Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας και της Ευρώπης, είναι να "κοπεί νέο χρήμα"

  • Πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο κύριος Τρισέ θα αποφασίσουν να στηρίξουν πραγματικά την Ευρωπαϊκή Οικονομία;
  • Η λύση για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές αγορές να ορθοποδήσουν και να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση που τους πλησιάζει είναι μία: να πέσει χρήμα στην αγορά και όχι στις τράπεζες
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις των κυβερνώντων να υλοποιήσουν το πρόγραμμα λιτότητας που συμφώνησαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Όμως, έχουμε αρκετές αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί λαμβανομένου υπόψη του κρατικού μηχανισμού και των δυσλειτουργιών που εμφανίζει η κυβέρνηση σε επίπεδο συντονισμού, προσώπων κ.τ.λ.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα λιτότητας καλεί για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010 έναντι 13.6% το 2009 με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 4% φέτος. Το έλλειμμα προβλέπεται να πέσει στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011, κατόπιν στο 6,5% του ΑΕΠ το 2012, στο 4,9% το 2013 και στο 2,6% το 2014.
Αν λαμβάναμε υπόψη την συνολική δημοσιονομική προσπάθεια των 9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ και την πρόβλεψη της Κομισιόν για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% το 2010 και εφαρμόζαμε στατική ανάλυση θα έπρεπε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το έλλειμμα του 2010 θα ήταν κοντά στο στόχο του 7,6% για το 2011. Δηλαδή θα είχαμε «πηδήξει» μια χρονιά στο σχολείο του ΔΝΤ, εκπλήσσοντας ευχάριστα τις αγορές.
Όμως, η δυναμική των πραγμάτων είναι χειρότερη απ’ αυτή που θα περίμενε κανείς. Είναι πλέον σαφές ότι οι προσδοκίες για την συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της οικονομίας το Β! εξάμηνο θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί το χείρον.
Ως εκ τούτου η οικονομία ίσως συρρικνωθεί περισσότερο απ’ ότι προβλέπει η Κομισιόν. Επιπλέον, το έλλειμμα του 2009 είναι πιθανότερο να αναθεωρηθεί στο 13,9%-14,1% του ΑΕΠ παρά να παραμείνει στο 13,6%. Ακόμη το κλίμα στην οικονομία είναι βαρύ και η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι βαριά τραυματισμένη οπότε δύσκολα ξένοι η έλληνες επενδυτές εξ Εσπερίας θα θελήσουν να προχωρήσουν σε άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα το 2010 η/και το Α! εξάμηνο του 2011.
Όλα αυτά δημιουργούν αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος λιτότητας που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Όμως, η αποτυχία της Ελλάδας δεν συμφέρει κανέναν. Ούτε εμάς, ούτε την ΕΕ, ούτε το ΔΝΤ, ούτε την ΕΚΤ. Γι’ αυτό άλλωστε οι τελευταίοι έδωσαν την συγκατάθεσή τους για το πακέτο-μαμούθ των 110 δισ. ευρώ.
Πως όμως θα μπορούσαν να βοηθήσουν αφ’ ενός εμάς να πάρουμε μπροστά και αφ’ ετέρου τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν να κολλήσουν την ασθένειά μας; Πολύ απλά, να ανοίξει ξανά η ΕΚΤ τις κάνουλες του χρήματος.
Η αποδυνάμωση του ευρώ κάτω από το 1,26 έναντι του δολαρίου προεξοφλεί αυτό ακριβώς το γεγονός. Τι ακριβώς μορφή θα πάρει, π.χ. μείωση των επίσημων επιτοκίων, είναι άγνωστο. Αν όμως η ΕΚΤ θέλει να σταματήσει την εξάπλωση της ελληνικής πυρκαγιάς στις άλλες χώρες και να βοηθήσει την ελληνική οικονομία δεν έχει άλλη επιλογή από το φθηνό και άφθονο χρήμα.
Το χρήμα θα διοχετευθεί προφανώς στις τράπεζες ώστε να μπορέσουν οι τελευταίες να ρυθμίσουν πολλά δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων για να μην σκάσουν και να χρηματοδοτήσουν πιο εύκαιρα νέες χορηγήσεις.
Είναι η μόνη λύση ώστε να μην βρεθεί η ελληνική οικονομία σε πιο βαθιά ύφεση, εκτροχιάζοντας το πρόγραμμα λιτότητας και τορπιλίζοντας το πρότζεκτ του ευρώ.
Πως θα δανείζονται όσες ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν ενέχυρα να παραδώσουν στην ΕΚΤ;
Πολύ απλά. Το δημόσιο θα βγάλει νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους αρκετών δις ευρώ με την σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ που θα δοθούν στις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη μιλάνε για ένα νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 15 δις ευρώ που ίσως δεν είναι το τελευταίο. Οι τελευταίες θα εκδώσουν ομόλογα με τις νέες εγγυήσεις του δημοσίου και θα πάνε στην ΕΚΤ για να λάβουν φθηνή ρευστότητα. Εν συνεχεία ένα μέρος θα διοχετεύσουν στην οικονομία για να γίνουν επενδύσεις και να αναθερμανθούν οι λιανικές πωλήσεις.
Φυσικά, τα πράγματα θα μπορούσαν να απλοποιηθούν ακόμη περισσότερο αν υλοποιηθεί στη πράξη αυτό που ισχυρίζεται γελώντας μεγαλοτραπεζίτης.
«Θα πηγαίνουμε στην ΕΚΤ. Θα λέμε ότι είμαστε έλληνες, θα δείχνουμε την ταυτότητά μας και θα μας ρωτάνε: Πόσα δις ευρώ θέλετε; Ορίστε, δικά σας».
Είναι λίγο κωμική η προσέγγιση αλλά δεν παύει να συμφωνεί μ’ αυτό που είπαμε πιο πάνω. Το φάρμακο στην ασθένεια της ύφεσης είναι το φθηνό και άφθονο χρήμα κι αυτό ελέγχει η ΕΚΤ.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]