "Financial Times".
Προσθέτει, πάντως, ότι "φέτος δεν υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Τα κεφάλαια που μας έχουν δοθεί μας προσφέρουν τη δυνατότητα να μην επιστρέψουμε στις αγορές πριν από το 2012".
Σύμφωνα με στελέχη του ΔΝΤ, η Ελλάδα χρειάζεται 150 δισ. ευρώ για την επόμενη 3ετία προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, να αποπληρώσει μέρος του και να καταβάλει τόκους.
Οι συνεχείς πιέσεις των αγορών ανάγκασαν την Ελλάδα, την πρώτη χώρα της ευρωζώνης που πράττει κάτι τέτοιο, να στραφεί στο ΔΝΤ για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αυτό ήταν μία μορφή ταπείνωσης για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει τρεις σειρές μέτρων για δημοσιονομική προσαρμογή και πάταξη της φοροδιαφυγής.
"Κάναμε λάθη", παραδέχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου. Όμως, τονίζει ότι με το νέο πακέτο μέτρων "αποδεικνύουμε την απόλυτη αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να εξέλθουμε από την ύφεση νωρίτερα".
Τόσο οι Δεξιοί όσο και οι Αριστεροί Έλληνες θεωρούν ότι το διογκωμένο χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα οφείλονται στην προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, η οποία προσέλαβε περίπου 100.000 δημοσίους υπαλλήλους και αύξησε τις δημόσιες δαπάνες πάνω από 20 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των πέντε ετών διακυβέρνησής της.
Όμως, η ελληνική κοινωνία επιθυμεί να υπάρξουν δραστικές αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα, τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
"Είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησε η συντηρητική αντιπολίτευση, όμως ούτε εμείς είμαστε αθώοι. Κυβερνήσαμε για αρκετά χρόνια τη χώρα", σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, αναφερόμενος στις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις των δεκαετιών του ’80 και του ’90, οι οποίες γέμισαν τον δημόσιο τομέα με δικούς τους υποστηρικτές.
Τα νέα μέτρα θα βυθίσουν σε ισχυρότερη ύφεση την Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται συρρίκνωση του ΑΕΠ 4% φέτος και 2,6% το 2011 και επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2012.
Μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό σύστημα σκοπό έχουν να ανοίξουν την αγορά εργασίας και να μειώσουν τον ρόλο του Δημοσίου, όπως τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
"Ο δημόσιος τομέας αποτελεί βαρίδι για την οικονομία και δεν την αφήνει να ανθήσει", παραδέχεται.
Όμως, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των αποδοχών στον δημόσιο τομέα αλλά και η νέα αύξηση του ΦΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρές αντιδράσεις.
Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ευρωζώνης - ΔΝΤ, η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η λαϊκή οργή για την κατάσταση όπου έχει περιέλθει η χώρα.
"Υπάρχει έντονο αίσθημα από τον κόσμο ότι θα πρέπει κάποιοι να μπουν στη φυλακή. Πρέπει να κυνηγήσουμε γιατρούς και δικηγόρους που δεν πληρώνουν τους φόρους τους αλλά και τους διεφθαρμένους πολιτικούς", υποστηρίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις 200 γιατρών στην πλούσια συνοικία του Κολωνακίου, που δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο των 25.000 ευρώ ετησίως και τους οποίους ερευνούν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές.
"Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων δεν έχει ελεγχθεί ορθά, έχουν ανοιχτεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και 20 - 30 εξ αυτών θα διωχθούν δικαστικά", υποστηρίζει ο Έλληνας υπουργός.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. έχουν ανοιχτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί, 20 - 30 εξ αυτών θα διωχθούν δικαστικά απο περιπτώσεις 200 γιατρών!!! (για τα ματια του κόσμου και όσοι είναι εναντίον μας...(κυβέρνησης) και φυσικά όσοι δεν πληρώσουν το αντίτιμο για να μην τους αγγίξουμε. Ήδη οι λίστες με όσους δεν ... τα στάξουν... ετοίμαζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.Παπακωνσταντινου,

    στην προπαγανδα παιρνετε 0!!!!!
    Απορω πως κρατιεστε και δεν γελατε οταν προβαινετε σ'αυτες τις δηλωσεις!!
    Σε καλο σας!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]