Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελικά, η Άγκυρα κλέβει τα πάντα... ακόμη και... φαγητά!!!

  • Διαγωνισμός «Παραδοσιακών Τουρκικών Φαγητών Δυτικής Θράκης» σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής!
Μόλις προχτές σας γράφαμε για μια (ακόμη) τουρκο-εκδήλωση… κουλτούρας στην Κομοτηνή, η οποία φυσικά εντάσσεται στην απόπειρα της Τουρκίας και των εδώ πρακτόρων της να επιδείξουν την ύπαρξη ενός τουρκο-πολιτιστικού οργασμού στην ελληνική Θράκη. Και πριν αλέκτορα λαλήσαι, είχαμε και…νέο (απίστευτου θράσους πάντοτε) κρούσμα!
Όπως διαβάζουμε λοιπόν στην ιστοσελίδα της τοπικής προξενοτουρκοφυλλάδας Μπιρλίκ (2-5-2010) και σε μετάφραση:
«Πραγματοποιήθηκε στις 24-4 στο Ξενοδοχείο Chris & Eve της Κομοτηνής ο ¨2ος διαγωνισμός και παρουσίαση παραδοσιακών Τουρκικών Φαγητών Δυτικής Θράκης¨ που οργάνωσε το περιοδικό «Η φωνή του δασκάλου». Στην εκδήλωση που άρχισε με έκθεση φωτογραφίας ¨Παραδοσιακών Τουρκικών Φαγητών και Φαγητών Γάμου στη Δυτική Θράκη ¨ καθώς και με ¨Είδη Παραδοσιακής Κουζίνας¨, παρουσιάστηκαν περίπου 650 περίπου είδη φαγητών.
Η εκδήλωση άρχισε με την εναρκτήρια ομιλία της ιδιοκτήτριας και διευθύντριας δκδοσης του περιοδικού «Η φωνή του δασκάλου» Ιλκνούρ Χαλίλ. Η Ιλκνούρ Χαλίλ περιγράφοντας τους σκοπούς της διοργάνωσης της εκδήλωσης της εκδήλωσης είπε :
«Οι Τούρκοι που ζούνε στη Δυτική Θράκη μαζί με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, δεν επηρεάστηκαν από κουλτούρες διαφορετικής κουζίνας, μπόρεσαν όπως με τα είδη και τα έθιμα τους, έτσι και με την κουλτούρα της κουζίνας τους να την διαφυλάξουν κατά τον καλύτερο τρόπο και να την μεταφέρουν μέχρι σήμερα…Είτε αφορά την ημερήσια κατανάλωση, είτε τα φαγητά που προσφέρονται σε γιορτές, γάμους και μεβλίτ, όλα είναι παραδοσιακά φαγητά που έγιναν γνωστά και μεταδόθηκαν από τους μεγαλύτερους στις οικογένειες. Και εμείς ως περιοδικό «Η Φωνή του Δασκάλου», σήμερα αφήνοντας πίσω το 12ο έτος κυκλοφορίας και μπαίνοντας στο 13ο, οργανώσαμε μια τέτοια εκδήλωση, ώστε να παρουσιάσουμε και να καταγράψουμε τα παραδοσιακά φαγητά που ανήκουν στην τουρκική κουζίνα μας, που διαφυλάχτηκαν ως τις μέρες μας, αλλά φοβηθήκαμε μήπως μετά από κάποιο διάστημα χαθούνε. Στην πρώτη εκδήλωση που οργανώσαμε το 2006, διαπιστώσαμε 230 διαφορετικά φαγητά που ανήκουν στην τουρκική κουζίνα της Δυτικής Θράκης. Με την εκδήλωση που οργανώσαμε φέτος, θελήσαμε να καταγράψουμε και να μοιραστούμε μαζί σας τα φαγητά που δεν εντοπίσαμε την πρώτη φορά. Σκεφτόμαστε μετά από αυτήν την εκδήλωση, μαζί με τα φαγητά που εντοπίσαμε το 2006, να τα βγάλουμε σε βιβλίο.
Εμείς ως περιοδικό «Η Φωνή του δασκάλου» διοργανώνοντας δεύτερη φορά τον διαγωνισμό, καλέσαμε όλο τον λαό μας να συμμετάσχει και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Σήμερα υπάρχουν εδώ 650 φαγητά που θα προσφερθούνε σε εσάς, που ετοιμάστηκαν σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Θράκης. Σήμερα οι γυναίκες μας, ακόμα και από τα πιο μακρινά χωριά, με μεγάλη αυτοθυσία ετοίμασαν και έφεραν τα φαγητά τους, με σκοπό να συμβάλουν στην κουλτούρα μας. Εγώ θέλω για μια ακόμη μια φορά να τις ευχαριστήσω για την ευαισθησία που έδειξαν, για τις γεμάτες αυτοθυσία εργασίες τους και για το ότι ταξίδεψαν περίπου τρεις ώρες για να είναι μαζί μας σήμερα.
Τελειώνοντας την ομιλία μου θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω την Εσίν Σάρνιτς, σύζυγο του προξένου της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Σάρνιτς, που από τη μέρα που αποφασίσαμε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, μας στήριξε μέχρι σήμερα με τις ιδέες της…».
Ακολούθως βέβαια, μίλησαν και οι τουρκομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, καθώς και ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, που συνεχάρησαν το περιοδικό «για την διοργάνωση μιας τόσο επιτυχημένης» (ε, αλλοίμονο!) εκδήλωσης.
Και τα… δικά μας σχόλια:
1) Μόλις μάθαμε δηλαδή ότι η αυθεντική τουρκική κουζίνα περιλαμβάνει και άλλα… 649 είδη, πλην της (όντως) άκρως παραδοσιακής βραστής προβατίνας! Κι εμείς που ως τώρα νομίζαμε (οι γελοίοι άσχετοι) ότι ΟΛΕΣ οι άλλες…τουρκικές συνταγές είναι απλώς ξεπατικούρα της αραβικής και της βυζαντινής κουζίνας! Είδατε, βρε, τι μαθαίνει κανείς στα γεράματα;
2) Ετούτοι οι απίστευτοι είναι ικανοί πλέον να έρθουν και να διοργανώσουν μες στα μούτρα μας εκδήλωση μέχρι και για τον αρχαίο ποιητή Ομέρ, που τον 8ο αι. π.Χ. επινόησε κάτι έπη από την αρχαία τουρκική μυθολογία.
3) Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τον ένα και μοναδικό αιρετό Έλληνα που μετείχε στην εκδήλωση. Υπερνομάρχης Μηνόπουλος. Πάντα…άξιος!





Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]