Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο "από μηχανής Θεός" σώζει την Ελλάδα

  • Έκτακτο "σχέδιο δράσης" που με τεράστιες ποσότητες από φρεσκοτυπωμένα ευρώ, θα γλιτώσει την ευρωζώνη και φυσικά την Ελλάδα
  • Σχέδιο σωτηρίας από την ΕΚΤ με 650 δις για αγορά ομολόγων
Το σχέδιο που φαίνεται να μπαίνει σε εφαρμογή, προτού ο ελληνικός ιός χτυπήσει την Ευρώπη είναι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα τυπώσει χρήμα και θα διαθέσει πάνω από 650 δις για αγορά ομολόγων από χώρες – μέλη, πρωτίστως από Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία. Έτσι, θα δινόταν πραγματική ανάσα σε όλο το ευρωπαϊκό στερέωμα που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί πάνω από ένα τρις ευρώ για να στηριχθεί. Η ΕΚΤ θα μπορούσε ουσιαστικά να λειτουργήσει ως bad bank η οποία θα αγοράσει μέρος του χρέους της χώρας, λαμβάνοντας φυσικά και ανταλλάγματα, ήτοι νέα σκληρά μέτρα, χειρότερα από το πακέτο που υπεγράφη με το ΔΝΤ. Όπως έκανε ο Ομπάμα στην κρίση με την Lehman και το ντόμινο που δημιουργήθηκε. Διέθεσε πάνω από ένα τρις σώζοντας την αμερικανική οικονομία. Έκλεισαν όμως πολλές τράπεζες, εκατομμύρια νοικοκυριά έχασαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους προτού ανακάμψει η χώρα.
Στην περίπτωση της Ευρώπης δε φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση καθώς τα απανωτά λάθη των ηγετών της έφεραν την Ελλάδα σ’ αυτό το χάλι και την Ευρώπη ένα βήμα πριν το χάος.
Είναι όπως όλα δείχνουν και η μόνο λύση για την Ελλάδα αφού τα μέτρα που λήφθηκαν είναι αδιέξοδα, δεν οδηγούν σε λύση του προβλήματος. Το χρέος θα εκτοξευτεί στο 150% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια, πλεόνασμα δεν βλέπουμε από πού μπορεί να βγει, η ανάπτυξη είναι αρνητική, η αγορά θα έχει διαλυθεί μαζί με τους καταναλωτές. Οπότε είναι θέμα χρόνου η προσφυγή στη λύση της αναδιάρθρωσης με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές της οι οποίοι θα χάσουν πολλά λεφτά. Με την παρέμβαση της ΕΚΤ όμως θα αγοραστεί το «κακό» χρέος και θα υπάρξει μια μεγαλύτερη περίοδος προσαρμογής των προβληματικών χωρών στα νέα δεδομένα.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]