Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όταν οι κουκούλες και οι γραβάτες εγκληματούν καλυπτόμενοι από την δική τους "δημοκρατία"

  • Δεν έφταιγε η κακιά ώρα, αλλά το κακό που γαλουχήθηκε, ανδρώθηκε και προστατεύθηκε από ποικίλους επωνύμους, στο όνομα της... δημοκρατίας
Δεν ήταν η µεµονωµένη πράξη ενός παράφρονα που ξαφνικά τον κατέλαβε νερωνική µανία. Το χέρι του ήταν εξασκηµένο. Είχε ανάψει πολλά στουπιά πριν από το προχθεσινό, το µοιραίο. Είχε κάψει και ξανακάψει γιατί µπορεί να καίει ατιµώρητα. Γιατί κάποιοι - ιδιωτικώς αλλά και δηµοσίως - ανέχονται την παρανοµία του ως ακραία έκφραση µιας «δίκαιης οργής».
Η τραγωδία ήταν προγραµµατισµένη. Ηταν η εκπυρσοκρότηση του συλλογικού ήθους που υποσκάπτει καθηµερινά τους θεσµούς. Που συµβιβάζεται µε την παρανοµία και συχνά ψωµίζεται δι' αυτής.
Από το «λάδι» στις Εφορίες µέχρι το «φακελάκι» στα νοσοκοµεία, από τους αποκλεισµούς των λιµανιών µέχρι τις καταλήψεις των πανεπιστηµίων, από τις µαυρογυαλούρικες «εξυπηρετήσεις» µέχρι τις αδήλωτες πισίνες, πρωταγωνιστεί µια κοινωνία προγραµµατισµένη να αυθαιρετεί. Η κοινωνία που καταρρακώνει ό,τι τη συγκροτεί.
Οχι, δεν υπεραπλουστεύει όποιος ισχυρίζεται ότι τα δεινά της Ελλάδας µπορούν να συναιρεθούν σε ένα πρόβληµα: στην ενστικτώδη απέχθεια για τους κανόνες.
Στη γενικευµένη αντίληψη ότι «η παρανοµία που συµφέρει είναι θεµιτή».
Ο εµπρηστής που σκότωσε τρεις νέους ανθρώπους δεν προσγειώθηκε ξαφνικά στην Ελλάδα. Φύτρωσε πάνω στο σάπιο σανίδι των θεσµών.
Γιατί, εν µέρει, έχει επιτύχει την ανοµία που ευαγγελίζεται.
Εχει εξασφαλίσει ότι θα µείνει ασύλληπτος. Κι έχει δει πολλούς - µε ή χωρίς κουκούλα, µε ή χωρίς γραβάτα - να εγκληµατούν χωρίς πότε να βρεθούν αντιµέτωποι µε τον νόµο.
Εδώ, πάνω στην τέφρα της Σταδίου, και τώρα, στο χείλος της χρεοκοπίας, η απάντηση στο ερώτηµα «ποιος έφταιξε» πρέπει να είναι µία: εγώ. Μόνο µε τη συναίσθηση µιας κάποιας προσωπικής ευθύνης µπορεί να αποτραπεί το επικείµενο συλλογικό ναυάγιο.
Ο άλλος δρόµος είναι να συρθούµε αµετανόητοι στο πεπρωµένο που ετοιµάσαµε. Και να καγχάσουµε στο τέλος σαν µπεκετικά ανδρείκελα που κάποτε προσπάθησαν. Κάποτε απέτυχαν. Δεν πειράζει. Αποτυγχάνουν ξανά. Αποτυγχάνουν καλύτερα.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]